Hemmelig budrunde

Synes du at det norske systemet for budrunder ved boligsalg er rart? Rart, nei. Det blir det først når du forsøker å kjøpe en bolig i Danmark.

Publisert
Sist oppdatert

I Norge selges boliger ved åpne budrunder: Megleren ringer rundt og og hører om neste mann på listen er villig til å gi mer enn den forrige. Og slik fortsetter det til det bare er en igjen. Vinneren vet dermed også hvor mye mer han eller hun ga for boligen i forhold til de andre budgiverne.

Vi har sett nærmere på våre danske naboers prinsipper for boligsalg - og de er, kort fortalt, g(d)anske mærkelige.

Hemmelig

- I 5-10 prosent av tilfellene ved boligsalg, blir boligen solgt ved hjelp av en budrunde, som vi også kaller en lisitasjon. Dette skjer bare når det er mer enn en aktuell kjøper, forklarer Inge Ørtoft på et av Nyboligs Aalborg-kontorer.- Budrunden foregår ved at de som ønsker å kjøpe boligen, skriver under på en kjøpekontrakt, hvor de selv fyller inn salgssum og overtagelsesdato. Brevet leveres deretter i lukket konvolutt til megleren, og selgeren er til stede når brevene åpnes. Selgeren velger selv hvem av budgiverne han ønsker å selge til, og det vil da nesten alltid være den som har budt mest for eiendommen, sier Ørtoft.

Pengespill

Dette betyr i realiteten at det er komplett umulig for en eventuell kjøper å vite hvor mye ekstra han må by hvis han virkelig vil ha boligen. For skal han bare legge seg for eksempel 10.000 kroner over den andre, eller bør han egentlig by 175.000 over takst? Dette er med andre ord sjansespill med høye kronebeløp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.