Vanning og vanningsforbud

Har kommunen din vanningsforbud?

Dette er konsekvensen hvis du trosser forbudet og vanner likevel.

FORBYR VANNING I HAGEN: Flere kommuner merker hetens innvirkning på vannreservene, og har gitt vanningsforbud til innbyggerne. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FORBYR VANNING I HAGEN: Flere kommuner merker hetens innvirkning på vannreservene, og har gitt vanningsforbud til innbyggerne. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste ukene har det vært strålende vær i Sør-Norge, og gjennom helgen er meldt opptil 30 grader flere steder.

Dette gjør at folk bør ta forholdsregler når det gjelder mobilbruk, og at politiet advarer mot å la barn eller dyr være i bilen under handleturen.

Nå har også flere kommuner tatt forholdsregler og innfører vanningsforbud for innbyggerne.

Men blir du straffet hvis du trosser forbudet?

Ikke lov med spreder

Ullensaker kommune er en av flere i østlandsområdet som har sendt ut varsel til sine innbyggeret.

– I kommunen har vi rett og slett for lite vann, forteller Svein Arne Kværner, avdelingsleder for driftsavdelingen i Ullensaker kommune.

– Vi har doblet befolkningen siden Oslo Lufthavn ble åpnet, men har ikke fått fornyet vannanlegget. Så selv under normale forhold har vi knapt nok til innbyggerne, sier Kværner.

I varselet informeres det om at det kun er lov til å vanne mellom 18 og 22, og kun med håndholdt spredestykke på slange eller kanne. Det er ikke lov å vanne med spreder.

– Er det mange som trosser forbudet?

– Vi tar ganske mange i å trosse forbudet ja, og det er ikke bra. Vi har så lite vann nå at vi sliter med å fylle vannbassengene. Skulle det skje noe, som en brann eller en vannlekkasje, så blir situasjonen alvorlig. Da vil i ytterste konsekvens innbyggerne miste drikkevannet sitt, uttaler Kværner til Dinside.

Kan ramme flytrafikken

Men det er ikke den eneste konsekvensen, og på langt nær den største. Hvis bassengene går tomme for vann, kan det også gå utover flytrafikken på Oslo Lufthavn, forteller Kværner.

– Våre vannbasseng leverer også brannvannet til flyplassen. Hvis bassenget er tomt, finnes det ikke vann til å stoppe eventuelle branner.

– Dette er et krav for å kunne drifte flytrafikken på Oslo Lufthavn. Så har de ikke tilgang til brannvann, så stoppes trafikken, forklarer Kværner, som legger til at dette er en stor frykt om dagen.

Men hva skjer da, hvis du blir tatt i å bruke sprederen midt i forbudstida?

– Vi er ute med flere biler hver eneste dag i forbindelse med den daglige driften, da holder vi også et øye med hva som skjer i hagene rundt omkring. I helger og på kveldstid kjører vaktmannskap på observasjonsrunder, og vi mottar ganske mange telefoner fra innbyggerne om ulovlig vanning.

– Når vi ser noen som trosser forbudet, så har vi så langt gitt advarsler. Vi har også mulighet til å gi sanksjoner i form av plombering av hagekran, og dette er noe vi kommer til å ta i bruk i tiden framover, hevder Kværner.

FORBUD: Flere kommuner har gitt vanningsforbud til sine innbyggere. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FORBUD: Flere kommuner har gitt vanningsforbud til sine innbyggere. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Frykter skogbrann

Også i Vestby innførte de i helga vanningsforbud. I meldingen til innbyggerne står det:

«Vestby kommune innfører fra 28.05 forbud mot vanning med vannslange og vannspreder»

– I Vestby har vi flere vanntårn som må fylles opp, og den siste uka har vi hatt problemer med å få fylt de opp. Derfor har vi lagt ned midlertidige vanningsrestriksjoner, forteller resultatområdeleder i Vestby kommune, Sverre Gjølstad.

Restriksjonene innebærer at det er forbudt å vanne med slange og spreder, men vanning med kanne er lov.

– Grunnen til at vi gjør dette er faren for brann. Det er svært tørt ute nå, og ekstremt stor skog- og gressbrannfare. Her i Vestby har vi veldig mye skog, og ved en brann vil vi være sikre på at vi har nok vann til å slokke den.

Kan hasteinnføre straff

Han sier at dette er en svært spesiell situasjon, og at kommunen ikke har hatt behov for restriksjoner på grunn av tørke på mange år.

Gjølstad sier videre at når de nå gjør det, så er det fordi de anser det som helt nødvendig.

Foreløpig blir du ikke straffet umiddelbart dersom du bryter forbudet.

– De fleste overholder forbudet, og vi stoler på at folk forstår at det er nødvendig. Hvis folk velger å ikke følge restriksjonene: Tenk hvis det er ditt hus som brenner, og det ikke finnes vann til å slokke det, sier Gjølstad.

– Vi får heller vurdere å hasteinnføre sanksjoner dersom folk velger å ikke overholde forbudet.

Hvor lenge restriksjonene vil vare, har ikke Gjølstad noe svar på.

– De er der så lenge det er nødvendig. Foreløpig er det meldt sol og tørt vær en stund framover, så restriksjonen er der inntil videre. Men vi melder fra til innbyggerne med en gang situasjonen endrer seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer