Her eksploderer biopeisen

Slik unngår du at dette skjer med din.

I FYR OG FLAMME: Kammerne for bioetanol ble skutt opp i luften. Heldigvis i dette tilfellet i kontrollerte omgivelser.  Foto: Dansk Brand- og Sikkerhedsinstitutt
I FYR OG FLAMME: Kammerne for bioetanol ble skutt opp i luften. Heldigvis i dette tilfellet i kontrollerte omgivelser. Foto: Dansk Brand- og Sikkerhedsinstitutt Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter to tilfeller av at biopeiser har eksplodert, advarer nå den danske sikkerhedsstyrelsen, Danmarks svar Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap, mot livsfarlige biopeiser.

Den første eksplosjonen skjedde på Færøyene i mars, den andre i Brødnby Hallens restaurant i november. Heldigvis kom ingen personer til skade. Peisene er kjøpt via Qxl og Lauritz.com, og ingen av peisene har noe navn eller bærer identifikasjonsmerker, såvidt sikkerhetsstyrelsen kjenner til. Det har ikke lykkes oss å finne ut om noen biopeiser av denne typen har funnet veien til Norge, men disse nettsidene blir også benyttet av nordmenn på interiørhandel.

EU advarer: Disse peisene er farlige

Hvordan skjedde dette?

Grunnen til at disse peisene eksploderte er sannsynligvis at det er sølt bioetanol ned i peisens lukkete kar, for eksempel når det er fylt på veske. I etterkant av ulykkene har Dansk Brand- og Sikringsinstitutt (DBI) gjort forsøk, og det var dette som utløste eksplosjonene du kan se i videoen.

- Cirka 20 minutter etter at vi tente på utløste den oppvarmede etanoldampen en eksplosjon. Det dokumenterer hvordan en eksplosion i en peis av denne typen kan oppstå, sier brannforsker Thomas Balleby, DBI.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer