– Helt unødvendig

Advarer mot å la julelysene stå på når du sover.

SLÅ AV: De lyser pent, men om natten anbefales det at du slår av julelysene. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
SLÅ AV: De lyser pent, men om natten anbefales det at du slår av julelysene. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kan være koselig med litt ekstra belysning i hjemmet i høst- og vintermørket, og mange pynter med lysslynger på juletreet og med adventstjerner i vinduene.

Mange lar også denne belysningen stå på når de legger seg for kvelden, noe som Øystein Øren, brannekspert i Frende Forsikring, fraråder.

– Gammel belysning, dårlige ledninger eller rett og slett dårlige produkter er klassiske årsaker til branner i jula. Mange av oss har skadet, og dermed farlig, julepynt i huset uten å vite om det selv, sier Øren i en pressemelding.

– Koselig å våkne opp til

Branneksperten tror at årsaken til at mange lar julebelysningen stå på om natta, er at de syns det er koselig å våkne opp til julelys i mørket.

– Men hvem er det egentlig du lyser for gjennom natta? De fleste sover da, akkurat som deg. Spar heller strømmen og unngå brannfaren. Det tar ett sekund å slå på lysene når du først står opp.

Bakgrunnen er en undersøke utført av Norstat på vegne for Frende som viser at mer enn 4 av 10 lar julelysene stå på om natta, eller når boligen står tom.

– Julebelysning skal ikke stå på om natta. Det er ingen unntak, uttaler Øren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer