– Helt unødvendig

Advarer mot å la julelysene stå på når du sover.

SLÅ AV: De lyser pent, men om natten anbefales det at du slår av julelysene. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
SLÅ AV: De lyser pent, men om natten anbefales det at du slår av julelysene. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kan være koselig med litt ekstra belysning i hjemmet i høst- og vintermørket, og mange pynter med lysslynger på juletreet og med adventstjerner i vinduene.

Mange lar også denne belysningen stå på når de legger seg for kvelden, noe som Øystein Øren, brannekspert i Frende Forsikring, fraråder.

– Gammel belysning, dårlige ledninger eller rett og slett dårlige produkter er klassiske årsaker til branner i jula. Mange av oss har skadet, og dermed farlig, julepynt i huset uten å vite om det selv, sier Øren i en pressemelding.

– Koselig å våkne opp til

Branneksperten tror at årsaken til at mange lar julebelysningen stå på om natta, er at de syns det er koselig å våkne opp til julelys i mørket.

– Men hvem er det egentlig du lyser for gjennom natta? De fleste sover da, akkurat som deg. Spar heller strømmen og unngå brannfaren. Det tar ett sekund å slå på lysene når du først står opp.

Bakgrunnen er en undersøke utført av Norstat på vegne for Frende som viser at mer enn 4 av 10 lar julelysene stå på om natta, eller når boligen står tom.

– Julebelysning skal ikke stå på om natta. Det er ingen unntak, uttaler Øren.

– Gjelder anbefalingen også julelys plassert utendørs?

– Dette gjelder først og fremst julebelysning innendørs. Når det gjelder utendørsbelysning er ikke risikoen den samme. Utebelysning er spesielt populært i år, og den moderne utebelysning har gjerne led-belysning som ikke avgir varme og risikoen for at det skal inntreffe brann i omgivelsene til utebelysning er dermed veldig lav, forklarer Øren.

Samtidig ber han brukerne om å være oppmerksom på utebelysningen rundt kvaliteten på strømuttak, ledninger og koblinger.

– Undersøk om gammelt utstyr har skader og om det i så fall bør fornyes. Plasser eller fest det slik at risikoen for at det kan inntreffe nye skader på utstyret og at risikoen for fuktinntrengingen reduseres til det minste. Det beste er om utebelysning kan kobles direkte til det faste elektriske anlegget uten bruk av skjøteledninger eller andre grenuttak. Bruk godkjente koblinger tilpasset det utstyret du har kjøpt.

Øystein Øren viser frem en svidd julestjerne. Foto: Frende Forsikring
Øystein Øren viser frem en svidd julestjerne. Foto: Frende Forsikring Vis mer

Dyre skader

Tall fra Finans Norge viser at det i 2019 ble meldt inn nærmere 31 000 brannskader på norske hus-, hytte- og innboforsikringer. Skadene kostet hele 2,8 milliarder kroner og viser at brannskader er dyre.

Ifølge tallene utgjorde de bare 7 prosent av de brannrelaterte forsikringssakene i fjor, men samtidig hele 32 prosent av erstatningene.

– Men det går ikke an å sette en pris på hva en branntragedie kan koste deg og familien din, sier branneksperten, som deler følgende tips til trygg julebelysning:

  • Sjekk alle lys før du legger deg i kveld. Er det varmgang i kontakter eller koblinger? Da bør du bytte dem ut.
  • Begrens bruken av skjøteledninger og unngå seriekoblinger med flere skjøteledninger sammen.
  • Merker du at lysstyrken i en flerarmet adventsstake er ustabil? Det er et tegn på at noe er galt. Da bør du bytte pærene, eller hele staken.
  • Bytt gjerne til LED-pærer som ikke avgir varme.
  • Branntrygg julepynt i glass og metall er gode alternativ.
  • Slukk lysene når du legger deg eller går ut.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer