Guide: Slik skaffer du arbeidstillatelse for dine ansatte

Siden den du ansetter ikke kan begynne å jobbe før oppholds- og arbeidstillatelse er gitt, lønner det seg å være tidlig ute.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Søknad om arbeidstillatelse kan man få ved norske utenriksstasjoner i hjemlandet, eller ved personlig frammøte hos politiet i Norge.

 • Du må gi arbeidstaker et konkret tilbud om arbeid, og som hovedregel må det være heltidsarbeid.

  Merk at lønnen ikke skal være dårligere enn etter gjeldende tariffavtale. I yrker og bransjer der det ikke foreligger slik avtale skal lønnen tilsvare det som er normalt for vedkommende sted og yrke.

 • Fyll ut dette ansettelsesbeviset.

  I punkt 5 skriver du under på at lønns- og arbeidsvilkårene er i samsvar med vilkårene i utlendingsloven og forskriften, se punkt 1 ovenfor. Det er du som arbeidsgiver som har ansvaret for å vite hva som er tariff- eller normallønn. Det kan medføre straffeansvar dersom det blir gitt feil opplysninger om dette.

  Søkeren må ta med dette ansettelsesbeviset til den norske ambassaden der han bor, eller til det lokale politidistriktet i Norge for å søke om oppholdstillatelse.

 • Du kan også søke på vegne av arbeidstakeren. I så fall må arbeidstaker ha fyllt ut et fullmaktsskjema som du tar med til ditt lokale politidistrikt. I tillegg må du levere ferdig utfylt søknadsskjema vedlagt passbilde av arbeidstaker, ferdig utfylt ansettelsesbevis, eventuelt arbeidsavtale, og kopi av passet til arbeidstaker.
 • Når søknaden er behandlet vil politiet gi beskjed om utfallet. Dersom du har søkt på vegne av arbeidstaker, vil vedkommende måtte møte personlig hos politiet og fremvise originalt pass for å få utlevert vedtaket om oppholdstillatelse.

  Vedtaket vil sammen med pass være bevis på at arbeidstaker har oppholdstillatelse i Norge.

  Først når arbeidstakeren har fått opptillatelse kan vedkommende begynne å arbeide.

 • For EU-borgere er det gratis å søke etter EU/EØS regelverket.
Mer informasjon får du på nettsidene til UDI, UDIs Opplysningstjeneste for søkere på telefon (+ 47) 23 35 16 03, eller via e-post.

Kilde: UDI.no, som også har lagt ut overgangsreglene på flere språk.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer