Har du plass?

Kildesortering, men trangbodd? Send oss dine lure løsninger.

SØPPEL: Har du plass til kildesorteringen i kjøkkenskapet - eller må du bruke plassen utenfor? Foto: Colourbox
SØPPEL: Har du plass til kildesorteringen i kjøkkenskapet - eller må du bruke plassen utenfor? Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi produserer ganske mye søppel i løpet av én dag. Ifølge Statistisk sentralbyrå produserer en familie på fire 4,76 kilo husholdningsavfall per dag. Mange kommuner har søppelsortering med ulik grad av sortering, kanskje skal du sortere i matavfall, restavfall, papp og papir, spesialavfall, med mer.

Dette krever selvsagt at du holder tunga rett i munnen når det skal sorteres - men det krever også flere beholdere og god organisering i kjøkkenskapet - som kanskje ikke er så veldig romslig i utgangspunktet.

Din kommune

I bildespesialen lenger ned i artikkelen kan du se noen ulike typer avfallssortering for privathusholdninger som finnes på markedet. Hvor mange beholdere du trenger, avhenger selvsagt av hvilken grad av kildesortering du har i din kommune.

Det er stor forskjell på graden av kildesortering og avfallshåndtering i de ulike kommunene. Mens noen kommuner ikke har kildesortering av husholdningsvfall i det hele tatt - men overlater til beboerne å aktivt oppsøke miljøstasjoner for kildesortering, har andre kommuner full sortering i både matavfall, restavfall, papp og papir, farlig avfall mm. Du kan sjekke hvordan dette er i de ulike kommunene, på nettsidene sortere.no - der får du også informasjon om hva som skal kastes hvor.

Det finnes mange ulike løsninger på kildesortering på markedet; de fleste kjøkkenprodusentene har et utvalg av løsninger med en eller flere beholdere for montering i kjøkkenskap. Spørsmålet blir selvsagt om du har et benkeskap tilgjengelig som rommer disse ferdigkonstruerte modulene. Kanskje har du en varmtvannsbereder stående under kjøkkenvasken som tar mye plass, eller kanskje har du såpass begrenset med plass at benkeskapet allerede er ganske fullstappet.

Da kan du selvsagt lage din egen løsning, ved hjelp av bokser eller beholdere i ulik størrelse. Dersom det er vrient å få hardplastbeholdere til å passe sammen under skapet, kan det være en løsning å gå for beholdere i myk plast eller silikon.

Hvordan har du løst kildesorteringen?

I bildespesialen nedenfor kan du se hvilke løsninger som finnes på markedet - både for sortering under kjøkkenbenken og for på-gulvet-sortering for deg som ikke har plass i kjøkkenskapet.

Har du plass?


Har du en smart kildesorteringsløsning i kjøkkenbenken, eller andre lure kildesorteringskløsninger som du gjerne vil dele med andre? Send bilde og tips til journalisten.


1,19 kilo avfall per dag

Den siste statistikken fra Statistisk sentralbyrå (SSB, 2008) viser at hver nordmann kaster 434 kilo husholdningsavfall i året - som tilsvarer 1,19 kilo avfall per innbygger per dag. Statistikken viser også at østlendingene kaster mye mer enn norlendingene - som er flinkest i klassen med minst produsert avfall.

Mens folk på Sør-Østlandet kastet 507 kilo hver i 2008, kastet norlendingene kun 344 kilo hver. Buskerud er verste fylke på 2008-statistikken, med 518 kilo husholdningsavfall. Oslo skiller seg positivt ut på Østlandet, med 391 kilo. Troms er best i klassen, med 301 kilo husholdningsavfall per snute i 2008.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer