Tips til hjemmet:

Har du gjort dette feil?

Tenker du over hvordan du tenner duftlysene dine? Det burde du kanskje …

DUFTLYS: De fleste av oss har tent duftlys før. Men gjør du det egentlig på «riktig» måte? Foto: Amy Richmond/Shutterstock/NTB
DUFTLYS: De fleste av oss har tent duftlys før. Men gjør du det egentlig på «riktig» måte? Foto: Amy Richmond/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Nå tenker du kanskje: «Jeg trenger ingen bruksanvisning for å tenne lys!»

Men hva om vi forteller deg at det finnes en «riktig» måte å tenne og brenne større lys på, som vil gi deg mye mer valuta for pengene?

Den australske familiebedriften Instinkts, som blant annet selger duftlys, har nemlig laget en guide for hvordan du skal gå fram.

- Følg disse retningslinjene, og du får mye mer ut av lysene dine hver eneste gang - uten at du sløser stearin eller lukt, hevder de på sine sider.

Her er fem enkle steg som skal forbedre levetida på kubbelysene dine.

1: Trim veka

Hver gang du skal tenne lyset, skal du ifølge Instinkts' guide trimme eller kutte ned veka til den er mellom 0,3 og 0,6 centimeter lang.

Ikke glem å trimme veka før du tenner lyset for aller første gang!

STEARINLYS: Disse fem triksene kan hjelpe deg å unngå at stearinlyset renner. Reporter: Ingebjørg Iversen. Video: Kristin Sørdal / Dinside Vis mer

- En trimmet veke vil gi deg en renere og klarere flamme. Mens veker som ikke er trimmet ofte vil anta en merkelig form som gjør flammen blass og uklar, skriver bedriften.

Har du altfor lang veke, kan det dessuten forårsake stygge røykbelegg på innsida av glasset.

2: La stearinen smelte jevnt

Når du først har tent lyset, må du ikke blåse det ut før hele det øverste laget med stearin har smeltet. Dette kan ta flere timer, noe som betyr at du ikke bør tenne et lys med mindre du har tid til å la det smelte skikkelig.

Hvis du ikke lar stearinen smelte jevnt over hele, kan veka synke lavere og lavere i lyset, akkurat som om det går en tunnel tvers gjennom lyset.

- Til slutt vil tunnelen være så dyp at det blir vanskelig å tenne veka.

Hvis du bare kjører på uten å ta hensyn til dette, så kan du få rester av stearin som ligger igjen langs kantene av glasset. Dette kan faktisk utgjøre timer med brennetid, som du aldri får dratt nytte av, ifølge Instinkts.

3: Ikke brenn for lenge

Hvis du brenner stearinlyset i mer enn fire timer, vil det samle seg karbon på toppen av veka slik at den får et soppliknende utseende.

STEARINSØL? Frem med zalo og varmtvann, hårføner eller strykejern og trekkpapir. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Dette kan ifølge Instinkts føre til at veka blir ustabil, og flammen blir for stor. Det kan dessuten føre til at lyset begynner å ryke og frigir sot.

4: Unngå trekk

Prøv å unngå å brenne lyset ditt i nærheten av åpne vinduer, vifter eller områder der folk går mye fram og tilbake.

Det at lufta beveger seg, kan forstyrre flammen. Det kan føre til sotflekker eller at veka «forsvinner» ned i lyset.

5: Slokk lyset på riktig måte

- Dette er sannsynligvis en av de viktigste punktene som folk glemmer, hevder Instinkts.

Du har sikkert pleid å blåse ut lysene dine tidligere. Da har du kanskje lagt merke til at de kan ryke ganske kraftig.

Dette skyldes, ifølge Instinkts, at kjernen i veka fortsetter å brenne ei stund. Det betyr at innsida av veka kan bli omdannet til aske, noe som gjør at veka blir skjørere og vanskeligere å tenne.

Instinkts foreslår at du i stedet dypper veka ned i stearinen for å slokke flammen. Du kan for eksempel bruke en kniv eller en pinsett.

Etter at du har slokket lyset, drar du bare veka opp fra stearinen - så er lyset klart til neste gang du vil skape litt hyggelig stemning i heimen.

Ekstratips:

Synes du det er vanskelig å få lyset til å smelte helt jevnt? Da er du nok ikke alene.

Spesielt vanskelig kan det være å få store lys med bare ei veke til å brenne.

STEARINLYS: Genial måte å tenne stearinlys. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Det amerikanske nettmedieselskapet Insider har også publisert de samme rådene. Ifølge dem bør du dessuten styre unna lys med diameter på 7,5 til 10 centimeter, men som bare har ei veke:

- Ei veke vil aldri produsere nok varme til å smelte hele overflaten, skriver de.

Har du planer om å anskaffe deg et skikkelig stort kubbelys, så bør du dermed se etter et lys som har flere veker. Flere flammer betyr mer varme - som igjen betyr at stearinen smelter raskere (og forhåpentligvis jevnere).

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer