Julelys med laser

Har du disse julelysene, må du lese det med liten skrift svært nøye

Det kommer stadig flere produkter med laser, blant annet laserlamper for julepynting av hus. Men se opp for kraftige lasere som kan gi øyeskader.

LASERLAMPE SOM JULELYS? Laserlampene kan pynte opp husveggen din ute ved at de kan lage mange forskjellige mønster - som stjerner, snøkrystaller og annet. Men vær oppmerksom på at de kan ha veldig kraftig laser som kan skade øynene dine eller andres. I motsetning til på laserpekere, er det nemlig ingen begrensninger på hvor sterke lasere man kan ha i slike laserlamper. Foto: Kristin Sørdal
LASERLAMPE SOM JULELYS? Laserlampene kan pynte opp husveggen din ute ved at de kan lage mange forskjellige mønster - som stjerner, snøkrystaller og annet. Men vær oppmerksom på at de kan ha veldig kraftig laser som kan skade øynene dine eller andres. I motsetning til på laserpekere, er det nemlig ingen begrensninger på hvor sterke lasere man kan ha i slike laserlamper. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Én ting er hva du må sjekke på lys og lamper om du pynter til jul med julebelysning med LED eller gammeldagse glødelamper.

Men det kommer stadig nye produkter på markedet – og noe som er ganske ferskt i julelys-sammenheng her til lands, er laserlys.

Dette brukes for eksempel til å lyse opp fasaden på hus.

Hva er laser-lamper eller -lys?

Lys med laser er nettopp det det høres ut som: Det er en lampe som sender en lysstråle med laserteknologi.

Det fungerer i prinsippet ganske likt som en laserpeker eller -penn, men lampa er selvsagt større enn en penn og strålen er også da større og bredere enn på en penn.

Julebelysning med laserteknologi vil typisk være en projektor-lampe som projiserer laserlys med juletema mot husveggen din utendørs. Du kan for eksempel få det til å se ut som om husveggen din er en stjernehimmel eller at den er dekket av snøkrystaller.

Men i motsetning til laserpekere, der det i 2011 kom strenge regler for hvor kraftig laser det er lov å selge i Norge, er det ingen regler for hvor kraftig laser du kan ha i laserlamper.

– Det er en mye svakere regulering rundt disse produktene enn for laserpenner, forteller Sindre Øvergaard i Statens strålevern til Dinside.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer