Guide til drømmehuset

Ikke tro på prisanslagene i glansede huskataloger. Regn med å betale 10 - 20 prosent mer enn den oppgitte prisen.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Å gifte seg. Å få barn. Å bygge hus. Slik har livsløpet vært for generasjoner av nordmenn.

Komplisert

Mange bygger aldri hus i dag, men kjøper brukt eller bor i leilighet. Likevel lever husdrømmen i mange nordboere. Dessverre er husbygging en komplisert, tidkrevende og kostbar prosess.

- Generelt sprekker budsjettet med minst 10 prosent. Det skyldes gjerne uforutsette utgifter og økte krav til standarden, for eksempel på kjøkkeninnredningen, sier Peter Batta, leder i Huseiernes Landsforbund. Andre eksperter mener merkostnadene er nærmere 20 prosent.

Batta mener mangelen på håndverkere er bøygen i disse dager. Håndverkerne har mer å gjøre, bruker kortere tid og gjør ofte en dårligere jobb enn før. Derfor er det også mange som opplever at håndverkerne blir forsinket.

På samme tid

- De setter i gang med tre- fire byggeprosjekter samtidig, som de veksler mellom. Når de er forsinket, slår de av mobiltelefonen slik at husbyggeren ikke får tak i dem, sier Batta.

Guide til drømmehuset

Generelt kan du velge mellom tre veier til din egen nye enebolig:

 • Å bygge et arkitekttegnet hus
 • Å sette opp et ferdighus/typehus
 • Å kjøpe hus i et større byggeprosjekt

  Tre modeller

  Engasjerer du en arkitekt, har du muligheten til å skreddersy boligen til deg og din familie. Du får et hus slik nettopp du vil ha det. Også om du har en bratt, smal eller kort tomt, kan en arkitekt være til stor hjelp. Husk på at arkitekten fakturerer arbeidet sitt, og fordyrer byggeprosjektet.

  Velger du et typehus eller ferdighus, har du naturlig nok færre valgmuligheter. Husk likevel at husene i katalogene er forslag til husløsninger. Husene kan til en viss grad tilpasses ditt behov. Ulempen er at dette og andre ekstrautgifter gjør huset mye dyrere enn prisen ferdighusfirmaene antyder.

  Kjøper du hus i et byggeprosjekt, har entreprenørfirmaet allerede tatt seg av byggesøknader, nabovarsler og annet papirarbeid. Ofte har utbyggeren også avtale om lån i Husbanken. Har du lite fritid, er dette løsningen for deg. Men da har du liten innflytelse på utformingen av huset.

  Jeg vil se hvordan husdrømmen blir virkelighet

  Relaterte artikler:
  Rått løft gir loft
  Bli tomtemillionær
  Byggesak på én måned
  Er festetomt usikkert?

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer