Har du en tikkende bombe i hagen?

Hvert år oppstår lekkasjer fra 80-90 olje- og parafintanker i norske hager og kjellere. Det kan bli dyrt.

Lekkasje fra denne oljetanken i Frode Uglands hage påførte skader for rundt 500.000 kroner.  Foto: Frode Ugland/Per Ervland
Lekkasje fra denne oljetanken i Frode Uglands hage påførte skader for rundt 500.000 kroner. Foto: Frode Ugland/Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Mange huseiere er faktisk ikke klar over at de har en tank i hagen. De oppdager det kanskje først når det skal graves. Vi har eksempler på at gravemaskiner kommer borti og lager hull, slik at olje renner ut i grunnen, sier skadestedsleder Trude L. Harneshaug i If Skadeforsikring i en pressemelding.

Det fikk Frode Ugland erfare. Lekkasjer fra en gjenglemt oljetank en tidligere eier av boligen hadde gravd ned i hagen, forårsaket skader for nesten 600.000 kroner. Og forsikringsselskapet ville ikke betale.

– Problemet med forsikringsselskapet var at det står uttrykkelig i forsikringsavtalen at skader på utvendige rør og tanker ikke dekkes av forsikringen etter noen få år. Dermed ble jeg raskt avfeid med at de ikke hadde noe erstatningsansvar, sier Ugland til DinSide.

Etter en langvarig prosess løste saken seg imidlertid relativt greit for Ugland.

– Løsningen lå i å få dekket følgeskadene. Skade på tank, rør et cetera, måtte jeg dekke selv.

Det er ikke bare oljelekkasjer som kan gjøre stor skade: Har du husket å sjekke varmtvannstanken din?

Fra 20.000 til flere millioner

Ugland er ikke alene. Hvert år oppstår det lekkasjer fra 80-90 oljetanker og parafintanker i norske hager og kjellere. Utbedringen av en skade koster fra 20 000 til flere millioner kroner, viser tall fra If Skadeforsikring.

Det finnes i dag rundt 300.000 oljetanker i Norge. Rundt halvparten av disse er laget av stål, og disse har begrenset levetid. Ifølge Veritas, rundt 25-30 år. Tar man i betraktning av at en rekke av oljetankene ble lagt på 1960-tallet, er det bare flaks at det ikke er flere store ulykker.

For oljen utgjør en stor forurensingsfare for jordsmonnet. Og dersom oljen når fram til grunnvann, kan kun en liten mengde forurense mye vann. Og dette rensearbeidet er det tankens eier som er ansvarlig for.

Hva med å bytte ut alt? Få støtte til miljøvennlig oppvarming

Du har ansvar for å sjekke

Det følger i det hele tatt mye ansvar med å ha en slik oljetank i hagen. For det første har du meldeplikt. Du er ansvarlig for at oljetanken er registrert hos kommunen, som skal ha en oversikt over alle private oljetanker.

I tillegg har dn ansvar for at den er forsvarlig sjekket og vedlikeholdt. En oljetank i stål skal sjekkes hvert 5. år.

På slutten av 1970-tallet ble det vanligere med glassfibertanker, som regnes som tryggere.

– Glassfibertankene skal sjekkes etter to års bruk, så kan de ligge i 30 år uten tilsyn. Ståltankene skal derimot sjekkes hvert femte år, sier Lars Drolshammer i Klima- og forskningsdirektoratet til Newswire.

Sjekkliste for forsikring:

Har du en oljetank i hus eller hage, bør du sjekke følgende med forsikringsselskapet ditt:

  • Dekker forsikringen skade på både hus og hage?
  • Dekker forsikringen skade på andremanns eiendom?
  • Tar forsikringen forbehold om vedlikehold
  • Avkortes erstatningssummen på skader forårsaket av eldre oljetanker?
  • Fra hvilken tankalder begynner avkortingen?
  • Hvor stor er den årlige prosentvise avkortingen?


  • Kilde: Oljefri.no, DinSide


En kontroll innebærer blant annet tømming, rengjøring og innvendig inspeksjon for å se hvor stor del av veggtykkelsen som er korrodert bort.

– Tanker som ikke brukes lenger, skal graves opp og leveres på godkjent deponi. Unntaket er hvis den ligger delvis under huset. Da holder det at den rengjøres og fylles med sand eller skum, sier Drolshammer.

Er oljetanken gått over den tekniske levetiden, må eieren dokumentere at den er i god nok stand til å tåle fortsatt bruk. Hvis ikke, skal den opp av bakken.

Nyttig på nett:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer