Her bløffer megleren

Påstår at hytta har tre soverom. Men bare ett av rommene er godkjent.

Foto: Faksimile fra Finn.no
Foto: Faksimile fra Finn.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En "lekker hjørneleilighet" i Bortelid Fjellgård ble nylig annonsert for salg på Finn.no. Meglerfirmaet A1 Eiendom AS skriver i annonsen at boligen har tre soverom, ett i andreetasje og to på hemsen.

Problemet er bare det at boligen bare har ett godkjent soverom, mens rommene på hemsen ikke tilfredsstiller kravene til å bli kalt et soverom.

Hvor mye er boligen din verdt?

- Har ikke lurt noen

Eiendomsmegler og daglig leder for A1 Eiendom, Geir Flaa Johansen, innrømmer annonsen skulle vært skrevet på en annen måte.

- Vi ville bare få frem at det er sovemulighet der. Vi skulle nok ha skrevet ”disponible rom”, sier han.

DINSIDE: Men å markedsføre en leilighet med flere rom enn det som er tilfelle, er jo et brudd på markedsføringsloven.

- Jo da, jeg ser den.

DINSIDE: Leiligheten blir jo mer attraktivt med tre soverom enn ett?

- Ja...

DINSIDE: Så bør de som har lest annonsen føle seg lurt?

- Nei, vi føler ikke vi har lurt noen. Nå er jo ikke denne leiligheten solgt, og det kan jo være en grunn til det.

DINSIDE: Er det grunn til å tro at flere boliger er markedsført ulovlig av A1 Eiendom?

- Nei, ikke som jeg kan komme på, nei.

LES OGSÅ: Disse rommene er potensielle dødsfeller

Brudd på loven

Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) er klar på at eiendomsmegleren burde vite det ikke er riktig å markedsføre en bolig på denne måten.

- Markedsføring av bolig skal være riktig, det skal jo følge markedsføringsloven. Er det ikke et soverom, kan det heller ikke markedsføres som et soverom, så enkelt er det, sier informasjonssjef Roger Nyborg i NEF.

Han sier det er svært viktig at meglerne leverer nøyaktig og riktig informasjon til forbrukerne.

- Eiendomsmegleres oppgaver er å innhente, kontrollere og viderebringe informasjon. Og det er viktig at det er riktig informasjon som kommer ut til forbrukeren.

Nyborg tror og håper ikke tvilsom markedsføring er noe stort problem i bransjen.

- Jeg håper ikke de bryter lovverket, og driver med usannheter for å selge mer. Jeg tror ikke de gjør det heller, for de vet selv at det ikke lønner seg.

TOPP 10: Boligselgernes største tabber

Her er kravene til soverom

Det er klare retningslinjer for rom som skal kunne defineres som soverom. Fagsjef Rolf Eidsvold i Norges Takseringsforbund kommer opp med følgende kriterier:

  • Volum på minst 15 kubikkmeter (ved normal takhøyde på 2,40 meter vil det si en grunnflate på minimum 6,25 kvadratmeter)
  • Rommet må ha forsvarlige rømningsveier.
  • Rommet må ha vindu, som kan brukes som rømningsvei. For vindu som skal brukes som rømningsvei må summen av bredde og høyde må være på minst 1,5 meter. Bredden må være minst 0,5 meter og høyden må minst være på 0,6 meter.

  • Det er krav til at rommet skal ha tilfredsstillende tilgang på dagslys, selv om det ikke er like klart definert. Tommelfingerregel tilsier at kravene er tilfredsstilt når dagslysflate (vindusareal) utgjør minst 10 prosent av gulvflaten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer