Har leiemarkedet ridd av stormen?

- Det verste trøkket er over, melder Utleiemegleren.

Planlegger du boligsalget godt nok, er sjansene større for at du blir fornøyd. Foto: Colourbox.com
Planlegger du boligsalget godt nok, er sjansene større for at du blir fornøyd. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Newswire har leiemarkedet i hovedstaden gått inn i en roligere periode. - Kanskje vi har nådd et metningspunkt, spør Utleiemegleren.

- Dette stemmer ikke overens med våre oppfatninger, sier Lars Aasen, Daglig leder i Leieboerforeningen til DinSide. - Det stemmer heller ikke overens med det våre medlemmer sier.

Regn ut: Lønner det seg å eie eller leie?

Aasen, som har fulgt leiemarkedet tett siden tidlig på nittitallet, forteller at Leieboerforeningen får tidlig signaler når prisene endres, og prognosene fremover er ikke i leietakernes favør.

- Omstendighetene knyttet til leiemarkedet har ikke endret seg slik at det skulle bli noe mindre press, sier Aasen. - Jeg tror det kommer til å bli tøffere å selge bolig nå, blant annet fordi færre unge kommer til å kjøpe seg bolig den nærmeste tiden.

Les også: Boligkjøp for unge nå kan bli en fattigdomsfelle

– I fjor hadde vi mye mer å gjøre. Da varte trøkket helt til i november. I år har det roet seg mye tidligere, sier Cecilie Stjernløw i Utleiemeglerens Oslo-avdeling til Newswire.

Hun tror det er flere årsaker til dette.

– De fleste studenter som søker leiligheter til bofellesskap har nok funnet seg et sted nå. En mer grunnleggende årsak er at mange kvier seg for å leie bolig fordi de synes leieprisene er blitt for høye.

I tillegg mener hun at utleiere har urealistiske forventninger til hvor mye de kan få for en utleieileilighet i hovedstaden. Ifølge Utleiemeglerens tall har leieprisen på boliger i Oslo økt nesten 16 prosent det siste året. Snittprisen for en toroms er nå 9.291 kroner.

Lønner seg ikke å leie

Pristopp i august

Christian Dreyer, daglig leder i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) tror leieprisene er nær smertegrensen for hva leiemarkedet tåler. - Jeg tror ikke vi vil se en ytterligere økning av leieprisene fremover, siden leieprisene nå er så høye. Leiemarkedet er på en topp, sa Dreyer til DinSide i august.

Husleieprisene får tradisjonelt en topp i august, fordi det er mange studenter på boligjakt. Dreyer mente da at toppen ville være over innen oktober/november.

Bør du selge boligen, eller leie den ut?

Travelt i Stavanger og Trondheim

I Stavanger og Trondheim er situasjonen snudd på hodet, her har det vært en jevn pågang fra både utleiere og leieboere siden sommeren. Ifølge Utleiemegleren er snittprisen for en toroms 7.884 kroner, noe som tilsvarer en økning på seks prosent fra samme tid i fjor, melder Newswire.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer