Har du en brannfelle i skapet?

Det er høysesong for levende lys - og brann.

Oljelamper bør være stødige, og ha tyngdepunktet så langt ned som mulig.  Foto: Standard.no
Oljelamper bør være stødige, og ha tyngdepunktet så langt ned som mulig. Foto: Standard.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er noe som skjer med oss når vi skrur klokken tilbake. Det er mørkt når vi går på jobb, mørkt når vi kommer tilbake, surt og kaldt ute. Og da gjør vi nordmenn det vi kan best: Koser oss.

Til dette trenger vi mye lys og varme. Derfor blir også den mørke årstiden høysesong for små og store branner, og det gjelder å ta viktige forholdsregler.

Induksjonstoppen er ikke så sikker som man skulle tro: Les om smørpakken som tok fyr.

Livsfarlige produkter

Handelsnæringen vet å sko seg på vår trang til å kose oss, og butikkene bugner nå av lys, lykter og lamper i alle fasonger. Dessverre finnes det produkter som kan være direkte livsfarlige. Bruk av oljelamper kan være ekstra risikofylt. Enkelte har løs vekeholder for at det skal være enklere å fylle på olje, men visste du at disse er forbudt?

Små barn kan lett få bort ”lokket” og drikke innholdet. Inntak av lampeolje, selv i svært små mengder, kan føre til alvorlige lungeskader og i verste fall dødsfall. Små barn i alderen 1 - 3 år er særlig utsatt.

- Vi har ikke oversikt over hvor mange som selges i dag, men det er ikke mange år siden vi fant flere slike lamper på markedet, sier Marit Sæter i Standard Norge til DinSide.

Les også: Er boligen din brannsikker?

Kan selvantenne

Hun forklarer at Standard Norge ikke har noe register for hvilke lamper som er lovlige og hvilke som ikke er lovlige, men at det finnes en standard overfor produsenter for hvordan oljelamper skal konstrueres for at de ikke skal være farlige for barn eller lette å velte.

Les også: Peisen veltet over Sara

Veltede oljelamper eller levende lys som brenner ujevnt, kan forårsake selvantenning og i verste fall brann.

- Det er viktig å ha dette i bakhodet når du er ute og handler, men ikke minst viktig å sjekke den oljelampen du har i skapet, formaner Sæter.

Ikke bare skremselspropaganda:


Det er lett å tenke at brann i julesesongen er årlig skremselspropaganda og at "det skjer ikke meg". Men man skal vise aktsomhet, for skadene kan i verste fall bli fatale.

Les mer om hva som skjedde da peisen veltet over Sara.


Når du kjøper

Det er kanskje innlysende for mange - men antall branner hvert år tyder dessverre på at ikke alle er like flinke til å vise aktsomhet når de brenner levende lys.  Foto: Standard.no
Det er kanskje innlysende for mange - men antall branner hvert år tyder dessverre på at ikke alle er like flinke til å vise aktsomhet når de brenner levende lys. Foto: Standard.no Vis mer


Når du kjøper bør du sjekke at lyskildene har tilstrekkelig sikkerhetsinformasjon. Alle lys skal være synlig merket på produktet eller emballasjen, slik som på bildet til høyre - og kjøper du enkeltlys skal denne informasjonen fremkomme tydelig når du kjøper.

Advarselsmerkingen kvalitetssikrer at lampen oppfyller blant annet spesifikke krav for å begrense tilgang til lampeoljen. Den dekker også andre sikkerhetsaspekter som stabilitet og fare for lekkasje.

Artikkelen ble første gang publisert på DinSide i november 2009, og vi har valgt å trekke den frem igjen til glede for nye lesere

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer