Har du trampoline? Dette bør du sjekke

Rustne fjær på trampolinen? – Bruk sølvspray for å piffe den opp, såframt den ikke er gjennomrusten!

TRAMPOLINE-SJEKK: Se over alle deler på trampolinen, og ta en ekstra sjekk på fjærene og innfestingene til fjærene på ramma, oppfordrer ekspertene. Foto: KRISTIN SØRDAL
TRAMPOLINE-SJEKK: Se over alle deler på trampolinen, og ta en ekstra sjekk på fjærene og innfestingene til fjærene på ramma, oppfordrer ekspertene. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert

Det er vår og starten på vårlige aktiviteter som vårpuss, hagestell og oppmontering av trampolinen etter vintersesongen.

– Det er viktig med det jevne ettersynet, som bør være hele tiden, sier Sverre Lundh Limtun, avdelingsleder ved Enhet for forbrukersikkerhet hos Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Om du ikke er så god på jevnlig vedlikehold, så bør du i alle fall ta en ekstra kontroll før hoppesesongen setter i gang. Og har du hatt den stående oppe hele vinteren, bør du ta en ekstra sjekk.

Men hva bør du egentlig gjøre, om fjærene er rustne? Må de byttes?

LES OGSÅ: Finnes det en redning for gresset under trampolinen?

– Pynt med sølvspray!

– Sjekk sikkerhetsnettet, innfestinger, borrelåser, oppfordrer Limtun.

– Du bør sjekke duken, og se etter slitasje på duk, det er viktig å følge med på. Fjærene bør sjekkes jevnlig, og skiftes om de er slitt, det er kjempeviktig, sier han videre.

Det er imidlertid ikke sikkert at fjærene trenger å byttes selv om de er rustne.

– Overflaterust er ikke det farligste, men det vi har sett på noen, er at fjærene begynner å lage spor i rammeverket på trampolinen. Så man bør ikke bare sjekke innfestinga på fjærene mot duken, men også mot metallet – og også fjæra i seg selv, om den virker slitt. Man bør totalt sett følge med og gå en runde på det, sier Limtun.

RUST? Litt overflaterust gjør ingenting, du trenger ikke bytte delene av den grunn. Synes du det er stygt, kan du spraya med sølvspray, råder trampolineforhandleren Dinside har snakket med. Foto: KRISTIN SØRDAL
RUST? Litt overflaterust gjør ingenting, du trenger ikke bytte delene av den grunn. Synes du det er stygt, kan du spraya med sølvspray, råder trampolineforhandleren Dinside har snakket med. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merDinside har også snakket med Kurt Chetkowski, daglig leder hos trampolineforhandleren Jumpking Norge AS. Også han sier at rustne fjær ikke er nødvendig å bytte.

– Litt rust gjør ingenting, det har aldri vært farlig – og det skal mange år før det ruster igjennom, sier Chetkowski.

– Men om du vil piffe den litt opp, så kjøp heller litt billig sølvspray for 20 kroner og pynt litt på den, oppfordrer han, men understreker at litt rust ikke har noe med sikkerheten å gjøre – så lenge den ikke er gjennomrustet.

LES OGSÅ: Tenk på dette når du skal kjøpe trampoline

– Snøtyngden tar dem

Har du jevnlig ettersyn, er det lettere å fange opp når det er slitt og når noe bør skiftes.

Limtun sier til Dinside at det er viktig at man faktisk demonterer trampolinen for vinteren.

– Vi ser at noen lar den stå vinteren gjennom, og om man gjør det er det en kjempebelastning på den; det kan legge seg snø som kan bli veldig tung is, og vind og vær gjør sitt. Når man demontere og setter opp igjen, får man sett over på en god måte. Riktig lagring er viktig, sier Limtun.

Chetkowski sier til Dinside at trampolinen godt kan tåle å stå ute hele vinteren, men at tung snø og is selvsagt er en belastning på komponentene.

– Det er snøtyngden som tar dem, når de står og snør ned. Ramma står jo ute, og det er ikke fordi de andre delene ikke tåler kulde – men det er snøtyngden som er problemet, det ødelegger både fjærer og duk, sier Chetkowski.

RAMMA KAN STÅ: Ramma til trampolina tåler godt å stå ute, men duken og fjærene kan bli utsatt for ekstra slitasje dersom de må holde på tung snø og is gjenom vinteren. Foto: KRISTIN SØRDAL
RAMMA KAN STÅ: Ramma til trampolina tåler godt å stå ute, men duken og fjærene kan bli utsatt for ekstra slitasje dersom de må holde på tung snø og is gjenom vinteren. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merSlik oppdager du feil og skader

Hvilke skader er det du bør se etter, og som du bør ta tak i?

– Man bør se etter rifter; løse fiber i duken kan være en indikasjon på at her er det slitasje, sier Limtun til Dinside.

Han oppfordrer også forbrukere til å spørre kjøpsstedet sitt om det er ting på trampolinen som bør byttes og eventuelt når.

– Man kan også spørre kjøpsstedet, om varighet og når man kanskje bør begynne å kjøpe en ny duk, i forhold til varigheten. Men her er det veldig avhengig av bruk, belastning og hvordan den har vært lagret. Man vil nok se i Norge nå, at det er en del trampolineting som bør byttes, før det skjer noe. Men det er ikke noe fasitsvar på dette, sier Limtun videre.

Riktig montering av trampoline:

Her er DSBs tips til riktig montering av trampoline:

 • Følg bruksanvisningen når du setter opp trampolinen. Spør i butikken der du kjøpte trampolinen, hvis det er noe du er usikker på.
 • Sjekk og test trampolinen etter montering. Sørg for at stropper, fester og kantpute er riktig festet.
 • Sett trampolinen på et flatt underlag, gjerne som har noe støtdempende effekt, for eksempel gressplen.
 • Ha god plass over og rundt trampolinen.
 • Fest trampolinen til underlaget hvis det er fare for at vinden kan ta tak i den.
 • Bruk sikkerhetsnett og polstring/kantmatte rundt trampolinen.
 • (Kilde: Sikkerhverdag.no)

  Alle trampoliner skal ha nett

  Alle trampoliner som selges i Norge må selges med nett, ifølge gjeldende krav. Men du kan fortsette å bruke trampolinen i hagen din uten nett – selv om det er absolutt anbefalt at du monterer nett.

  – Har du en trampoline uten nett, er det greit å bruke den – men det er absolutt ikke dumt å bruke et nett. Det er en billig investering og forsikring, for å unngå den typen skader man kan få uten sikkerhetsnett – og DSB anbefaler alle å benytte sikkerhetsnett, understreker Limtun.

  Han sier også at man godt kan se på hvordan man velger å plassere trampolinen.

  – Vi har sett trampoliner uten sikkerhetsnett rett i nærheten av gjerder og asfalt. Selv om du har en trampoline uten nett, kan ha behov for et sikkerhetsnett, avslutter han.

  Artikkelen ble første gang publisert i 2016  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer