Den siste tiden har Dinside testet hele 23 DAB+-radioer. Foranledningen er at de riksdekkende kanalene forsvinner fra FM-nettet i landets mest folkerike område den 20. september (NRK) og 8. desember (P4, Radio Norge med flere).

Hva i all verden skjedde med Norges mest populære radio?
Dermed er nettradio eller DAB+ de eneste alternativene, om du ikke er fornøyd med bare å høre på lokalradio.
For oversiktens skyld har vi delt dem opp i tre ulike grupper: Radioer under 1.000 kroner, modeller mellom 1.000 og 2.000 og luksus-radioer over 2.000 kroner.
Forskjellene er store, både når det gjelder lydkvalitet, brukervennlighet og antallet funksjoner.
Ikke forvent for mye til under 1.000
I den rimeligste prisklassen bør du ikke forvente de store musikkopplevelsene. Dette er radioer som egner seg best til nyheter, sport og bakgrunnsmusikk til kjøkkensysler. Her er også ekstrafunksjoner som Bluetooth og nettradio en sjeldenhet.
Er du villig til å betale litt mer, får du ofte både bass og god klarhet i lyden. I klassen mellom 1.000 og 2.000 kroner er også Bluetooth vanlig, og noen har også nettradio.
Om du trenger en radio som skal fylle alle dine behov for radio-underholdning, kan du kanskje forsvare en investering på mer enn 2.000 kroner.
Fyller alle behov for underholdning
I denne klassen får du i mange tilfeller tilnærmet hifi, om enn som oftest i mono. I tillegg følger det gjerne med funskjoner som du kanskje ikke trenger, men som kan være nyttige dersom du vil høre musikk fra andre kilder enn DAB-radio.
Bluetooth er nesten obligatorisk, men mange har også nettradio. Noen har også muligheten til å spille av musikkfiler fra PC og nettverksdisk, og atter andre har ambisjoner om å være en del av et flerromssystem. Spotify Connect er det flere som har, og noen har også den tidligere norske strømmetjenesten Tidal innebygd.
De beste av de billigste
Her kan du lese mer om de to radioene i det lave prissjiktet som gjorde det best i vår test:
Sangean DPR-67

Egentlig er dette mer en reiseradio enn en bordradio. Kabinettet er gummiert, noe som inviterer til røffere bruk. Radioen kan i likhet med mange andre kombinerte bord/reisemodeller kjøre på fire AA-batterier. Lyden er faktisk ikke verst, og høyttaleren i den lille radioen gir mer bass enn på de fleste andre radioer i denne pris- og størrelsesklassen. Og så er den super-enkel å programmere, med fem programtaster. En god allround-radio som ikke tar mye plass.
Testresultat
Sangean DPR-67
Enkelt å programmere favorittkanaler, overraskende god lyd
Ingenting til denne prisen
Pure Elan E3

Pure Elan E3 er en grei og enkel radio med forbilledlig programmering av fire stasjonsknapper - akkurat slik vi liker det. Den fjerde stasjonsknappen gir mulighet for flere forhåndsprogrammerte radiokanaler.
Lyden er litt ullen og diskantfattig. Dette synes å være Pures signaturlyd, og høres også på de større og dyre radioene deres. Spiller du høyt med Elan E3, faller lydbildet helt sammen. Men dette er en liten og billig radio, så det får vi bære over med.
Testresultat
Pure Elan E3
Enkel å bruke, fint design
Ullen lyd med lite futt
Best i mellomklassen
Her er de to radioene i det midtre prissjiktet som klarte seg best i vår test:
Sangean BTR-160

Taiwan-selskapet Sangean har i mange år vært kjent for sine rimelige og gode kortbølgeradioer. Heldigvis har de fulgt med i timen også i DAB-alderen.
Her får du både strøm- og batteridrift med opplading i selve radioen (fire store klasse D-batterier borger for lang driftstid), Bluetooth, klokkeradio og finfin lyd størrelsen tatt i betraktning.
Og ikke minst: hele fem stasjonsknapper som er enkle å programmere.
Vi gir også pluss for raskere innlasting av DAB-stasjoner enn konkurrentene. Og alt sammen for en drøy tusenlapp.
Testresultat
Sangean BTR-160
God lyd, masse funksjoner, enkel i bruk, lader standard oppladbare batterier i kammeret, store D-batterier varer lenge
Ikke noe spesielt til denne prisen
Geneva Sound Touring S

Geneva er et designmerke som har fått stadig større innpass i norske hjem. Til nesten 2.000 kroner ser denne knøttlille radioen nærmest ut som svindel. All tvil forsvinner likevel når vi skrur den på.
Her er det godlyd som får langt større radioer til å blekne. Noe særlig bass får du ikke, men den som er der skinner. Alle detaljer oppover i lydbildet kommer godt fram. Geneva har kuttet ut fargeskjerm, og lar deg istedet få vite hvilken stasjon du lytter på gjennom et rødt lys.
Bluetooth er på plass, og betjening er svært enkel og logisk. Innebygd oppladbart batteri.
Testresultat
Geneva Sound Touring S
Liten og vakker, overraskende god lyd i så liten radio
Antennen er litt vrien å få ut, uelegant gummiklaff over batterikammeret står ikke helt i stil
Best i luksusklassen
Se hvilke to radioer som er best om du er villig til å bruke litt ekstra på ny Dab-radio:
Geneva Sound Touring L

Storebroren til Geneva S bringer tilbake hyggelige minner om reiseradioene vi husker fra 1970-tallet, slik som Tandbergs klassiske TP41. Her kan du spille riktig høyt uten at verken høyttaler eller forsterker får pustevansker. Med Bluetooth og Tidal HiFi har vi en ordentlig feststund, og DAB-kanaler som NRK Jazz og NRK Klassisk ytes full rettferdighet.
Geneva har kuttet ut både fargeskjerm, nettradio og flerromsbruk, og har rett og slett laget en knallgod radio som er enkel å bruke til daglig. I tillegg har radioen innebygd batteri, slik at den kan være med ut på terrassen.
Testresultat
Geneva Sound Touring L
Lyd helt i toppklassen, flott utseende, enkel betjening
3.500 kroner er mye å betale for en enkel radio
Ruark Audio R1 MKIII

Ruark er et britisk spesialist-merke som faktisk lager moderne utgaver av radiokabinetter folk brukte på 1950-tallet. De liker også å kjæle for lyden, noe denne MKIII-utgaven av deres bordradio R1 vitner om. Her er det kontrollert bass uten overdrivelser og en forfinet lyd som lar deg nyte nyansene i musikken. Byggekvaliteten er tillitvekkende.
Vi er likevel ikke helt fornøyd med brukervennligheten. Vi hadde foretrukket dedikerte programknapper framfor piltaster og velgerknapp.
Testresultat
Ruark Audio R1 MKIII
Lyd i eliteklassen
Kunne vært lettere å betjene