Guide: Skatteregler for deg som skal ansette selv

Ansetter du en arbeidstager fra et EU-land på oppdragsbasis, må du passe på at du følger reglene. Her er de skattemessige konsekvensene du bør være klar over.

Publisert
Sist oppdatert

Husk at alle regler som gjelder for norske arbeidstagere, også vil gjelde for de utenlandske arbeidstakerne du ansetter.

Det betyr at alle du eventuelt ansetter må betale skatt til Norge. Og dette er uavhengig av om han eller hun maler huset, bygger veranda eller fikser hagen din.

Unntak: Lønn på opp til 1.000 kroner til en person i løpet av ett år er skattefritt. Merk deg likevel at 1.000 kroners grensen omfatter både kontant lønn og andre ytelser som for eksempel kost og losji. Unntaket er med andre ord svært snevert.

Skattekort og skattetrekk

Siden den du ansetter må skatte til Norge, må han skaffe seg sitt eget skattekort — og som arbeidsgiver er du ansvarlig for å trekke skatt fra lønnen.

Merk deg at det er arbeidstageren selv som må møte opp på likningskontoret for å få skattekort. Han må da vise gyldig pass og oppholdstillatelse.

Den ansatte må i tillegg levere selvangivelse til Norge, selvangivelsen skal leveres til det likningskontoret som har skrevet ut skattekortet.

Unntak: Også her er det unntak dersom den ansatte ikke har fått mer enn 1.000 kroner i lønn. Skal det ikke betales skatt, blir det heller ingen selvangivelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer