Her bor verstingene

Buskerudfolk kaster mest av alle, mens oslofolk befinner seg i den andre enden av lista.

DRAMMEN: Buskerudfolk kaster mest søppel i Norge. Foto: Kjetil Lenes
DRAMMEN: Buskerudfolk kaster mest søppel i Norge. Foto: Kjetil Lenes Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Totalt sett kaster nordmenn mindre nå enn tidligere. Mens hver nordmann kastet 434 kilo søppel i 2008, viser det rykende ferske søppelregnskapet for fjoråret at søppelstatistikken går nedover: I 2009 kastet hver enkelt nordmann "kun" 420 kilo avfall - dette er altså en gjennomsnittlig reduksjon på 14 kilo per nordmann.

Men avfallsregnskapet varierer med hvor i landet du bor.

Hvordan hanskes du med søppelsorteringen? Se lesernes smarte løsninger i denne artikkelen. Har du en smart sorteringsløsning du vil dele med andre? Tips journalisten.

Vi får stadig inn bilder fra lesere med smarte sorteringsløsninger - et av de siste tipsene vi har fått er bildet nede til høyre, fra Bente Gundelsby.

- Slik løser vi det hos oss! Plastbokser fra Ikea som kan stables i høyden, skriver hun til DinSide.

Sjekk tipsene til hvilke masseproduserte avfallssorteringsløsninger du kan kjøpe.

Bente Gundelsby bruker stablebare plastbokser fra Ikea. Foto: Bente Gundelsby
Bente Gundelsby bruker stablebare plastbokser fra Ikea. Foto: Bente Gundelsby Vis mer


Økende i fem fylker

Mens befolkningen i 14 av landets fylker har redusert avfallsmengden i husholdningen, har fem fylker i stedet økt søppelmengden fra husholdningene. Det er folk i Hedmark, Oppland, Vest-Agder, Nordland og Troms som kaster mer nå enn de gjorde foregående år.

Folk fra Sør-Østlandet kaster mest, med 496 kilo avfall per innbygger i 2009. Nordlendingene kaster minst; bare 348 kilo hver.

Ser vi på fylker, er det befolkningen i Buskerud som produserer desidert mest avfall: Her er tallet 510 kilo per innbygger. Vestfold og Telemark ligger på en delt andreplass i den gale enden av lista, med 503 kilo per innbygger.

Dette er ganske mye mer enn innbyggerne i Troms, som på tross av at de har økt avfallsmengden fra året før, fortsatt er bestemann i klassen med 309 kilo avfall per innbygger. Finnmark er nest best, og nordlandsfolket er tredje best.

Oslofolk ligger under snittet for landet, med 381 kilo per innbygger.

Her bor verstingene


Har du en smart sorteringsløsning du vil dele med andre? Tips journalisten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer