Legionella fra dusjhode- og slange

Har du husket dette?

Du er nok ikke alene dersom du ikke renser dusjhodet- og slangen jevnlig. Men det bør du gjøre, dersom du vil unngå legionellabakterier.

MÅ RENSES: Visste du at du bør rense dusjhodet- og slangen med jevne mellomrom? Foto: Shutterstock / NTB. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Visste du at det kan være lurt å vaske både dusjhodet- og slangen? Dersom du aldri har gjort det før, kan det være du bør gjøre det nå.

Det kan nemlig danne seg en glatt og slimete hinne inni slangen, noe som tyder på at det er bakterier og andre mikroorganismer tilstede. Dette kan igjen føre til vekst av legionellabakterier.

På FHIs hjemmesider står det at legionellabakterier lever i innsjøer og i andre fuktige miljøer i naturen, men i så små mengder at de ikke kan gi sykdom. Antallet legionellabakterier kan øke kraftig inne i vannrør og i andre fuktige innretninger når temperaturen i vannet er mellom 20 og 50 grader, og det er stillestående eller saktestrømmende.

Farlig for folk med lavt immunforsvar

– Risikoen er lav for å bli smittet med legionellose dersom du ikke har nedsatt immunforsvar grunnet høy alder, underliggende sykdom eller bruk av immundempende medikamenter, sier Vidar Lund, seniorforsker i seksjon for smitte fra mat, vann og dyr.

Han forteller at for oss alle er det anbefalt å følge de enkle rådene beskrevet på FHIs hjemmesider:

  • Hold høy nok varmtvannstemperatur
  • Spyl igjennom lite brukte tappepunkter ukentlig
  • Spyle igjennom dusjen med varmt vann (minimum 70 grader) i fem minutter kvartalsvis eller dersom du har vært borte fra leiligheten i 3-4 uker eller mer.

– For de av oss som har nedsatt immunforsvar, vil imidlertid en legionellainfeksjon kunne være alvorlig og i verste fall medføre død, forteller Lund.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer