Han skulle bare ta en dusj...

De fleste ulykker skjer i hjemmet. Heldigvis er det ikke alltid like dramatisk som dette.

- Det er jo klart at jeg har fått meg en liten støkk. Tenker meg nok om to ganger før jeg går inn i en dusj med glassvegg igjen, sier Larsen. Foto: Kenneth Larsen
- Det er jo klart at jeg har fått meg en liten støkk. Tenker meg nok om to ganger før jeg går inn i en dusj med glassvegg igjen, sier Larsen. Foto: Kenneth Larsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kenneth Larsen skulle bare ta en dusj.

- Jeg er ferdig med å dusje, tar tak i dørhåndtaket, og hører et smell. Jeg ser at glasset eksploderer og regner nedover meg, sier Larsen til DinSide. - Mesteparten treffer hendene mine, og jeg får et svært kutt på venstre tommel, i tillegg til skrubbsår på den andre hånden.

Turen bar til legevakten for midlertidig bandasjering, og venstre hånd måtte opereres et par dager senere, da Larsen var så uheldig at en sene ble kuttet over.

Hva gjør du når ulykken er ute? Gode tips til førstehjelp fra DinSide Helse finner du her.

For dyrt å sikre

Er dusjen eller dusjveggen nyere enn fem år, kan du bruke reklamasjonsretten din, og få en ny dusj. Siden Larsen leier boligen sin, tok han kontakt med huseier, som med en gang tok tak i saken. Dusjnisjen var fra Ifö Sanitær, og leverandøren, Comfort, tilbød seg umiddelbart å erstatte dusjen med en ny - eller en annen type, dersom Larsen skulle ønske det.

- Det er veldig beklagelig, men det skjer så sjelden at vi ikke ser noen grunn til å komme med noen bekymringsmelding, sier Vidar Hemmingsen, daglig leder i Ifö Sanitær, til DinSide.

- Husk at det er et produkt i herdet glass, og bør behandles deretter.

Herdet glass har spenninger, og kan i ytterst sjeldne tilfeller granulere, det vil si det som Larsen opplevde som en eksplosjon. Dette gjelder også for kjøkkenglass eller bilruter.

- En løsning for å forhindre personskader er å sette på en film, slik det gjøres med frontruter på biler, sier Hemmingsen.

Dette er imidlertid så dyrt at han tror det vil prise produktet ut av markedet. - Selv i biler er det kun frontruten som er sikret med film.

Han peker på at selv om Ifös produkter har vært omtalt i forbindelse med ulykker et par ganger, betyr ikke dette at det er noen større risiko for at glass herfra skal eksplodere.

- Vi er jo markedsledende på slike produkter, så det er jo naturlig at en større andel av ulykkene er knyttet til våre produkter.

Når ulykken er ute, har Ifö gode rutiner. Ifølge Hemmingsen vil de erstatte produktet, i tillegg til å kompensere for eventuell personskade.

Les også: En av ti dusjer i farlig skittent vann

Dekket av forsikringen?

Dersom dusjveggen som granuleres er eldre enn fem år, eller fra en produsent som ikke uten videre tilbyr seg å erstatte, blir det en forsikringssak. Ifølge Inge Gudmund Aas i Ifs skadesenter, vil en slik skade dekkes av bygningsforsikringen.

- Det er å betrakte som en del av bygningen og dekkes da av bygningsforsikringen, under det vi kaller for "plutselig og uforutsett skade", sier Jack Frostad, informasjonsdirektør i If til DinSide.

Aas har hørt at slike skader forekommer, men det er svært sjelden, men kan ikke huske at If har håndtert en slik skadesak.

Har du opplevd noe lignende? Diskutér lenger ned i artikkelen.

Går for plast

Det blir imidlertid ingen ny dusjnisje i glass på Larsen.

- Jeg har sagt at jeg gjerne vil ha en plastdusj eller ingen ting. Jeg dusjer heller uten dør, enn med en ny glassdør. Såvidt jeg vet sa de på Comfort at det var 1 til 1.000.000 sjanse for at det ville skje igjen, men jeg tør ikke ta den sjansen, sier Larsen.

Har du hatt lignende opplevelser med dusjhjørner, kabinett eller dører i glass? Del med andre lesere i debatten under

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer