Hva kan salt brukes til?

Har en helt spesiell effekt

Bordsalt kan brukes til så mangt - for eksempel oppi blomstervasen!

STRØ SALT I VASEN: Bordsalt kan med fordel drysses på mer enn bare mat - her viser vi deg ett eksempel på det! Video: Linn Merete Rognø Vis mer
Publisert

At du kan bruke diverse matingredienser til å løse ulike utfordringer i husholdningen har vi skrevet om mange ganger før.

Eddik er for eksempel en evig klassiker, i tillegg til sitron, bakepulver og natron.

Men visste du at også bordsalt er supert å drysse på mer enn bare middagen?

Mat til buketten

Har du en blomsterbukett stående kan du for eksempel drysse litt salt oppi vasen. Saltet kan nemlig gi blomstene litt lengre liv.

Vanlig plantenæring, som ofte følger med snittblomster i en liten pose, inneholder krystallinske salter – altså salter i fast form.

Disse blir til pluss- eller minusladete ioner når de løses opp i vann, og da vil plantene ta til seg det næringsrike saltet, forklarer Elisabeth Jacobsen, professor i kjemi ved NTNU.

- Vanlig bordsalt, såkalt natriumklorid, er fast salt som løses opp til positive natriumioner og negative klorioner når det kommer i vann. Og dette er noen av ionene som planter trenger for å «leve».

Jacobsen presiserer at vanlig bordsalt ikke vil virke som en fullverdig erstatning for vanlig plantenæring.

- Bordsalt inneholder litt av de stoffene som plantene trenger, men ikke mye i forhold til skikkelig plantenæring, sier hun.

Med andre ord: Bordsalt bør betraktes som en reserveløsning dersom du ikke har egnet plantenæring i hus.

Kari Brekke, innkjøper hos Mester Grønn, er ikke kjent med salttrikset, men råder å vaske blomstervasen godt, ellers vil bakterievekst hemme opptak av vann i ledningsvevet i stenglene, opplyser hun.

- Og det om virkelig kan gi buketten din et langt og godt liv er å plassere den litt kjøligere over natta, og unngå varmekilder i rommet, som for eksempel peisen, legger Brekke til.

Fjerner rødvinsflekk

Søler du rødvin på et teppe eller klesplagg er det å drysse salt på vinflekken et kjent tips for mange:

Dette funker, ifølge Jacobsen, vel å merke hvis du heller salt på flekken med en gang når vinen er sølt:

- Og så bør du tilsette litt fuktighet med for eksempel en klut slik at saltet kan løses opp til positive natriumioner og negative klorioner, sier hun.

Den kjemiske forklaringen er at ionene i saltet kan reagere med fargestoffene i vinen og dermed blir vinfargestoffene liggende sammen med saltet, og ikke på duken:

- Dette er et råd som jeg har hatt god nytte av selv, forteller Jacobsen.

Vibeke Scavenius, leder markedsføring og kommunikasjon hos CityMaid, mener også at saltet kan fjerne misfarging:

- Men det er samtidig en risiko for at saltet etterlater en grå flekk på tekstilet som kan være vanskelig å fjerne, kommenterer Scavenius.

Tørk bort eggesøl

Bjarte Aarmo Lund, kjemiker ved Norges arktiske universitet, har tidligere fortalt at vanlig bordsalt også kan brukes til å tørke opp eggesøl med.

Forsøker du å tørke opp griseriet med klut, ender du med å smøre eggesølet utover. I stedet bør du drysse en sjenerøs mengde med salt på sølet. Så kan du koste opp griseriet fra overflaten.

Vi testet trikset, og det funket strålende!

Men hva er grunnen til det, lurer du kanskje på?

- Saltkrystaller løser seg gjerne opp i vann, og salt trekker til seg fuktighet, det er derfor det ofte klumper seg. Når du så dekker et knust egg med salt, tørker du ut egget og kan koste opp restene. Når vi kapsler eggeproteinene inn i salt, får de ikke mulighet til å feste seg til overflatene, forklarer Lund.

Slukker brann i stekepanne

Et råd som verserer på nett, er at koksalt skal kunne slokke flammer dersom det tar fyr i ei stekepanne. Om det begynner å brenne, kan man helle en god mengde salt direkte på flammene helt til de slukner.

Knut Børve, instituttleder ved Kjemisk institutt på Universitetet i Bergen, bekreftet dette da vi spurte ham om rådet for ei tid tilbake:

- Koksalt kan ha en funksjon ved slukking av branner som medfører spesielt høy temperatur. Dette gjelder særlig branner i metall, som for eksempel magnesium. Koksalt smelter ved cirka 800 grader. Dersom en brann gir høyere temperatur enn dette, vil tilført koksalt smelte, forteller Børve.

- Smeltingen medfører at temperaturen på brannstedet går betydelig ned - man kan sammenlikne det med hvor kald du blir hvis du lar en isbit smelte i hånda.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer