Brann på kjøkkenet

- Her bør du absolutt ikke bruke brannteppe

Slike tepper har veldig begrenset bruksområde, sier Brannvernforeningen.

BRANNFARE: Både If og Brannvernforeningen advarer mot å slokke kokeplatebranner med brannteppe. Bildet er tatt i forbindelse med Brannverforeningens forsøk i 2014. Foto: Thor Adolfsen, Brannvernforeningen.
BRANNFARE: Både If og Brannvernforeningen advarer mot å slokke kokeplatebranner med brannteppe. Bildet er tatt i forbindelse med Brannverforeningens forsøk i 2014. Foto: Thor Adolfsen, Brannvernforeningen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forsikringsselskapet If advarer sterkt mot å bruke brannteppe for å slukke komfyrbranner i matolje og smult. Bakgrunnen er praktiske undersøkelser utført av If Sikkerhetssenter i Hobøl som viser at ved høye temperaturer, vil røyk og ild slå rett gjennom teppet.

Det opplyser If i en pressemelding.

Seks av ti branner startet på kjøkkenet

– Forsøkene våre legger seg nært opptil forholdene på kjøkkenet ved matlaging, og da får vi helt andre resultater enn ved raske demonstrasjoner av brann i fett. Grunnen er at temperaturen på olje ved matlaging blir veldig høy over tid, sier fagsjef Terje Hagelund ved If Sikkerhetssenter, i pressemeldingen.

Selskapet viser til tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) at i fjor startet 58 prosent av alle boligbranner på kjøkkenet.

- Mange av brannene her i landet begynner på kjøkkenet, så tenk sikkerhet ved matlaging. Tilberedning med fritering er mer og mer utbredt, så derfor er det viktig å vite hva du bør gjøre hvis det begynner å brenne, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If, i pressemelding.

Han anbefaler komfyrvakt som et nyttig sikkerhetstiltak.

If Skadeforsikrings tips ved brann i fettgryte:

  • Forlat aldri komfyren.
  • Selvantenner olje på komfyren, før et grytelokk forsiktig over kjelen for å hindre lufttilførsel. Obs! Bruk aldri vann!
  • Dra kjelen av kokeplata.
  • kru av plata.
  • Ikke ta av lokket på kjelen før du er sikker på at temperaturen har senket seg til trygt nivå, ellers vil flammene bare blusse opp igjen.

Anbefaler å bruke grytelokk

– Prøv aldri å slokke denne typen brann med vann. Det gjør bare vondt verre. Du vil få en høy flammesøyle som slår rett oppi kjøkkenvifta di, og da kan brannen spre seg raskt, lyder Hagelunds tydelige oppfordring.

Samtidig advarer fagsjefen mot å forlate komfyren når man lager mat med olje.

– Selvantenner olje på komfyren, før et grytelokk forsiktig over kjelen for å hindre lufttilførsel - og dra kjelen deretter av kokeplata. Skru av plata. Ikke ta av lokket igjen før du er sikker på at temperaturen har senket seg til trygt nivå, ellers vil flammene bare blusse opp igjen, sier Hagelund.

Hva bruksområder for brannteppe gjelder, sier han i pressemeldingen at det egner seg godt til å slokke små branntilløp på et tidlig stadium, og trekker frem PC, klær, hår og adventsdekorasjon hvor brannteppe kan gjøre nytte.

– De gode, gamle rådene står ved lag

Rolf Søtorp, administrerende direktør i Brannvernforeningen, sier til Dinside at Ifs forsøk demonstrerer godt hvilke begrensninger branntepper har.

– Det viser at de gode, gamle rådene står ved lag. Branntepper er veldig dårlig egnet mot velutviklede branner som dette og har ganske begrenset bruksområde.

Søtorp anbefaler at man bruker de godkjente apparatene man har stående hjemme, som for eksempel et pulverapparat, til å slokke denne typen branner. Han stemmer også i med Ifs anbefaling med å bruke grytelokk ved frityrbranner.

Han legger til at branntepper gjør seg mest til mindre branner i for eksempel juledekorasjoner eller telys.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer