Hva kan salt brukes til?

Har en helt spesiell effekt

Bordsalt kan brukes til så mangt - for eksempel oppi blomstervasen!

STRØ SALT I VASEN: Bordsalt kan med fordel drysses på mer enn bare mat - her viser vi deg ett eksempel på det! Video: Linn Merete Rognø Vis mer
Publisert

At du kan bruke diverse matingredienser til å løse ulike utfordringer i husholdningen har vi skrevet om mange ganger før.

Eddik er for eksempel en evig klassiker, i tillegg til sitron, bakepulver og natron.

Men visste du at også bordsalt er supert å drysse på mer enn bare middagen?

Mat til buketten

Har du en blomsterbukett stående kan du for eksempel drysse litt salt oppi vasen. Saltet kan nemlig gi blomstene litt lengre liv.

Vanlig plantenæring, som ofte følger med snittblomster i en liten pose, inneholder krystallinske salter – altså salter i fast form.

Disse blir til pluss- eller minusladete ioner når de løses opp i vann, og da vil plantene ta til seg det næringsrike saltet, forklarer Elisabeth Jacobsen, professor i kjemi ved NTNU.

- Vanlig bordsalt, såkalt natriumklorid, er fast salt som løses opp til positive natriumioner og negative klorioner når det kommer i vann. Og dette er noen av ionene som planter trenger for å «leve».

Jacobsen presiserer at vanlig bordsalt ikke vil virke som en fullverdig erstatning for vanlig plantenæring.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer