Helligdagsfred

Hagearbeidet og oppussingen kan være ulovlig

Det er ikke fritt frem med bråk fra motorsager, gressklippere og annet støyende arbeid på helligdager.

Ekspertene fra Felleskjøpet viser deg hvordan du sår en plen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mang en nordmann har utnyttet coronapandemien til å fikse på hage og hus. Og med langhelg og vår er det nok mange som ser for seg å få unna diverse vedlikeholdsarbeid ute.

Da er det greit å være klar over at det ikke er fritt frem med støyende arbeid på helligdagene. Da vil du bryte helligdagsfreden, og kan i verste fall få besøk av politiet.

Men hva sier reglene?

Dette er helligdagsfred

Lov om helligdager og helligdagsfred sier at det på helligdager fra kl 00:00 til klokka 24:00 - altså hele dagen - skal være helligdagsfred, i tillegg til fra klokka 16:00 på påske-, pinse- og julaften. Dette innebærer ifølge loven at «ingen noe sted må forstyrre med utilbørlig larm».

ENGLAND: Da to naboer begynte å krangle i Doncaster i England, fikk det flere til å reagere. Video: Newsflare. Klipp: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Hva er utilbørlig larm, tenker du kanskje. I forarbeidet til loven, står det følgende: «Selv om det skal meget til for å karakterisere en larmende virksomhet for utilbørlig, vil forbudet etter omstendighetene kunne ramme f.eks. bruk av motorgressklipper og motorsag i bolig- og hyttestrøk.»

Å henge ut klær til tørk på en helligdag, vil etter alt å dømme være innafor - selv om enkelte mener man da bryter med helligdagsfreden.

I praksis betyr dette at om du planlegger bråkete snekring, hagearbeid eller liknende, må det skje innimellom helligdagene og de røde dagene. Går det stillferdig for seg, er det derimot tillatt.

Dette sier politiet

Guro Siljan, politiinspektør i Sør-Øst politidistrikt, sier til Dinside at de først og fremst oppfordrer publikum som opplever støy fra naboen på en helligdag til å selv ta kontakt med naboen og be om at støyen opphører.

- Vår erfaring er at en høflig anmodning om å dempe lyden/stanse støyen i de aller fleste tilfeller etterkommes og at det stort sett er helt unødvendig å henvende seg til politiet, sier Siljan.

- Vi oppfordrer dessuten alle til å ta hensyn til naboene på helligdager og unngå hagearbeid, snekring eller annet som medfører mye støy, understreker hun.

Siljan sier videre at de i svært sjeldne tilfeller kan vurdere at støyen er så alvorlig eller plagsom at de ilegger et forelegg.

- Først om fremst vil politiet søke å få støyen til å opphøre ved veiledning til den det gjelder. I vårt påtaledirektiv er det ikke fastsatt en konkret bøtesum for brudd på helligdagsfreden. Jeg kjenner ikke til nylige tilfeller hvor forelegg er ilagt i vårt distrikt, sier Siljan.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer