Her er alt svanemerket

Alle møblene fra svenske Norrgavel er svanemerkete. Denne uken åpnet den første butikken i Oslo.

- I praksis kan du grave denne sofaen ned i hagen, og den blir til jord, sier Jamila Brodin, butikksjef i Norrgavels nyåpnete butikk i Oslo. Foto: Elisabeth Dalseg
- I praksis kan du grave denne sofaen ned i hagen, og den blir til jord, sier Jamila Brodin, butikksjef i Norrgavels nyåpnete butikk i Oslo. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Hvordan kan hjeminnredning være viktig når verden ser ut som den gjør?

Kanskje ikke det man venter å høre fra en arkitekt som lever av å tegne og selge møbler, men det er dette som var grunntanken fra arkitekten (Erik) Nirvan Richter, mannen bak den svenske møbelprodusenten Norrgavel.

Norrgavel er møbelindustriens svar på Slow-food-bevegelsen i matbransjen. Her er kvalitet og gode råvarer i fokus. Møblene skal være holdbare, ikke bare sett fra forbrukerperspektiv, men også økologisk. Og de satser på klassisk skandinavisk design som varer, ikke motemøbler som man vil le av om et par år.

- I praksis kan du grave ned hele sofaen, og den vil bli til jord. Med unntak av et par skruer, selvfølgelig - men dette er jo også mineraler, sier Jamila Brodin, butikksjef i Norrgavel til DinSide.

Hos Norrgavel får du også kjøpt de vakre danske Bestlite-lampene.  Foto: Bestlite
Hos Norrgavel får du også kjøpt de vakre danske Bestlite-lampene. Foto: Bestlite Vis mer


Svanemerket i alle ledd

Norrgavel er faktisk verdens første møbelprodusent som kun produserer svanemerkete møbler, og har også egne butikker. I tillegg til å selge egne møbler, fører de et utvalg interiørprodukter som passer til sortimentet, de fleste er svanemerket, økologisk, resirkulert - eller miljøvennlig på en eller annen måte.

- Vi oppfordrer alle leverandørene våre til å produsere svanemerket, men det er ikke alt vi selger i butikken som er svanemerket ennå. Men alle våre egne møbler er selvfølgelig svanemerket. Dette gjelder ikke bare materialene som er brukt, men alle ledd i produksjonen, sier Brodin.

Historien om Norrgavel strekker seg tilbake til tidlig 90-tallet. I 93 viste Norrgavel frem de første møblene på møbelmessen i Stockholm, og den første butikken åpnet i Stockholm året etter. Norrgavel har i dag fem butikker i Stockholm, en i København, og nå også en i Oslo.

Les mer under bildekarusellen

Vær med å designe møblene

Norrgavel leverer formen. Du bestemmer selv hvordan du ønsker at sofaen skal se ut til slutt.   Foto: Norrgavel
Norrgavel leverer formen. Du bestemmer selv hvordan du ønsker at sofaen skal se ut til slutt. Foto: Norrgavel Vis mer


Du kan selv være med på å bestemme hvordan de fleste møblene skal se ut - alle møblene er bestillingsvare. Du velger først modell, og så kan du velge ulike størrelser, materialer og farger.

For eksempel sofaserien soffa 100, her kan du velge mellom ulike dybder, hvilken tresort du vil ha beina i - eller om du ønsker at sofaens bein skal males, og til slutt hvilket tekstil du ønsker - bomull, ull, lin, velour, og fargen på dette. Malingen som bruker er selvsagt linoljemaling med egg - og ulike fargestoff. Og tekstilene er i økologiske materialer.

Norrgavel ligger i Posthallen, det gamle Posthuset i Oslo, med inngang fra Prinsens gate. Du kan lese mer og se flere bilder på Norrgavels nettsider.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer