Husholdnings-triks med bordsalt

Ha alltid salt ved komfyren

Bordsaltet har flere funksjoner enn bare å smaksette mat. Én av dem kan redde huset fra å brenne ned.

SLUKKE BRANN: Om det begynner å brenne i stekepanna under matlaging, kan det lønne seg å ha bordsaltet i nærheten. I artikkelen under forklarer kjemikeren hvorfor. Foto: Linn Merete Rognø.
SLUKKE BRANN: Om det begynner å brenne i stekepanna under matlaging, kan det lønne seg å ha bordsaltet i nærheten. I artikkelen under forklarer kjemikeren hvorfor. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Koksalt, også kjent som bordsalt, er et must å ha stående på kjøkkenet, i alle fall for alle som er glade i å lage - og spise mat. Men de fleste vet at man for helsas skyld ikke bør spise for mye salt da det binder seg til mye vann i kroppen - og dermed blir det tyngre for hjertet å slå.

Så vil du passe på kroppen din, bør du begrense mengden salt du bruker i maten. Men det kan likevel lønne seg å ha en kartong med bordsalt i huset. Det har nemlig flere kjemiske egenskaper som vi kan dra god nytte av i hjemmet.

Nederst i artikkelen kan du se en video av noen av dem!

Kjemikeren svarer

Koksalt senker frysetemperaturen til vann. Derfor blir saltet, som kjent, brukt på mange bilveier for å smelte isen på vinteren. Ulempen med salt på bilveiene, er at det får bilene til å ruste.

Men saltet kan også være et godt hjelpemiddel å ha i boligen. Googler du «salttriks», kommer det opp diverse tips til hva annet man kan bruke bordsalt til ved siden av matlaging.

Noen av tipsene som kommer opp er for eksempel at salt skal hjelpe med å bevare jeansfargen, fjerne rødvinsflekker eller rengjøre kasseroller.

KJEMIKER: Knut Børve, instituttleder ved Kjemisk institutt, Universitetet i Bergen. Foto: UIB.
KJEMIKER: Knut Børve, instituttleder ved Kjemisk institutt, Universitetet i Bergen. Foto: UIB. Vis mer

Tidligere har vi også skrevet om hvordan man kan bruke salt for å få drikken kald på få minutter.

Nå har vi funnet enda flere salttips, og det er nettsiden Tiphero.com som i en artikkel hevder at disse skal funke.

Vi kontaktet Knut Børve, instituttleder ved Kjemisk institutt, Universitetet i Bergen, og spurte om noen av disse tipsene faktisk kan virke.

Han tok tipsene med seg til morgenkaffen og utfordret flere av sine kolleger, og vi fikk svar.

Slukke brann i stekepanne

Påstand: Koksalt skal kunne slukke flammer dersom det tar fyr i en stekepanne. Om det begynner å brenne, kan man helle en god mengde salt direkte på flammene helt til de slukner.

Kjemikeren svarer:

- Koksalt kan ha en funksjon ved slukking av branner som medfører spesielt høy temperatur. Dette gjelder særlig branner i metall, som for eksempel magnesium. Koksalt smelter ved cirka 800 grader. Dersom en brann gir høyere temperatur enn dette, vil tilført koksalt smelte.

- Smeltingen medfører at temperaturen på brannstedet går betydelig ned - man kan sammenligne det med hvor kald du blir hvis du lar en isbit smelte i hånden.

- Som kjent er høy temperatur en av sidene i branntrekanten, slik at redusert temperatur vil redusere, og eventuelt slukke brannen. I tillegg vil det smeltede saltet kunne legge seg som en hinne over det brennende materialet og slik redusere tilgangen til oksygen, som er en annen forutsetning for brann.

- Når det gjelder brann i frityrolje/smult, så har tester med modelloljer vist at branntemperaturen altså kan komme opp i 800 grader, noe som betyr at koksalt kan ha en slukke-effekt gjennom kjøling, men ikke ved innkapsling - fordi oljen vil flyte oppå det smelta saltet. Brann i slike oljer gir så høy temperatur at det ikke er anbefalt å bruke brannteppe til slukking, men å fjerne oksygentilgang ved å legge lokk på gryten. Håndslukkere som kan brukes til å slukke brann i vegetabilske oljer, utgjør en egen brannklasse F. Les mer om det her.

Åpne tett sluk i dusj

Påstand: Saltet skal kunne fjerne hårklumper og annet smuss som har samlet seg opp og tettet sluket i dusjen. Rådet er å blande sammen natron og salt, riste dette og helle det direkte ned i avløpet. Man skal deretter helle en kopp med blank eddik i avløpet, og da vil problemet være løst.

Kjemikeren svarer:

- Man kan forvente at dette har en viss effekt på overflate av hår- og såpeplugger. Men det vil neppe ha evne til å trenge inn i kompakte og/eller store klumper.

- Vi ser ikke at koksalt har en særlig funksjon i dette tilfelle.

- Essensielt er det natron og utvikling av CO2 gjennom reaksjonen med eddiksyre som løser opp såperester.

Ekstratips: Fjerne eggesøl

Eggesøl er klissete og kan være vanskelig å vaske av bordet, men ved å drysse bordsalt over sølet, kan det bli enklere å tørke det av.

I videoen under får du se hvordan du kan bruke salt til å fjerne eggesøl. I tillegg får du se hvordan noen av våre nevnte tips faktisk fungerer:

Video: Householdhacker.infoVis mer Vis mer Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer