Sjekk huset for råte og sopp

Halvparten av norske huseiere sjekker aldri dette

Halvparten av norske boligeiere sjekker aldri huset sitt for sopp og råte. Det kan bli dyrt.

NORSKE HUSEIERE SER IKKE ETTER SOPP OG RÅTESKADER: Halvparten av norske huseiere sjekker aldri huset for sopp- og råteskader, og de under 30 er verst. Det kan bli dyrt, for sopp og råte er veldig utbredt i norske hus, ifølge skadeeksperter Dinside har snakket med. Foto:  Tom Gowanlock / Shutterstock / NTB scanpix
NORSKE HUSEIERE SER IKKE ETTER SOPP OG RÅTESKADER: Halvparten av norske huseiere sjekker aldri huset for sopp- og råteskader, og de under 30 er verst. Det kan bli dyrt, for sopp og råte er veldig utbredt i norske hus, ifølge skadeeksperter Dinside har snakket med. Foto:  Tom Gowanlock / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Halvparten av norske huseiere har ikke sjekket husveggen for sopp og råte, ifølge en landsdekkende spørreundersøkelse som Opinion har utført for Kommunal Landspensjonskasse (KLP) .

- Å få sopp- og råteskader på husveggen kan vise seg å bli en dyr affære. Går det for lang tid før du gjør noe, får sopp og råte tid til å utvikle seg, og du kan risikere å måtte bytte ut kledningen på hele vegger, sier Lars Wiig, avdelingsleder i KLP Skadeforsikring.

Han oppfordrer til å ta en sjekk av panelet før vinteren kommer.

Har du stående kledning på huset ditt, skal du være oppmerksom på at dette er mer utsatt for fuktskader enn boliger med liggende panel.

Det er også billigere å utbedre fuktskader på boliger med liggende panel.

Husk også at en vanlig husforsikring ikke dekker utbedring av råteskader. Det er forventet at det oppstår skader på ytterkledning, derfor er dette et ansvar du som boligeier må ta selv. En utvidet husforsikring kan dekke det - men det må du selv sjekke i forsikringen din.

Sopp og råte er veldig vanlig

- Sopp og råte er veldig utbredt i norske hus, men i den grad det er et problem, avhenger av hvor store skadene er, sier Stein Norstein, skadesjef i Anticimex, til Dinside.

Han sier at det ikke behøver å bety noe dersom du oppdager råte og dette har tørket ut, men at det kan bli et større skadeomfang dersom det fortsetter å komme fukt til.

- Det er ikke noe problem dersom råteskaden er tørr, men om det er fuktighet der det er råte, da er det et problem, understreker han.

EKTE HUSOPP: Dette er eksempel på ekte hussopp, Serpula lacrymans. Ifølge Anticimex er den unik blant råtesoppene ved at den kan frakte med seg sitt eget vann fra fuktige steder til tørre steder. Dermed kan tørre konstruksjoner i huset fuktes ned og begynne å råtne. Når treverket råtner blir cellulosen spist opp, og når cellulosen forsvinner krymper veden sammen og sprekker opp i form av små kuber. Treet blir da lett og farlig sprøtt og mister bæreevnen. Hussoppen vokser raskt ved optimale forhold; opp til 6 mm per døgn! Foto: taviphoto / Shutterstock / NTB scanpix
EKTE HUSOPP: Dette er eksempel på ekte hussopp, Serpula lacrymans. Ifølge Anticimex er den unik blant råtesoppene ved at den kan frakte med seg sitt eget vann fra fuktige steder til tørre steder. Dermed kan tørre konstruksjoner i huset fuktes ned og begynne å råtne. Når treverket råtner blir cellulosen spist opp, og når cellulosen forsvinner krymper veden sammen og sprekker opp i form av små kuber. Treet blir da lett og farlig sprøtt og mister bæreevnen. Hussoppen vokser raskt ved optimale forhold; opp til 6 mm per døgn! Foto: taviphoto / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

To typer råte

Norstein forteller ar man gjerne deler råte inn i to typer: Den råten som lages av ekte hussopp og all annen råte. Og det er den råten som kommer av ekte hussopp som er det store problemet.

- Den råten vi definerer som «all annen råte», kan du vurdere selv eller sjekke med en snekker eller en annen som har litt peiling, om du trenger å gjøre noe med det, sier Norstein.

- Men dersom det er snakk om råte som følge av ekte hussopp, må det andre tiltak til, sier skadeeksperten.

RÅTESKADER: Dette er alvorlige råteskader. Du kan avsløre begynnende skader ved å se etter misfarginger og ved å stikke en kniv eller en skrutrekker inn i treverket for å se om det gir etter. Foto: Tom Gowanlock / Shutterstock / NTB scanpix
RÅTESKADER: Dette er alvorlige råteskader. Du kan avsløre begynnende skader ved å se etter misfarginger og ved å stikke en kniv eller en skrutrekker inn i treverket for å se om det gir etter. Foto: Tom Gowanlock / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Dette er forskjellen

Norstein sier til Dinside at det kanskje ikke er så lett å se om det er annen råte eller ekte hussopp.

- Men når en tenker råte så er det ofte brunt, råttent treverk. Og kommer det ut «bomullsaktige» puter eller fruktlegemer, kan det være ekte hussopp, sier han.

Norstein sier det kan være vanskelig å få sjekket det selv, men at man kan kontakte eksperter for å få det undersøkt, eller sende inn en prøve for analyse.

Dette koster rundt 1.000 kroner.

SJEKK VEGGEN: Lars Wiig i KLP forteller at en vanlig husforsikring ikke dekker utbedring av sopp- og råteskader, og oppfordrer til å gå over  huset og se etter misfarging og blemmer. Foto: KLP 
SJEKK VEGGEN: Lars Wiig i KLP forteller at en vanlig husforsikring ikke dekker utbedring av sopp- og råteskader, og oppfordrer til å gå over  huset og se etter misfarging og blemmer. Foto: KLP  Vis mer

Wiig anbefaler å se etter misfarginger hvis man skal vurdere om det er råte i treverket.

- Se spesielt etter små blemmer eller sprekker og misfarging i treverket. Du kan også forsiktig teste treverket med en kniv eller skrutrekker for å se at treverket ikke gir etter, sier han.

Her bør du sjekke

De vanligste stedene på huset, hvor det er ekstra viktig å kontrollere for sopp og råte, er ifølge Norstein krypkjeller og blindkjeller.

- Det er de verste stedene fordi der er man ofte ikke inni. Og så bør man alltid sjekke loftet, da lekkasjer fra taket kan gi store og stygge råteskader, sier Norstein.

Du bør også sjekke nøye rundt balkonger, da det kan være lekkasje fra balkongen som renner inni veggen.

Vær i tillegg oppmerksom på innredede kjellerrom og baderom og våtrom; det kan være fuktfeller.

Og vær spesielt oppmerksom dersom du dusjer rett på veggen: Hver dag får 15 nordmenn vannskader på grunn av dusjing.

- En råteskade på et flott baderom kan jo bli svært dyrt, så på mange måter kan dette ses på som det verste området, sier Norstein.

Ta med fuktmåler

Ifølge Norstein, holder det I utgangspunktet å ta en fuktighetssjekk og se etter sopp og råte én gang om året – og da bør du unngå å gjøre det på den fuktige tida av året.

- Man bør ha med en fuktmåler. Og det er ikke sikkert at du skal måle på den mest fuktige tiden av året: Kjeller og krypkjellere er fuktigst på høsten, fra september til november, mens loftet er fuktigst på våren.

SLIK SER DEN UT: Nærbilde av soppmycel. Foto: Norsk Hussoppforsikring
SLIK SER DEN UT: Nærbilde av soppmycel. Foto: Norsk Hussoppforsikring Vis mer

Norstein sier videre til Dinside at han ville sjekket for fukt i løpet av vinteren.

- Om du sjekker på den aller mest fuktige tida, kan det hende du får alarm fordi du sjekket når det er fuktig – men om det tørker ut resten av året så har det ingenting å si om det er fuktig i perioder, sier Norstein til Dinside.

Og ikke stol blindt på fuktmåleren: Fuktmåleren har begrensninger som gjør at den kan gi feilaktig utslag.

EKTE HUSSOPP: Bildet viser angrepet treverk som har krympet opp i noe som minner om terninger eller sprekkeklosser. Foto: Norsk Hussoppforsikring
EKTE HUSSOPP: Bildet viser angrepet treverk som har krympet opp i noe som minner om terninger eller sprekkeklosser. Foto: Norsk Hussoppforsikring Vis mer

- Viktig å oppdage tidlig!

Hvorfor skal du så sjekke en gang om året?

EKTE HUSSOPP ER VERST: Stein Norstein, skadedyrekspert hos Anticimex, sier til Dinside at ekte hussopp er verst. Men om du har råteskader og ikke får stoppet tilførselen av fukt, vil råten utvikle seg - og det kan bli dyrt. Foto: Anticimex
EKTE HUSSOPP ER VERST: Stein Norstein, skadedyrekspert hos Anticimex, sier til Dinside at ekte hussopp er verst. Men om du har råteskader og ikke får stoppet tilførselen av fukt, vil råten utvikle seg - og det kan bli dyrt. Foto: Anticimex Vis mer

- Om du har pågående fuktskader, vil råten utvikle seg, og det blir dyrere og dyrere jo lenger du venter, sier Norstein.

Dersom du oppdager skaden tidlig, og du får stoppet den, er det ikke sikkert at du strenger å utbedre råteskaden. For er det tørt, har det ingenting å si.

Det er ved kontinuerlig tilførsel av fuktighet at problemet oppstår. Og til slutt må du kanskje bytte både vegger og gulv.

- Det viktigste er å få tettet lekasjen, da kan du kanskje la råten som sitter i veggen tørke ut; den kan bare være der. Små råteskader gjør som regel ingen skade, men om de blir store, blir de dyrere, sier Norstein.S

Saken har blitt publisert på Dinside også tidligere.

Les mer:

De viktige forskjellene på stående og liggende panel

Vi dusjer oss til vannskader: Hver dag får 15 nordmenn vannskader på badet på grunn av dusjing.

Ikke stol blindt på fuktmåleren; den kan gi feilaktig utslag

De yngste er verst

Halvparten av norske huseiere har ikke sjekket ikke husveggen for sopp og råte, og det er de yngste som er verst:

Mens 47 prosent av de over 50 år har gjort det for kort tid siden og 17 prosent av de obver 50 år som har gjort det tidligere – er det hele 76 prosent av de under 30 år som ikke har gjort det.

14 prosent av de under 30 år har kontrollert det for kort tid siden og 8 prosent av de under 30 år sier de har gjort det tidligere.

At det er de eldre som er flinkest til å sjekke dette, er også et inntrykk skadedyrekspert Stein Norstein i Anticimex deler.

- Jeg tror at mange i den gamle skolen passer på huset – men at det er mange unge huseiere som ikke har noen forutsetning for å se etter dette, sier Norstein til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer