Lagring av utemøbler

Har du ikke gjort dette ennå, bør du skynde deg

Konsekvensen kan bli at du må kjøpe nye utemøbler neste år.

BØR BESKYTTES: Det er som regel surt og kaldt om høsten og vinteren, noe hagemøblene kan bære preg av når våren kommer igjen - i alle fall dersom de ikke er godt nok oppbevart. Foto: Linn Merete Rognø.
BØR BESKYTTES: Det er som regel surt og kaldt om høsten og vinteren, noe hagemøblene kan bære preg av når våren kommer igjen - i alle fall dersom de ikke er godt nok oppbevart. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden vi har kunnet kose oss med sol og varme i første delen av høsten, er det mange av oss som fremdeles ikke har ryddet bort hagemøblene.

Det er derimot lurt gjøre så snart som mulig, hvis ikke kan du risikere å måtte betale sure penger for det neste år.

Men hvordan er det best å lagre utemøblene for å unngå at de påføres skade?

Tremøbler kan «sprenge»

Det er mye som kan skje med hagemøblene dine dersom du lar de stå ubeskyttet gjennom høsten og vinteren, ifølge Svein Anders Tjernsbekk ved Møbelsnekkerskolen i Oslo.

Når det gjelder hagemøbler av tre, vil dette være avhengig av hva slags type treverk de er laget av, og hva slags klima det utsettes for.

Ingen reklamasjonsrett

Frostskader, tørkeskader eller andre skader som oppstår på grunn av uforsvarlig vinterlagring, gjør at garantien på hagemøblene faller bort. Årsaken er at dette er noe du selv er ansvarlig for å passe på. Dette kan du lese mer om på Forbrukerrådets nettsider.

- Noe treverk tåler å stå ute bedre enn annet treverk - noe treverk kan stå utendørs ubehandlet og noe tåler dette veldig dårlig, sier Tjernsbekk.

Men dersom det er kommet noen småsprekker i tremøbler som du lar stå ute i kulden, kan dette utvikle seg om det kommer fukt i sprekkene i treverket, ifølge møbelsnekkeren.

- Fuktigheten kan nemlig «sprenge» treverket når vannet fryser, sier Tjernsbekk.

Varige skader på stålmøbler

Så for å beskytte hagemøblene mot skade og slitasje gjennom høst og vinter, nevner Tjernsbekk først det mest åpenbare: hagemøblene bør stå under tak.

- Om skadet treverk oppbevares tørt, vil en kunne reparere skader på et senere tidspunkt, forteller han.

Å reversere skader på møbler kan bli vanskeligere dersom de flotte hagemøblene du har er laget av stål. Enkelte stålmøbler kan ruste selv om de bare har stått ute gjennom én våt sesong.

- Rust som ikke fjernes eller behandles, vil utvikle seg til mer rust som etterhvert ødelegger metall, understreker Tjernsbekk.

RUST: Rust som ikke fjernes eller behandles, vil utvikle seg til mer rust som etterhvert ødelegger metall. Stålmøbler er særlig utsatt for rustskader dersom de ikke beskyttes gjennom vinteren. Foto: Linn Merete Rognø.
RUST: Rust som ikke fjernes eller behandles, vil utvikle seg til mer rust som etterhvert ødelegger metall. Stålmøbler er særlig utsatt for rustskader dersom de ikke beskyttes gjennom vinteren. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer

Opplever du dette, anbefaler møbelsnekkeren deg å ta kontakt med fagfolk som kan vurdere skaden og komme med gode råd - du vil jo helst slippe å kjøpe nye hagemøbler når du er fornøyd med dem du allerede har.

Riktig oppbevaring

Men hva skal du gjøre dersom du ikke har et tak, skur eller garasje til å oppbevare hagemøblene i gjennom de kalde månedene?

Da kan du bruke en egnet presenning, mener Tjernsbekk.

Tåler å stå utendørs

Et tips til deg som verken har lagringsplass eller presenning:

Hagemøbler som er laget av aluminium er ikke utsatt for rust på samme måte som stålmøbler, og skal derfor kunne tåle å stå ute gjennom vinteren.

Kilde: Plantebørsen, Brødrene Bergem AS.

- Man finner blant annet spesiallagde presenninger for dette, men det går jo også an å legge en helt vanlig presenning over møbler for å beskytte, sier han.

Dette er bedre enn ingenting - likevel kan man risikere at det blir en del fukt under en presenning, spesielt hvis den er av det tynnere slaget, og dette vil for eksempel føre til at maling løsner, ifølge Tjernsbekk.

- Ideelt bør hagemøbler lagres tørt for å vare, understreker han.

Det er også bra om tremøbler ikke står i direkte kontakt med jord - noe å tenke på hvis du for eksempel har hagemøbler stående direkte på gressplenen:

- Det øker risikoen for angrep fra råtesopper. Derfor bør hagemøblene heller stå i kontakt med tre, grus, stein eller mur, sier Tjernsbekk.

OPPBEVARINGSBAG: Dersom du ikke har et tak til å lagre utemøblene dine under, kan en oppbevaringsbag for utemøbler være løsningen. Eksempelet på bildet er en oppbevaringsbag med med egen over- og underdel som kobles sammen slik at den ikke skal blåse vekk. Foto: Hentet fra Bagin.no.
OPPBEVARINGSBAG: Dersom du ikke har et tak til å lagre utemøblene dine under, kan en oppbevaringsbag for utemøbler være løsningen. Eksempelet på bildet er en oppbevaringsbag med med egen over- og underdel som kobles sammen slik at den ikke skal blåse vekk. Foto: Hentet fra Bagin.no. Vis mer

Lagringstips

Når vi tar kontakt med Oakland, et selskap som produserer hagemøbler, viser de til sine nettsider hvor de kommer med noen generelle råd om lagring av hagemøbler.

Vi har plukket ut noen av dem her:

  • Ikke sett hagemøblene opp-ned. Alle utemøbler bør lagres med beina riktig vei. Dette for at vann og kondens skal renne ut. Lagres utemøblene opp-ned vil de bli frostsprengt og ødelagt.
  • Dersom du skal lagre hagemøbler frostfritt innendørs, er det viktig at møblene er vasket, tørket og riktig vedlikeholdt før du setter dem bort for vinteren. Påfør gjerne olje eller annen impregnering på møbelverk som krever dette.
  • Det er viktig å ikke vente for lenge ut på høsten med å ta utemøblene inn. Jo tidligere de blir tatt inn, jo bedre. Pass også på at musene ikke kommer til putene, og at eventuelle tremøbler ikke tørker for fort.
  • Om vinterlagringen inne ikke er frostfri, må du passe på at møblene er rimelig tørre før de blir satt inn.
  • Nesten alle hagemøbler har en ramme av aluminium eller stål. Disse rørene må ikke være fylt med vann. Er de det, vil møblene være ødelagt når våren kommer.
  • Skal møblene lagres ute, er det best om du dekker de til med en et tykt hagemøbeltrekk. Når du legger hagetrekket over møblene, må du påse at det er nok lufting. Hagemøbeltrekket må ikke gå helt til bakken rundt store deler av møbelgruppa.
  • Sørg for at hagemøbeltrekket ikke ligger helt nede på bordplaten. Bygg gjerne opp med en trekloss eller annet egnet materiale - dette for å skape luftgjennomstrømning og mye bedre forhold for vinterlagring.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer