Bokostnader i norske kommuner

Hele 65.614 kroner skiller bokostnadene i norske kommuner

Ny analyse viser at de myndighetsbestemte kostnadene, som eiendomsskatt og kommunale avgifter, øker.

BILLIGST Å BO: Lavangen i Troms topper listen over kommunene med laveste bokostnader som er på 72.058 kroner i året, ifølge Samfunnsøkonomisk analyse. I motsatt ende finner vi Oslo. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
BILLIGST Å BO: Lavangen i Troms topper listen over kommunene med laveste bokostnader som er på 72.058 kroner i året, ifølge Samfunnsøkonomisk analyse. I motsatt ende finner vi Oslo. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I august skrev vi om at det skiller nesten 18.000 kroner i kommunale gebyr og eiendomsskatt mellom norske kommuner, men nå er det snakk om enda større skiller.

En rapport fra Samfunnsøkonomisk analyse, på oppdrag av Huseiernes Landsforbund, viser nemlig at det er en prisforskjell i bokostnader på hele 65.614 kroner mellom kommunene.

Billigste kommune er Lavangen i Troms med bokostnader på 72.058 kroner i året, mens Oslo er dyrest med 137.672 kroner årlig.

Rapporten ble lagt fram torsdag 13. september for første gang, og Huseierne vil fortsette å presentere bokostnadsutviklingen hvert år framover. Dinside var til stede ved framleggelsen.

Lenger ned i saken kan du se topplistene over høyeste og laveste bokostnader, og på nettsidene til Huseiernes Landsforbund kan du sjekke kostnadene i din kommune.

- Uheldig utvikling

Samfunnsøkonomisk analyse har tatt utgangspunkt i en gjennomsnittshusholdning i Norge, altså en enebolig på 120 kvadratmeter, over tidsperioden fra 2010 til 2017.

De finner et interessant skille mellom markedsbestemte og myndighetsbestemte bokostnader: De markedsbestemte bokostnadene har falt som andel av husholdningenes disponible inntekt, mens kostnadene myndighetene bestemmer har hatt en moderat økning, fra 2,9 til 3,2 prosent i syvårsperioden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer