Har du en brannfelle i skapet?

Det er høysesong for levende lys - og brann.

Oljelamper bør være stødige, og ha tyngdepunktet så langt ned som mulig.  Foto: Standard.no
Oljelamper bør være stødige, og ha tyngdepunktet så langt ned som mulig. Foto: Standard.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er noe som skjer med oss når vi skrur klokken tilbake. Det er mørkt når vi går på jobb, mørkt når vi kommer tilbake, surt og kaldt ute. Og da gjør vi nordmenn det vi kan best: Koser oss.

Til dette trenger vi mye lys og varme. Derfor blir også den mørke årstiden høysesong for små og store branner, og det gjelder å ta viktige forholdsregler.

Induksjonstoppen er ikke så sikker som man skulle tro: Les om smørpakken som tok fyr.

Livsfarlige produkter

Handelsnæringen vet å sko seg på vår trang til å kose oss, og butikkene bugner nå av lys, lykter og lamper i alle fasonger. Dessverre finnes det produkter som kan være direkte livsfarlige. Bruk av oljelamper kan være ekstra risikofylt. Enkelte har løs vekeholder for at det skal være enklere å fylle på olje, men visste du at disse er forbudt?

Små barn kan lett få bort ”lokket” og drikke innholdet. Inntak av lampeolje, selv i svært små mengder, kan føre til alvorlige lungeskader og i verste fall dødsfall. Små barn i alderen 1 - 3 år er særlig utsatt.

- Vi har ikke oversikt over hvor mange som selges i dag, men det er ikke mange år siden vi fant flere slike lamper på markedet, sier Marit Sæter i Standard Norge til DinSide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer