Kald og varm bolig

Har julepynten stått kaldt siden i fjor? Da bør du være obs på en ting

Oppbevarer du julepynten i kald bod, bør du ta denne sjekken før du pynter huset.

LAGRET I KALD BOD? Lagrer du julepynten i en kald bod? Da bør du sjekke den godt før du henter den frem og pynter huset til jul. Foto: Linn Merete Rognø.
LAGRET I KALD BOD? Lagrer du julepynten i en kald bod? Da bør du sjekke den godt før du henter den frem og pynter huset til jul. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå er det kaldt ute, noe som også påvirker temperaturen inne i huset. Og har du det for kaldt i boligen, kan dette få uheldige følger for inventaret i hjemmet.

Her får du vite hvorfor.

Muggsopp på julepynt

Det er vanlig at temperaturen i boden er kjøligere enn i resten av boligen. Mange har også bod uten noe varme, gjerne med betongvegger og murgulv.

SJEKK JULEPYNTEN FØRST: Det råder Kai Gustavsen, fagsjef på inneklima hos Norges Astma-og Allergiforbund. Foto: SIFO.
SJEKK JULEPYNTEN FØRST: Det råder Kai Gustavsen, fagsjef på inneklima hos Norges Astma-og Allergiforbund. Foto: SIFO. Vis mer

Oppbevarer du for eksempel julepynt her, må du derfor sjekke denne nøye før du begynner å pynte boligen med denne.

- Hvis esker med julepynt har blitt satt rett på gulv eller inntil kald murvegg, må du påse at det ikke har blitt fukt og muggsopp på den. Hvis ikke risikerer du å dra med deg dette inn i huset, og det er ikke hyggelig å få ødelagt julestemningen med muggsopp i hus, advarer Kai Gustavsen, fagsjef på inneklima hos Norges Astma- og Allergiforbund.

Når du oppbevarer ting i en kald bod, er det viktig at de ikke står for tett inntil hverandre og veggen, og passe på at det er luftsirkulasjon mellom alle tingene, råder han.

Også på soverommet

- Mange har utfordringer med å holde riktig temperatur i boligen nå som det er vinter, sier Gustavsen.

Spesielt på soverommet er det ofte kaldere, og mange varmer det aldri opp. Da kan det utvikle seg fuktskader og kondensering som gir grobunn for muggsopp, ifølge Gustavsen.

For å unngå at problemet oppstår, anbefaler han å varme opp soverommet til over 18 grader en gang i blant, slik at du får tørket ut sengetøy, madrass og klær. Så kan du skru ned igjen temperaturen og lufte godt ut før du legger deg.

- Fornuftig temperatur på soverommet ligger på 14-18 grader. Midden vil heller ikke trives under 18 grader, sier Gustavsen.

Hvis det trekker i huset, anbefaler Gustavsen blant annet å tette vinduskarmene med tetningslister.

Men hva med høy varme?

- Da kan luften bli tørr, og noen materialer kan sprekke opp, for eksempel parkett, sier Lene Johannessen, PhD, daglig leder og yrkeshygieniker ved Thelma Inneklima & Arbeidsmiljø AS.

HUSK LUFTSIRKULASJON: Lene Johannessen, Ph.D, daglig leder og yrkeshygieniker ved Thelma Inneklima & Arbeidsmiljø AS, forteller at også for høy romtemperatur kan skade inventaret i boligen. Foto: Privat.
HUSK LUFTSIRKULASJON: Lene Johannessen, Ph.D, daglig leder og yrkeshygieniker ved Thelma Inneklima & Arbeidsmiljø AS, forteller at også for høy romtemperatur kan skade inventaret i boligen. Foto: Privat. Vis mer

Hun forteller videre at også for varm innetemperatur sammen med dårlig luftsirkulasjon kan øke luftfuktighet, og da vil også varm og fuktig luft kunne kondensere på kalde overflater.

- Det vil si at det legger seg vann i vinduskarmer eller på dårlig isolerte yttervegger. Da kan det oppstå muggsopp. Så hvis du øker temperaturen for å få det tørrere, må du samtidig passe på å ha god luftsirkulasjon, understreker Johannesen.

Fornuftig innetemperatur

- En fornuftig innetemperatur varierer ut i fra hvor gammelt huset er og aktivitet og alder på dem som bor i boligen. Bor du i et eldre hus med dårlig isolasjon, kan du tillate deg å ha litt høyere temperatur da de er dårligere isolert. Noen er aktive, har barn og noen sitter stille, så temperaturen i stua må også den enkelte familie bli enige om, sier Gustavsen.

Det anbefales at innetemperaturen i ulike oppholdsrom holdes rundt 20 til 22 grader.

- NAAF sier at«Tjue er bra for hue», forteller Gustavsen.

- På sommeren er den optimale temperaturen 23-24 grader, legger Johannesen til.

Hvis temperaturen overstiger 22 grader i fyringssesongen, bør den senkes, skriver Folkehelseinstituttet.

Dette kan gi en betydelig reduksjon i antall personer som opplever tørr luft og andre inneklimaplager. Romtemperatur er det viktigste å måle dersom en har grunn til å anta at det foreligger et termisk inneklimaproblem, skriver FHI videre.

For å følge med på dette, anbefaler Gustavsen å investere i varmekilder hvor termostat som kan settes på innervegg følger med.

- Så er det lurt å henge opp et termometer inne i rommet, rundt 1,50 meter over gulvet, avslutter han.

Jevn temperatur i hytta

Johannesen forteller at dersom du for eksempel har en hytte som har stått uoppvarmet i et halvt år, kan det oppstå råte hvis det er dårlig luftsirkulasjon eller utlufting mens temperaturen varmes opp igjen når du skal bruke hytta.

- Du må passe på at det i alle fall er noen ventiler åpne, også når hytta varmes opp. Hvis det først er kuldegrader og deretter blir raskt varmt, så er det mulig at det oppstår kondens på overflater, sier hun.

Når du forlater hytta igjen, anbefaler Johannesen at du ikke skru varmen helt av og ikke lukker ventilene.

Gustavsen er enig:

- Det er alltid viktig å ha en grunnvarme i huset og hytta, understreker han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer