Håndklærne dine bader i bakterier

Ikke vent til de ser skitne ut.

Husk at synet kan bedra! Et håndkle på badet kan se rent og fint ut, men det er ikke bare den synlige skitten du skal vente på.  Foto: colourbox.com
Husk at synet kan bedra! Et håndkle på badet kan se rent og fint ut, men det er ikke bare den synlige skitten du skal vente på. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Håndklær og kluter brukes som regel i forbindelse med vask og tørk, og mange tenker at de derfor ikke blir direkte "skitne". De har lett for å bli hengende lenge, inntil en illeluktende dunst forteller at de bør vaskes.

Men her kan definitivt synet bedra.

Les også: Så ekle er vi hjemme

Et håndkle på badet kan se rent og fint ut, men det er ikke bare den synlige skitten du skal vente på. Husk at håndkleet kan være en smittekilde, spesielt hvis det brukes av mange i familien.

- Generelt vil jeg si at et håndkle skal skiftes minst to ganger i uken, og oftere om de er skitne eller man har sykdom i familien. Grunnen er at det vil komme døde hudceller på håndklærne og i mange tilfeller såperester også. Det vil også finnes bakterier som man har overført fra kroppen ved tørk til håndklærne, har Malin Skaar, leder ved Lilleborgs forbrukerservice, tidligere uttalt til DinSide.no.

Håndklær bør vaskes på minst 60 grader. Er håndklærne laget av ren bomull kan de godt vaskes på 90 grader innimellom.

Gjestehåndklær må ikke skiftes så ofte som andre håndklær, men det kommer selvfølgelig an på hvor mange som har brukt dem, og hvor ofte de er i bruk.

Når vi først er inne på håndklær, kan vi også ta turen til kjøkkenet.

Så ofte bør du skifte håndhåndkledet

Håndklær til forskjellig bruk

Rent og pent

Hvor ofte vasker du håndklærne dine? (Avsluttet)
To ganger i uken(41%) 371
En gang i uken(37%) 337
Annen hver uke(21%) 191
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


For det første bør du sørge for å ha forskjellige håndklær til forskjellig bruk: Ett til å tørke oppvask, ett til å tørke hender og ett til å tørke kjøkkenbenken.

Skaar anbefaler å vaske disse cirka hver 2-3 dag, men her kommer det selvfølgelig også an på bruken.

Videre anbefaler Skaar at man bruker en mikrofiberklut.

- Mikrofiber er ekstra effektiv til å fjerne smuss, samtidig som den som oftest er enklere å vri opp, og den tørker raskere.

Heng den opp etter at du har brukt den, for lar du den ligge i en klump tar det lenger tid før den tørker, noe som kan føre til bakterievekst. Med en gang den får flekker på seg burde den vaskes.

Les mer: Luktfri oppvaskklut på 1-2-3

Og husk, venter du med å vaske håndklær og kluter til de begynner å lukte, er du allerede for sent ute. Da er bakteriene allerede på plass!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer