Luftfuktighet og ventilator med kullfilter:

Har du kullfilter? Husk dette!

Ikke alle er klar over at flere ventilatorer ikke slipper luften ut av hus- eller leilighet, men returnerer lufte tilbake i rommet. Dette bør du huske på og slik finner du ut av om du har kullfilter.

KULLFILTER: En slik platetopp med integrert ventilator har mest sannsynlig et kullfilter dersom den står fritt på en øy. Foto: Dmitrii Pridannikov / Shutterstock / NTB
KULLFILTER: En slik platetopp med integrert ventilator har mest sannsynlig et kullfilter dersom den står fritt på en øy. Foto: Dmitrii Pridannikov / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du bor i en nyere leilighet, har du kanskje kjøkkenvifte med kullfilter? Blant annet er ofte platetopper med integrert ventilator utstyrt med et kullfilter.

Ikke alle vet at denne typen kjøkkenvifte ikke fører fuktigheten fra maten ut av huset, men at den utelukkende fjerner matosen og lukt fra å sette seg i rommet.

DinSide har tidligere skrevet om at tørr luft er en utfordring i norske hjem.

Men dersom for mye fuktighet samles på et og samme sted, kan det utvikle seg fuktskader og grobunn for uønskede bakterier.

Lett høy luftfuktighet

– Særlig små leiligheter og sokkelleiligheter får veldig lett høy luftfuktighet fordi man tørker klær inne, koker mat inne, og kanskje bare med kullfilter i kjøkkenvifta. Da slår vifta luften tilbake. Den tar lukten, men fjerner ikke fukt, forklarer Bjarte Sæthre i Humid.

Sæthre jobber som rådgiver for fuktskader, soppskader og inneklima i Humid og reiser daglig rundt i boliger for å befare hus. Blant annet utfører de inneklimasjekk i samarbeid med NAAF.

KJØKKENVIFTE MED UTLUFTNING: Det er røret som går opp fra viften som karakteriserer kjøkkenvifter med utluftning. På utsiden seg du også boksen der luften slippes ut. Foto: Bjarte Sæthre
KJØKKENVIFTE MED UTLUFTNING: Det er røret som går opp fra viften som karakteriserer kjøkkenvifter med utluftning. På utsiden seg du også boksen der luften slippes ut. Foto: Bjarte Sæthre Vis mer

Han har selv ute på befaring jevnlig oppdaget store fuktproblemer i boligen på grunn av at kjøkkenvifta bare har kullfilter og fører all fuktigheten tilbake til rommet.

– I en liten leilighet kan det være kritisk. Noen ganger i gamle bygårder er det ikke noe sted å føre luften, og da er det sikkert derfor det har oppstått. Det er virkelig ille og man bør gjennomlufte leiligheten etter man har kokt mat.

En rist i toppen

Om du har kjøkkenvifte med kullfilter eller ei kan man lett se om man lukker opp kjøkkenskapet over vifta.

– Dersom det er et rør som går ut mot veggen eller opp i taket så er det en kjøkkenvifte med utluftning, men dersom røret mangler så er det kullfilter. For de som ikke har overskap så er det gjerne rister på siden øverst hvor man kan kjenne om det kommer luft eller ikke, sier Sæthre.

Dersom det kommer luft så er det kullfilter og all fuktigheten føres tilbake til rommet.

I tillegg må man huske at dersom man har et kullfilter, skal det jevnlig skiftes ut.

– Jeg har vært i en helt ny leilighet hvor doggen rant av vinduer inne. De hadde et balansert ventilasjonsanlegg med kjøkkenvifta som skulle vært koblet slik at luften ble trukket ut, men i stedet var det montert kjøkkenvifte med kullfilter. All fuktigheten fra matlagingen ble ført tilbake til rommet og førte til veldig høy luftfuktighet, sier han og legger til:

– Jeg tror nok ikke alle er klar over hvor stor betydning det er at fuktigheten kommer tilbake i rommet, men det er enklere montering og man slipper å tenke på rør ut.

Anbefaler utlufting

Sæthre anbefaler på det sterkeste at kjøkkenvifter har rør som fører luften ut og ikke bare kullfilter.

– For å sette det på spissen så mener vi at kjøkkenvifter med kullfilter er et produkt som ikke burde være på markedet, forteller han.

Siv Egger Westin, pressevakt hos IKEA, forteller at kjøkkenvifta med kullfilter er et fint alternativ til utluftning. Hos IKEA selger de både kjøkkenvifter med kullfilter og luftekanal.

GODT ALTERNATIV: Pressevakt hos IKEA, Siv Egger Westin, forteller at kjøkkenvifter med kullfilter er et godt alternativ til den klassiske varianten med utlufting i rør. Foto: IKEA
GODT ALTERNATIV: Pressevakt hos IKEA, Siv Egger Westin, forteller at kjøkkenvifter med kullfilter er et godt alternativ til den klassiske varianten med utlufting i rør. Foto: IKEA Vis mer

– Folk bor i forskjellige boliger, og det er ikke alltid mulig eller lov å koble kjøkkenvifta til avtrekk eller luftekanal, forteller hun.

Hun trekker også fram fordelen med kullfilter i kjøkkenvifta.

– Derfor er det fint å ha alternativer, og da er kullfilter det beste alternativet. Dette trekker til seg matlukt og stekeos og resirkulerer lufta tilbake til kjøkkenet.

Westin forteller at ved å vaske kullfilteret cirka hver tredje måned, kan det gjenbrukes og bevare funksjonaliteten i 2–3 år.

60/40-splitt mellom løsningene

Administrerende direktør i Morten Engebretsen AS, Eva Hannisdahl jobber med BORA som blant annet leverer platetopper og stekeovner med integrert ventilasjon.

Hun forteller at bruk av kullfilter i kjøkkenventilasjon er et av fokusområdene det stadig forsker på. Dette fordi installasjoner med kullfilter har så mange fordeler og er stadig mer brukt, både i Norden og på kontinentet.

FASTBRENTE RESTER: Ser stekepanna di slik ut? Det kan du enkelt fikse med to ingredienser du kanskje allerede har i kjøkkenskapet. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Vis mer

Tallene fra kontinentale Europa er 80 % bruk av kullfilter i kjøkkenventilasjon. I Norge er tallet ca. 60 % kullfilter.

– Etter å ha jobbet 10 år med BORA har vi utelukkende gode erfaringer med kullfilter i kjøkkenventilasjon, både fordi kullfiltre effektivt tar matluft, men også fordi at man har gjort utallige studier på fukt i BORAs laboratorier og uavhengige laboratorier. Studiene dokumenterer at det ikke samles opp fukt der luften blåses ut av kullfiltre. Vi fraråder ikke folk å kjøpe løsninger med kullfilter, men underbygger argumentene våre med testede og dokumenterte fakta, forteller hun.

Hannisdahl forteller at grunnen til at det stadig er mer bruk av kullfilter er blant annet fordi det representerer en lavere brannrisiko når man slipper perforerte fasader, det er energibesparende, det tilfører nødvendig fukt i små mengder i nordiske boliger som, spesielt i vinterhalvåret, gjerne har altfor tørr inneluft (i gjennomsnitt er det bare 1-1,5 timer med matlaging gjennom døgnet).

– Med kullfilter sparer man plass på kjøkkenet og får en enklere og mer kostnadseffektiv montering.

Hun bekrefter at systemer med integrerte ventilatorer som benkeventilasjon ofte blir solgt med kullfilter, men at alle BORAs modeller selges både med utluft eller kullfilter.

– Vi opplever en cirka 60/40-splitt mellom løsningene, sier Hannisdahl.

Hun forklarer at BORAs benkeventilatorer med kullfilter har en ”After-run” funksjon som fører luft gjennom systemet – lydløst – i 20 minutter etter at systemet er skrudd av. Tester viser at fuktigheten i rommet raskt er tilbake til normalt nivå.

Ulemper ved utluft

Kullfilter krever at boligen har en grunnventilasjon som tar unna overflødig fukt fra dusjing, klestørking og matlaging. Grunnventilasjon er et krav i alle nye boliger. I gamle boliger er akseptert forsering av luft å åpne et vindu.

Hannisdahl legger også til at det finnes ulemper også ved valg av utlufting:

– Undertrykket som skapes ved bruk av utluft. Kombinert med åpne ildsteder er det faktisk ganske uheldig og flere land i Europa krever en vinduslås koblet til kjøkkenventilator med utluft. Det vil si at du får ikke skrudd på vifta uten å åpne et vindu i samme rom, sier hun og legger til:

– Utluft fører fuktighet ut av rommet, men også en god del varme. Noe som fører til økt energiforbruk.

Hannisdahl forklarer at kullfilterløsninger kanskje historisk har vært av ulik kvalitet, men at kullfilterløsninger utvikles og forbedres hele tiden.

– Kullfilter i kjøkkenventilasjon anser i dag for å være en fullgod løsning, sier hun.

Hun legger vekt på at kjøkkenventilasjon må sees på som en isolert punktløsning som bare skal brukes for å fjerne forurensning fra matlaging – ikke som en total ventilasjonsløsning.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer