Halvparten av kundene forstår ikke TV-en

Det er et paradoks at TV-produsentene skryter av stadig enklere TV-er, samtidig som halvparten av kundene har problemer med å bruke dem. Her er tipsene du har ventet på.

SMART-TV-MAS: Dagens smart-TV-løsninger begynner å bli bra, men betingelsen er jo at du har klart å koble TV-en til nettet. Foto: Per Ervland
SMART-TV-MAS: Dagens smart-TV-løsninger begynner å bli bra, men betingelsen er jo at du har klart å koble TV-en til nettet. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I følge en undersøkelse YouGov har gjort for Elkjøp, viser det det seg at halvparten av oss sliter med å bruke moderne TV-apparater. Tallene rimer dårlig med TV-produsentens skryt av hvor enkle TV-ene har blitt, men hvor ille er det egentlig?

Får å gi deg ro i sjelen har vi gått gjennom problemlista, og gir deg her forslag til løsninger.

Mange muligheter skremmer de med teknoangst

Pressemeldingen fra Newswire tar tak i det åpenbare, altså at gamle TV-er hadde så få funksjoner at alle klarte å bruke dem: Med analoge TV-signaler var det i praksis bare å sette inn antennekabelen, og søke etter de få kanalene som var tilgjengelige.

I dag må du imidlertid forholde deg til digitale TV-signaler, enten fra RiksTV eller via kabel eller satelitt.

Og det stopper selvsagt ikke der.

FORVIRRET? LGs nye TV-er leveres kun med en MagicRemote, i stedet for en tradisjonell fjernkontroll med taster. Og så kommer fire 3D-briller, og to 3D-gaming-briller. Her gjelder det altså å holde tungen rett i munnen. Foto: Per Ervland
FORVIRRET? LGs nye TV-er leveres kun med en MagicRemote, i stedet for en tradisjonell fjernkontroll med taster. Og så kommer fire 3D-briller, og to 3D-gaming-briller. Her gjelder det altså å holde tungen rett i munnen. Foto: Per Ervland Vis mer


I dag får du nemlig nesten ikke kjøpt en TV som ikke har SmartTV-muligheter, og det betyr i første omgang at TV-en må på nett. Er du interessert i mulighetene dette gir, må du så lære deg hvordan TV-en og dens apper fungerer. Legg så til 3D-funksjon, og avanserte bilde- og lydmenyer, og en fjernkontroll som ikke ligner noe den eldre generasjonen har vært borti før, så har vi forståelse for at alle mulighetene kan virke overveldende.

Heldigvis er det ingen grunn til panikk, for som Andreas Westgaard fra Elkjøp sier: - Når utstyret først er koblet opp, er det ikke vanskelig å bruke.

Det gjelder altså bare å komme over nybegynnerangsten, og for å hjelpe deg på vei går vi her gjennom problemlisten og krydrer med nybegynnertips.

De fem problemområdene

 • 1. Å koble tv-en til trådløst hjemmenettverk, eller til andre enheter på nettverket. Det siste gjelder for eksempel nettbrett og mobiler.

  Tips: Å koble TV-en til det trådløse nettverket er lettere enn du tror, men det krever at du har passordet til det trådløse nettverket og vet hvilket nett som er ditt hvis det dukker opp flere alternativer. Finn fram passordet og ha det tilgjengelig. Gå inn i TV-ens innstillingsmeny, bla deg fram til nettverksinnstillinger. Velg så trådløst nett, søk etter tilgjengelige nett, og velg det nettet du skal koble deg til.

  TV-en vil deretter gi deg beskjed om å skrive inn passordet, og det gjøres hovedsaklig på to måter: Har du en tradisjonell fjernkontroll skriver du inn tekst, tall og tegn ved å trykke flere ganger på knappene (T9-metoden). Flere TV-modeller gir også mulighet til å skrive på et virtuelt skjermtastatur TV-en. I så fall bruker du piltastene på fjernkontrollen til å velge riktig tegn, og aktiverer tegnet ved å trykke på OK-knappen. Har du gjort alt riktig får du opp en bekreftelse på TV-skjermen om at TV-en er koblet til.

  Er du fortsatt i tvil? Les bruksanvisningen punkt for punkt. Husk at mange nye TV-er har bruksanvisningen liggende i innstillingsmenyen. Det kan være praktisk om du ikke finner den. Gjelder ikke det, kan du alltids laste ned en PDF-bruksanvisning fra TV-produsentens nettside. Samsung har forøvrig en slik-gjør-du-det-guide her, som viser framgangsmåten i bilder.

  Nødhjelp: Får du det ikke til? Husk at alle TV-er også har en vanlig nettverksinngang, og du kan derfor koble til med kabel. Siden de fleste ikke har nettverksinngang bak TV-en kan det imidlertid være lurt å kjøpe et adaptersett du bare plugger i strømledningen. Les mer om det her.

  Skal du opprette kontakt mellom mobilen/nettbrettet og TV-en? Last ned TV-appen i AppStore (iPhone/iPad) eller Google Play (Android), og følg informasjonen du får i appen. Det viktigste her er at mobilen/nettbrettet og TV-en må være tilkopbet det samme trådløse nettet.

 • 2. Å koble tv-signalet rett inn i tv-en ved hjelp av kortleser (ofte kalt IDTV) uten å gå veien om digitalboks.

  DETTE TRENGER DU FOR IDTV: Et programkort, en CAM-leser, en kompatibel TV. Foto: CANAL DIGITAL KABEL-TV
  DETTE TRENGER DU FOR IDTV: Et programkort, en CAM-leser, en kompatibel TV. Foto: CANAL DIGITAL KABEL-TV Vis mer


  Tips: Stadig flere velger dette, fordi de da slipper å kjøpe en ekstern digitaltuner fra for eksempel Canal Digital, en annen fordel er at du også slipper unna med å bruke TV-ens fjernkontroll.

  Første trinn er å dobbeltsjekke om TV-en faktisk støtter denne muligheten. Det er ikke selvsagt, selv om de fleste nye modeller nå har dette på plass. Be om bekreftelse på dette før du kjøper, eller sjekk TV-tilbyderens nettsider (se lenker lenger ned)

  Husk imidlertid at du fortsatt må ha et programkort fra innholdsleverandøren din, og at du i tillegg må ha en CAM-modul som du setter dette kortet inn i, før det skyves på plass i TV-en.

  Dette er enkelt, men det er viktig at du har kjøpt riktig CAM-modul, har du RiksTV må du altså ha en RiksTV-CAM, og har du Canal Digital parabol eller kabel, må du sørge for at du har rett fra dem også.

  Husk: Har du Get eller Viasat, er ikke dette noe valg, da de trenger sine eksterne dekodere for vise TV-signalene.

  Spør om råd i butikken eller hos din innholdsleverandør om du fortsatt er usikker.

  Etter at CAM-en og programkortet er satt på plass, må du søke etter digitale-TV-kanaler. Sett igang søket, og len deg tilbake. TV-en vil si fra når den er ferdig.

 • 3. Å optimalisere billedinnstillingene.

  TV-entusiaster som meg kan bruke uendelig lang tid på å finstille TV-ene slik at vi blir fornøyd, men det er det langt fra alle som trenger: Det viktigste er jo om DU er fornøyd med bildekvaliteten.

  Tips: Svært mange TV-er kommer i dag med hurtigoppsett, der du kan velge rask i stedet for avansert bildejustering. Er du usikker velger du den raske. Du kan nemlig alltid overstyre resultatet etterpå hvis du ikke blir fornøyd.

  BILDEMODUS: Kino- eller film-modus er valgt. Da stiller TV-en seg automatisk inn slik at filmen skal se bra ut, og det holder for de fleste. Du kan imidlertid overstyre hvis du vil det. Foto: PER ERVLAND
  BILDEMODUS: Kino- eller film-modus er valgt. Da stiller TV-en seg automatisk inn slik at filmen skal se bra ut, og det holder for de fleste. Du kan imidlertid overstyre hvis du vil det. Foto: PER ERVLAND Vis mer

  Deretter skal du velge en av de ferdige bildemodusene. Alle TV-ene idag kommer nemlig med flere bildemoduser, ofte det første valget i bildemenyen, som for eksempel heter film, standard, naturlig, dynamisk og spill. Dynamisk skal du holde deg unna, men velg gjerne standard eller naturlig til TV-sendinger, og film-modusen til film. Da får du mye gratis.


  Spill-modusen brukes kun til når du kobler til PC eller spillkonsoll. Tanken her er at den reduserer bildebehandling som gir forsinkelser (lagg) i bildet, og har du en plasma-TV vil den også redusere faren for innbrenning.

  Først når du har valgt rett bildemodus kommer trinn to. Gå videre i bildemenyen, og sjekk kontrasten. Samsung og LG setter den ofte på 100 prosent, noe som ofte er for mye. Prøv deg gjerne fram, men et sted mellom 70 og 90 prosent vil normalt passe.

  SLURV I AVANSERT MENY: LG forvirrer når de gir to valg for Dynamisk kontrast... Foto: PER ERVLAND
  SLURV I AVANSERT MENY: LG forvirrer når de gir to valg for Dynamisk kontrast... Foto: PER ERVLAND Vis mer
  HOLD DEG UNNA: Det er sjelden amatører trenger å gå inn i TV-ens avanserte bildemenyer. Har du prøvd og stilt deg bort, kan du imidlertid resette innstillingene. Foto: ØYVIND PAULSEN
  HOLD DEG UNNA: Det er sjelden amatører trenger å gå inn i TV-ens avanserte bildemenyer. Har du prøvd og stilt deg bort, kan du imidlertid resette innstillingene. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer

  Et annet punkt å merke seg er skarphet: Philips pleier for eksempel å levere TV-ene med alt for skarp innstilling, og vi liker derfor å dempe den ett hakk eller to. For øvrig kan det nevnes at Sony og Panasonic er kjent for å levere TV-er med gode standardoppsett, det kan være verdt å ha i bakhodet før du kjøper, og du leser vel TV-testene våre før du bestemmer deg?  For de aller fleste vil dette være mer enn nok, og synes du dette var skummelt kan du like godt hoppe over de avanserte bildeinnstillingene.


  Går du videre er tipset å gjøre det enkelt: Sett på en finesse av gangen, og vurder bildet. Ser det bedre ut enn før? La den stå på. Ser du ingen forskjell? Skru den av, og gå videre. Syns du det er moro? Kjøp en kalibreringsplate, for eksempel denne, så får du store doser tips i hvordan du skal få det meste ut av TV-en.

  Hovedpoenget er altså å prøve deg fram. Det er ikke farlig, for husk: Stiller du inn alt feil, kan du uansett resette TV-en.

 • 4. Å koble til ekstern lyd.
  Utgangspunktet er enkelt: Jo tynnere TV, jo tynnere lyd. Det har gjort at mange kjøper seg en lydplanke, en subwoofer, eller et surroundanlegg som kobles til TV-en.

  Tips: Det enkleste er selvsagt lydplanker og subwoofere, som normalt kun krever en stykk kabel fra høyttaleren og opp til TV-en. Her er det lite å være redd for, og kan du lese en bruksanvisning er det bare å følge oppsettet der.

  EKSTRA HØYTTALER: Hvis ikke TV-en oppdager lydplanken din, må du si fra til den at du ikke skal bruke de innebygde høyttalerne. Foto: PER ERVLAND
  EKSTRA HØYTTALER: Hvis ikke TV-en oppdager lydplanken din, må du si fra til den at du ikke skal bruke de innebygde høyttalerne. Foto: PER ERVLAND Vis mer


  Legg dog merke til at du kan bli nødt til å gå inn i TV-ens lydmeny og gjøre to ting: Fortelle TV at den ikke skal bruke de innebygde høyttalerne, eller justere tidsforsinkelsen på lyden. Heller ikke det siste er noen heksekunst: Meny, innstillinger, lydmeny, avanserte innstiliinger, aktiver tidsforsinkelse.

  I dag er det forøvrig vanlig med trådløse subwoofere, og da trenger du kun en strømledning. Vi har forøvrig testet Elkjøps alternativ fra Philips, som leveres med trådløs subwoofer, og har der et eget avsnitt om tilkoblingen.

  Den beste lydopplevelsen får du derimot ved å investere i et surroundanlegg, men det er også den mest tungvinte løsningen.

  Her finnes det ingen korte fasitsvar, for mulighetene varierer så kraftig at du rett og slett må følge manualen. Etter at høyttalere og receiver er koblet til TV-en, er imidlertid utgangspunktet å velge et automatisk oppsett. De fleste moderne anlegg leveres nemlig med en målemikrofon som forenkler jobben. Er du i tvil? Spør i butikken før du oppgraderer utstyret ditt. Seriøse forhandlere vil hjelpe deg, så får du ikke rådene du trenger handler du bare ett annet sted.

 • 5. Å samle fjernkontrollene i én universell fjernkontroll.

  Tips: Er du lei av å ha en fjernkontroll til TV-en, en til digitaltuneren og en tll Blu-ray-spilleren? Da er du ikke alene.

  Den gode nyheten er at stadig flere nye TV-er leveres med en programmerbar fjernkontroll. Alt du trenger er da å finne en kode som forteller fjernkontrollen hvilket produkt du skal styre. Denne koden finnes alltid i bruksanvisningen som følger med TV-en.

  Har du ikke et produkt som ligger inne, kan du også lære fjernkontrollene basisfunksjoner som start/stopp/pause, samt volum og kanalskifte. Dette gjøres ved å holde de to fjernkontrollene mot hverandre og legge inn en og en funksjon om gangen. Dette er imidlertid tidkrevende, og du må følge bruksanvisningen.

  Havner du i denne kategorien ville jeg derfor heller kjøpt en ny programmerbar fjernkontroll, som takler omtrent alt som finnes på markedet. Selv har vi testet flere alternativer fra Logitech som vi har god erfaring med, og den siste testen får du her.

  Merk deg dog at heller ikke dette er gjort på en halvtime, men har du en bærbar PC og en ettermiddag til overs er vår påstand at det er verdt investeringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer