Veggedyr: Behandling og betaling

Har du fått veggedyr i boligen din?

Slik blir du kvitt problemet - men det koster fort mange tusen kroner.

VEGGEDYR? Har du fått stikk mens du sover, eller oppdager ekskrementer på sengeramma, kan du ha fått veggedyr i hus. Foto: Tor Iljar/Dogpoint
VEGGEDYR? Har du fått stikk mens du sover, eller oppdager ekskrementer på sengeramma, kan du ha fått veggedyr i hus. Foto: Tor Iljar/Dogpoint Vis mer
Publisert

Se for deg følgende scenario: Etter en vellykket sommerferie vender du nesa hjemover, pakker ut av kofferten og legger klærne tilbake i klesskapet. Kofferten legges under senga.

Etter en stund oppdager du plutselig stikk på kroppen, eller små, mørke flekker på sengerammen:

Du har mest sannsynlig fått med deg veggedyr hjem fra ferie, noe stadig flere nordmenn opplever. Tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at antall registrerte årlige veggedyrbekjempelser har økt med over 400 prosent fra 2007 til 2015.

Men hvordan kan man oppdage om man har fått med seg veggedyr hjem, og hvor lenge etter hjemkomsten?

Kløe og ekskrementer

Når du oppdager problemet er veldig individuelt, ifølge Preben Ottesen, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet (FHI).

- De fleste begynner å klø etter cirka to uker, og man begynner å lete etter årsaken. Mange vil kanskje først reagere når veggedyrene har hatt en generasjon eller mer, og det blir flere stikk hver natt. En generasjon er gjerne fire til fem uker. Noen klør ikke i det hele tatt, og da kan bestanden av veggedyr bli stor etter flere generasjoner, forteller Ottesen.

- Hvordan ser man om man har fått veggedyr i hus?

Enten ved at man ser dem, de voksne er jo hele 5 – 6 mm lange, eller ved at man ser mørke ekskrementflekker på sengeramme eller andre litt trange skjulesteder, sier Ottesen.

Slik fjerner man veggedyrene

Er veggedyrene kommet i hus, vil det neste steget være å fjerne dem. Preben Ottesen i FHI anbefaler også å sjekke at de ikke har spredt seg til eventuelle naboleiligheter.

Stein Norstein, skadesjef i Anticimex, forteller at behandlingen av en bolig mot veggedyr består av to deler.

- Innbo behandles for seg, vanligst er frysebehandling eller varmebehandling i kammer, forteller han.

Selve boligen behandles på forskjellige måter.

- Anticimex bruker oftest støvsuging, varmebehandling av sprekker og deretter utlegging av ikke-giftig pulver. I vanskelige saker benytter vi sprøytemiddel, forteller Norstein.

Han legger til at det vanligvis gjennomføres to til fire besøk for behandlingen, og at prisen for å behandle en leilighet vil variere avhengig av vanskelighetsgrad, størrelse og reisetid.

- Prisen vil vanligvis være mellom 12.000 til 30.000 kroner inkludert merverdiavgift. Frysing av innbo kommer på cirka 6000 kroner avhengig av hvor mye som skal fryses, i tillegg kommer transport til fryselager, forteller han.

Også produktutvikler Simon Andre Olsen i Gjensidige viser til at en bekjempelse av veggedyr normalt kommer på mellom 25.000 og 30.000 kroner.

Dekker forsikringen behandling av veggedyr?

Som Dinside har skrevet tidligere, er det svært varierende om forsikringen dekker de forskjellige behandlingene som trengs for å få bort veggedyrene. Altså bør du sjekke vilkårene hos ditt selskap for å se hva du eventuelt kan få dekket om problemet skulle oppstå.

Ifølge forsikringsselskapet Gjensidige må eneboliger og hytter ha toppforsikringene Hus Pluss eller Hytte Pluss dersom man ønsker ubegrenset dekning for bekjempelse av veggedyr.

For sameier og borettslag må man tegne en utvidelse for skadedyrsbekjempelse, den dekker bekjempelse med inntil 2.000.000 kroner.

- Vår beste innboforsikring, Innbo Pluss, dekker også bekjempelse av veggedyr (og kakerlakker) med inntil 50.000 kroner per kunde, uavhengig av om man bor i enebolig eller boligsammenslutning, forteller produktutvikler Simon Andre Olsen.

I fjor bekjempet deres samarbeidspartner totalt 182 tilfeller som hadde dekning gjennom de nevnte forsikringene.

- Hittil i 2018 er vi nesten oppe i det samme antallet, men det skyldes antageligvis at flere forbrukere får øynene opp for produkter som dekker bekjempelse av slike insekter. Antallet inntrufne tilfeller skal ha stabilisert seg på landsbasis, sier Olsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer