Baderom

Håndkle-tabbene du ikke bør gjøre

Slik holder du deg selv og håndklærne friske og fine.

SER DU FEILEN? Det er en riktig og en feil måte å henge håndklærne på badet på, om du vil unngå bakterievekst. Det er én av flere ting du bør vite, om håndkle-bruk. Foto: Kristin Sørdal
SER DU FEILEN? Det er en riktig og en feil måte å henge håndklærne på badet på, om du vil unngå bakterievekst. Det er én av flere ting du bør vite, om håndkle-bruk. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Nest etter en lang og varm (og kostbar?) dusj, er det deilig å kunne tørke seg med tykke håndklær som lukter friskt og nyvasket.

Men Dinsides uhøytidelige spørreundersøkelse viser at halvparten av oss faktisk henger håndklærne på badet helt feil - med det resultatet at de blir raskere sure og illeluktende.

Det er én av de fem tabbene du bør unngå å gjøre med håndklærne på badet:

#1: Ikke heng håndklærne i en krøll

Lukter det fort surt av håndklærne dine på badet? Det kan være fordi du henger dem opp «feil» ...

Det beste er å henge håndklærne utbrettet på en stang, og ikke sammenbrettet på en stang eller i en klump fra en knagg.

Jo glattere du henger dem og dess mer varme og luft som kommer til - jo fortere tørker de. Da unngår du at det utvikler seg bakterier og dermed sur lukt, i håndkleet. Og jo fortere det tørker - jo lenger holder det seg rent.

Dette gjør vi med dusjhåndkleet:

  • 47 prosent av Dinsides lesere sier at de henger dusjhåndkleet på en knagg eller sammenbrettet på en stang - som er det du ikke bør gjøre med tanke på lukt og bakterievekst.
  • Kun 24 prosent sier de henger det utbrettet på en stang, mens 20 prosent sier de henger den over dusjen.
  • 7 prosent hiver håndkleet til vask etter bruk og 2 prosent slipper det i en krøll på gulvet.

Kilde: Avstemming på Dinside.no

#2: Ligg unna tykke håndklær

Jada, tykke håndklær er innmari deilig å tørke seg med - men vil du ha håndklær som holder seg rene lenger, bør du høre på fornuften og ligge unna:

Tykke håndklær kan nemlig være vanskelig å få tørre raskt nok og det kan utvikle seg ubehagelig lukt - som altså skyldes bakterievekst.

Fukt, skitt og varme fremmer vekst av bakterier. Derfor vil et tynt håndkle holde seg lenger rent, fordi det tørker fortere.

#3: Et håndkle til hvert bruk - og til hvert familiemedlem

Er det kun du som bruker håndkleet ditt og hvor er det du tørker deg med det?

Hvordan du bruker håndkleet er også med og avgjør hvor lenge du kan bruke håndkleet før du må skifte det.

Så ofte bytter vi dusjhåndklær

  • 64 prosent av Dinsides lesere sier de bruker dusjhånkleet 3-5 ganger før det legges til vask.
  • 19 prosent sier de bytter dusjhåndkle annenhver gang
  • 17 prosent bruker det kun én gang før det vaskes

Kilde: Avstemming på Dinside.no

Bruker du det til alt, både «oppe» og «nede»?

Er dere flere som bruker samme håndkle?

Da trenger det å byttes oftere enn dersom alle har sitt eget eller at du også har egne håndklær til forskjellig bruk.

Husk at det anbefales at hvert familiemedlem har sitt egen håndkle: Alle har ulik bakterieflora, som er naturlig for den ene - men som kan gi sykdom hos den andre.

PASS PÅ TOALETT-HÅNDKLEET: Bytt med en gang om du har hatt gjester - og i alle fall et par ganger i uka i en familie på fire-fem. Her er det nemlig god grobunn for bakterievekst. Foto: Kristin Sørdal
PASS PÅ TOALETT-HÅNDKLEET: Bytt med en gang om du har hatt gjester - og i alle fall et par ganger i uka i en familie på fire-fem. Her er det nemlig god grobunn for bakterievekst. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

#5: Hatt gjester? Bytt håndklærne!

Har du hatt gjester som har benyttet seg av toalettet, bør du bytte håndkle straks. Og generelt bør du bytte håndkle oftere der håndklærne brukes hyppigere - som på toalettet.

Der holdes håndkleet mer jevnt fuktig uten mulighet for å tørke mellom hver gang det brukes - og da er bakterieveksten bedre - som er dårlig nytt for deg ...

Synlig skitne håndklær, bør selvsagt byttes. Og hos en familie på fire-fem, anbefales det å bytte håndkle på toalettet et par ganger i uka.

Så ofte bytter vi håndklær på toalettet:

  • 36 prosent av Dinsides lesere bytter håndklær på toalettet to ganger per uke eller mer.
  • 35 prosent bytter én gang per uke
  • 19 prosent bytter sjeldnere enn én gang per uke, 7 prosent bytter når det lukter surt - og 3 prosent vet ikke hvor ofte de bytter

Kilde: Avstemming på Dinside

Les også:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer