Har du kontroll på julebelysningen?

Det er lett å miste hodet i all julestemningen

Ikke alle CE-merker er like, og bare ett sier noe om standarden. Dette er merket du skal se etter.  Foto: Tryg
Ikke alle CE-merker er like, og bare ett sier noe om standarden. Dette er merket du skal se etter. Foto: Tryg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi tenner ikke tusen julelys. Vi tenner millioner, og antallet øker hvert år, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Innen året er omme, er det ventet at julelysimporten i år har nådd 600 tonn, en dobling fra 1999 da vi importerte 300 tonn.

En av årsakene er at vi nå også, inspirert av amerikanerne, pynter hus - utenpå - og hage. Og en samlet bransje maner nå til forsvarlig bruk av julelysene.

De aller fleste har selvfølgelig fått med seg at man ikke skal gå fra levende lys, eller la juletrebelysningen stå på når du ikke er hjemme. Men det er også viktig at du passer godt på når du er hjemme.

– Statistikken viser at det brenner mer når folk er hjemme. En høy andel boligbranner skjer i helgene, og desember er brannmåneden framfor noen. Vi bruker mer strøm enn vanlig, og i tillegg tenner vi levende lys, bruker kanskje julepynt som egentlig er ødelagt og fyrer i ildsteder, sier pressetalsmann Roald Stigum Olsen i Tryg Forsikring.

Slurv med stearinlys kan forøvrig gi deg avkortning på erstaningen fra forsikringsselskapet. Som et ledd i forebygging av julebranner, har Direktoratet for samfunnssikerhet og beredskap (DSB), Norsk brannvernforening og forsikringsselskapet Gjensidige arrangert en sjekk av brannsikkerheten i 40.000 boliger, som de kaller Aksjon boligbrann.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer