Hvordan vaske dobørste

Har du noen gang vasket dobørsten din?

En dobørste er noe enhver husstand har. Men hvor ofte man bør bytte den ut eller vaske den?

BØR VASKES: Har du noen gang vasket dobørsten din? I denne videoen viser vi deg hvordan du bør gjøre det. Video: Julia Muggerud. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Leder i kvalitet og utvikling hos rengjøringsbedriften Citymaid, Line Mercedes Åramnes, kan fortelle at som alle andre bruksgjenstander, bør man også bytte ut dobørsten avhengig av materiales levetid og slitasje.

− Dobørsten bør byttes ut når det for eksempel har oppstått slitasje på bust eller gummi, eller når man merker at det er vanskelig å komme godt nok til når man vasker doen, sier Åramnes

Åramnes forteller videre at med noen dobørster trenger man bare å bytte ut endestykket. Da slipper man å bytte ut hele dobørsten. Andre dobørster er også utformet med materialer som er vann og smussavvisende, dette kan forlenge levetiden.

Hun mener nordmenn er gode på å bytte ut dobørsten sin når det trengs, og at det ikke er så mye forskjeller på en dyr og en billig dobørste.

− De dobørstene som er mer slitesterke koster ofte noe mer, men man har dem ofte over lenger periode. En dobørste som kan holde seg over lengre tid er jo både bra for miljøet og toaletthygienen.

BØR VASKES: Så fort du ser rester på dobørsten er det på tide å gi den en vask. Hvordan du gjør det, kan du se i videoen på toppen av denne artikkelen. Foto: Shutterstock / NTB
BØR VASKES: Så fort du ser rester på dobørsten er det på tide å gi den en vask. Hvordan du gjør det, kan du se i videoen på toppen av denne artikkelen. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer

Bør vaskes jevnlig

− Dobørsten bør uansett vaskes jevnlig, forteller Åramnes.

Årmnes kan informere om at med en gang man ser rester på dobørsten så bør den vaskes. Da anbefaler hun å skylle børsten godt i rent vann i toalettet etter bruk, samt rengjøre den i en bøtte med kaldt vann og klor. Der bør dobørsten stå i 5-10 min, eller til du ser den er ren. Til slutt er det bare å la den lufttørke.

− Husk å rengjøre håndtaket også! Det er det hyppigste kontaktpunktet vårt med børsten, legger Åramnes til.

Bakteriene lever kort

Førsteamanuensis i mikrobiologi på Oslomet, Hege Tunsjø kan fortelle at det naturligvis er fullt av bakterier på dobørsten allerede etter første gang man bruker den. Likevel er disse bakteriene ikke helseskadelige så lenge man er frisk og har god håndhygiene.

− Det er tarmbakterier som legger seg igjen på dobørsten. Det kan variere enormt hvor lenge de kan overleve på en dobørste, men de fleste tarmbakterier er anaerobe og vil derfor dø raskt med oksygen til stede, forteller Tunsjø.

Her kan Line Mercedes Åramnes legge til at ved heller å velge en holder, der dobørsten kan henge over en dryppskål, kan man unngå bakterievekst som ofte kan oppstå dersom man oppbevarer børsten rett på baderomsgulvet. Gammelt vann og varme er grobunn for bakterier.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer