Halogenpærer er ikke energieffektive

Dette viser en stor dansk test av sparepærer.

Halogenpærer bidrar ikke til å kutte strømregningen, viser dansk undersøkelse.  Foto: Osram
Halogenpærer bidrar ikke til å kutte strømregningen, viser dansk undersøkelse. Foto: Osram Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Glødelampene er på vei ut fra det europeiske markedet, og selv om de ennå ikke er forbudt i Norge, er norsk handel så nært knyttet opp mot EU-landene at det i praksis snart er slutt for glødelampen her hjemme også.

Dette har ført til en rekke nye erstatningsprodukter på markedet, med særlig fokus på alternativer som bruker mindre strøm. De viktigste produktgruppene er sparepærer, LED-pærer og halogenpærer.

Halogensparepærenes inntok på markedet som midlertidig erstatning for glødepæren er imidlertid ingen ting å rope hurra for. Flere av dem trekker like mye strøm som de gamle glødelampene, viser en test av det danske forbrukermagasinet Tænk, som konkluderer: De halogenpærene som er på markedet i dag, fungerer ikke som sparepærer.

Lysstyrken er heller ikke noe å skryte av. Ni av de 11 halogenpærene som ble testet lyser kun 10,2-14,7 lumen per watt. Ordinære glødelamper ligger på 10-12 lumen per watt.

Les hele testen her. (Ekstern lenk)

To hederlige unntak

Ingen regel uten unntak. Halogenpæren Philips EcoClassic 50 Dimmable 20 W leverer 17,7 lumen per watt, og 30-wattsvarianten av den samme pæren gir 18,9 watt. Dette fordi disse lyspærene har innebygde transformere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer