Bytterett på Vinmonopolet

Har vinen en feil, kan du levere tilbake flaska

Men det er ikke alle feil som er like farlige - og da er vinen fullt drikkbar.

VINFEIL? Lukt kan ofte røpe om det er noe galt med vinen. Foto: NTB Scanpix
VINFEIL? Lukt kan ofte røpe om det er noe galt med vinen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vin kan faktisk drikkes en god stund etter at du har åpnet den, og er det pappvin, er holdbarheten ganske lang. Men det kan også være grunner til å ikke drikke nyåpnet vin: Smaker eller lukter ikke vinen som forventet, kan det være noe feil med den. Da kan du faktisk levere den tilbake på Vinmonopolet.

Men noen ganger er det slett ikke noe galt - selv om vinen, for eksempel, skulle lukte promp.

Her har vi samlet Vinmonopolets tips om de vanligste feilene du kan støte på, og om vinen kan drikkes - eller bør leveres tilbake.

#Prompelukt av vinen

Å drikke noe som lukter promp høres, naturlig nok, ikke særlig fristende ut. Men det fins heldigvis en enkel løsning på problemet.

At det lukter promp av vinen er et tegn på at den har fått for lite luft, og dermed må den tilføres oksygen.

Når du lufter vinen vil den vonde lukta i de fleste tilfeller forsvinne. Siden det ikke er mye luft som tilføres gjennom den smale åpningen øverst i flaska, er det beste å helle vinen over i en ren karaffel, mugge eller litermål. Etter 5-10 minutter vil problemet normalt være løst. Du kan eventuelt «piske» luft inn i vinen ved hjelp av en blender eller stavmikser.

#Mugglukt av vinen

Lukter det mugg, kjeller eller jord av vinen, er dette et tegn på korkfeil. Lukten kan være intens, eller så vidt merkbar. Også ved å smake på vinen, vil man kunne avdekke korkfeil: Vinen vil virke flat og tam i munnen når du smaker på den. Fruktigheten er nesten helt borte, og vinen vil virke slapp og daff.

Korkfeil kan stamme fra korken, men også fra eikefat eller andre deler av produksjonslokalet. Også skrukork og BIB kan ha korkfeil. Mikroorganismer og dårlig renhold har skylden. Oppdager du korkfeil, bør du levere tilbake vinen.

#Små glassbiter i vinen

Er både flasken og vinglasset helt, er det faktisk ikke snakk om glassbiter - selv om det ser sånn ut.

I syrefriske viner kan det dannes partikler som likner på sukker eller små glassbiter. Disse finner man gjerne under korken eller på bunnen av flaska. Dette skyldes at vinsyre og kalium – to stoffer som finnes naturlig i vin – danner krystaller når vinen kjøles ned. Dette kan skje under produksjonen av vinen, eller dersom flasken oppbevares for kaldt, for eksempel på ei kald hytte vinteren over.

Disse krystallene kalles vinstein, og smaker litt syrlig, men er helt ufarlige, og du kan trygt drikke vinen. De kan være litt ubehagelige å få i munnen, så skjenk forsiktig hvis du ser vinstein i flaska.

#Grums i vinen

Noen viner kan være ha litt grums i bunnen av flasken. Dette kalles bunnfall, og er rett og slett et resultat av at vinen er ufiltrert eller har blitt lagret en stund. Enkelte produsenter lar være å filtrere vinen før den tappes, for å beholde mest mulig smak. Da kan vinen være uklar, og ha litt bunnfall.

Rødvin som har blitt lagret, kan også ha bunnfall. Dette kommer av at fargestoff, tannin eller proteiner i vinen felles ut over tid. Husk også at du bør la ølflasker stå før servering for å unngå at bunnfallet blander seg med resten av ølet.

Hvis vinen ellers lukter friskt og fint, er det ikke noe feil med vinen. Altså trenger du ikke å levere den tilbake. Men vil du unngå å få det imunnen, kan du helle vinen gjennom en tesil ved skjenking.

#Madeiralukt av vinen

Hvis det lukter og smaker kokt frukt, nøtter og karamell av vinen din, altså det man forbinder med den portugisiske sterkvinen, er den sannsynligvis varmeskadet. I tillegg til den madeiraaktige aromaen finnes det noen tegn på varmeskade som du kan se med egne øyne: At korken er på vei ut av flaska, at det lekker vin fra åpningen, eller at vinens farge har fått en brunere eller mørkere tone enn det man kan forvente. Er vinen varmeskadet, bør den byttes.

Vin blir varmeskadet når temperaturen blir for høy over lang tid. En flaske som ligger over komfyren i årevis blir til slutt ødelagt. Du bør derfor oppbevare vinen mørkt og ikke over 20 grader, gjerne i en kjellerbod, er rådet fra Vinmonopolet.

#Bobler i rødvinen

RØDVIN MED BOBLER? Nei takk. Slik skal den ikke være - leveres tilbake. Foto: NTB Scanpix
RØDVIN MED BOBLER? Nei takk. Slik skal den ikke være - leveres tilbake. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Har du kjøpt vanlig rødvin, og den bobler når du heller den i glasset, er det en feil på vinen. Det som trolig har skjedd, er at det har vært rester av sukker og gjær i vinen, og den har begynt å gjære på nytt i flaska.

Når gjær omdanner sukker til alkohol, skapes CO2 som et biprodukt. Dette kan skje med både kartongvin og vin på flaske som oppbevares over en periode. Skjer dette med din vin, bør du levere den tilbake.

#Lukt av brun banan av vinen

Lukter det brune bananer og epler, lim eller neglelakkfjerner av vinen, er dette et tegn på oksidert vin, som betyr at vinen har fått tilgang på for mye oksygen.Dette er en litt mer stikkende og kjemisk duft enn hvis vinen har korkfeil.

Oksygen kan ha kommet til under fremstillingen av vinen, eller det kan være brukt for lite svovel (som beskytter vinen mot luft). Hvis korken ikke er tett nok, vil det sive litt luft inn over lang tid. Unge viner skal ikke ha noe av dette preget, men eldre viner kan ha et lett oksidert preg uten at det regnes som en feil. Ingen korker er 100 prosent tette, og vin som modnes vil alltid gå gjennom en sakte oksidasjonsprosess.

Husk at rødviner som Amarone, Ripasso og Rioja Gran Reserva er laget på en måte som innebærer noe kontakt med oksygen, og gir vin med innslag av oksiderte toner uten at det er en feil.

#Svettelukt av vinen

Druer, eikefat eller andre deler av vinproduksjonen kan bli infisert av en gjærsopp som heter Brettanomyces, og kan skape aromaer som minner om hest, stall, muselort, hamsterbur, sot og svette.

Blir det for mye brettanomyces i vin eller øl, kan produktet fort bli udrikkelig.

Verken hest- eller svettelukt er noe særlig i vinen - opplever du dette, bør du ta med vinen tilbake til Vinmonopolet.

Her kan du lese flere gode vintips fra Dinside-redaksjonen.

Slik klager du på vinen hos Vinmonopolet

Mistenker du at det er noe galt med vinen, tar du med flasken tilbake til butikken. Husk at du ikke kan ta med en tom flaske og få den erstattet.

For at de ansatte skal kunne lukte på innholdet og undersøke hva som er feil, bør det være en del igjen på flasken. Ta gjerne med kvitteringen. Vinmonopolet tar ikke brennevin i retur.

Du kan reklamere på et produkt med feil inntil fem år etter at du har kjøpt flasken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer