Halogenpærer er større strømsluk enn du tror

Produsentene lover langt større besparelser enn de kan holde, viser fersk dansk test.

Den reelle besparelsen er langt mindre enn det produsentene lover.  Foto: Kristin Sørdal
Den reelle besparelsen er langt mindre enn det produsentene lover. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter utfasingen av glødelampene de siste årene, kniver produsentene og teknologiene om å erobre belysningstronen. LED- og CFC-pærene lover størst besparelser, men de aller fleste av disse gir et blålig lys som for mange oppfattes som kaldt og goldt.

Halogenpærene er populære fordi de gir et lys med en fargetemperatur tilnærmet lik de pensjonerte glødepærene. Og i tillegg lover de å være 20-30 prosent mer effektive. Dette stemmer imidlertid ikke, melder den danske nettavisen fpn.dk.

Les også: Ikea-pære best i test

En fersk dansk test, utført på vegne av Go'Energi (tilsvarer Enova i Danmark) viser at halogenpærene ikke er særlig mer effektive enn glødepærene. Testens taper er kun knappe åtte prosent mer effektiv, mens gode sparepærer eller LED-pærer kan vise til er opptil 4-5 ganger bedre resultater. Da sier det seg selv at besparelsene blir minimale med halogenpærer.

Den ferske testen bekrefter tidligere svenske testresultater som viser at de ulike sparepærene avgir langt mindre lys enn de lover. For eksempel kan en 11W sparepære ikke erstatte en 60W glødepære, uansett hvordan man vrir og vender på det. Denne testen så imidlertid ikke bare på halogenpærene, men også CFC og LED-pærer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer