Guide: Skatteregler for deg som skal ansette selv

Ansetter du en arbeidstager fra et EU-land på oppdragsbasis, må du passe på at du følger reglene. Her er de skattemessige konsekvensene du bør være klar over.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Husk at alle regler som gjelder for norske arbeidstagere, også vil gjelde for de utenlandske arbeidstakerne du ansetter.

Det betyr at alle du eventuelt ansetter må betale skatt til Norge. Og dette er uavhengig av om han eller hun maler huset, bygger veranda eller fikser hagen din.

Unntak: Lønn på opp til 1.000 kroner til en person i løpet av ett år er skattefritt. Merk deg likevel at 1.000 kroners grensen omfatter både kontant lønn og andre ytelser som for eksempel kost og losji. Unntaket er med andre ord svært snevert.

Skattekort og skattetrekk

Siden den du ansetter må skatte til Norge, må han skaffe seg sitt eget skattekort — og som arbeidsgiver er du ansvarlig for å trekke skatt fra lønnen.

Merk deg at det er arbeidstageren selv som må møte opp på likningskontoret for å få skattekort. Han må da vise gyldig pass og oppholdstillatelse.

Den ansatte må i tillegg levere selvangivelse til Norge, selvangivelsen skal leveres til det likningskontoret som har skrevet ut skattekortet.

Unntak: Også her er det unntak dersom den ansatte ikke har fått mer enn 1.000 kroner i lønn. Skal det ikke betales skatt, blir det heller ingen selvangivelse.

Må du registrere deg som arbeidsgiver?

Du trenger bare å registrere deg som arbeidsgiver hvis den samlede lønnsutbetalingen for arbeid i hjemmet for husstanden er over 50.000 kroner i løpet av ett år.

I andre tilfeller må du ta kontakt med trygdekontoret der du bor, for å få et arbeidsgivernummer (organisasjonsnummer).

Hva hvis den som gjør jobben er selvstendig næringsdrivende?

Driver vedkommende egen næringsvirksomhet som maler, skal du ikke trekke skatt, betale arbeidsgiveravgift og sende inn lønns- og trekkoppgave.

Hvis vedkommende driver selvstendig virksomhet innen et annet fagområde, må du imidlertid være registrert som arbeidsgiver, forutsatt at betalingen overstiger 50.000 kroner.

Når må du betale arbeidsgiveravgift?

Hvis det samlede beløpet overstiger 50 000 kroner, må du betale arbeidsgiveravgift. Se Skatteetaten for nærmere regler.

Dersom den samlede lønnen du betaler, det vil si kontant lønn og andre ytelser som kost og losji, ikke overstiger 50.000 kroner, slipper du altså å betale arbeidsgiveravgift.

Lønnsoppgave

Siden du er arbeidsgiver, må du sende inn lønnsoppgave. Men også her er 50.000 kroners grensen viktig: Er de samlede utbetalingene på under 50.000 kroner, slipper du nemlig unna med å sende inn en forenklet oppgjørsblankett etter hver lønnsutbetaling.

Blanketten får du på skatteoppkreverkontoret.

Betaler du mer enn 50.000 kroner, må du sende inn lønns- og trekkoppgave innen 20. januar i året etter at arbeidet er utført.

Kilde: Skatteetaten.no. Merk: Det er Utlendingsdirektoratet (UDI) som skal koordinere det offentliges informasjon til arbeidsgivere og arbeidstakere i de nye medlemslandene. Kontakt derfor UDI om du har nærmere spørsmål.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer