Luftfuktighet og ventilator med kullfilter:

Har du kullfilter? Husk dette!

Ikke alle er klar over at flere ventilatorer ikke slipper luften ut av hus- eller leilighet, men returnerer lufte tilbake i rommet. Dette bør du huske på og slik finner du ut av om du har kullfilter.

KULLFILTER: En slik platetopp med integrert ventilator har mest sannsynlig et kullfilter dersom den står fritt på en øy. Foto: Dmitrii Pridannikov / Shutterstock / NTB
KULLFILTER: En slik platetopp med integrert ventilator har mest sannsynlig et kullfilter dersom den står fritt på en øy. Foto: Dmitrii Pridannikov / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du bor i en nyere leilighet, har du kanskje kjøkkenvifte med kullfilter? Blant annet er ofte platetopper med integrert ventilator utstyrt med et kullfilter.

Ikke alle vet at denne typen kjøkkenvifte ikke fører fuktigheten fra maten ut av huset, men at den utelukkende fjerner matosen og lukt fra å sette seg i rommet.

DinSide har tidligere skrevet om at tørr luft er en utfordring i norske hjem.

Men dersom for mye fuktighet samles på et og samme sted, kan det utvikle seg fuktskader og grobunn for uønskede bakterier.

Lett høy luftfuktighet

– Særlig små leiligheter og sokkelleiligheter får veldig lett høy luftfuktighet fordi man tørker klær inne, koker mat inne, og kanskje bare med kullfilter i kjøkkenvifta. Da slår vifta luften tilbake. Den tar lukten, men fjerner ikke fukt, forklarer Bjarte Sæthre i Humid.

Sæthre jobber som rådgiver for fuktskader, soppskader og inneklima i Humid og reiser daglig rundt i boliger for å befare hus. Blant annet utfører de inneklimasjekk i samarbeid med NAAF.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer