Beste LED lyspære

- Her er de beste LED-lampene

Test kårer de beste LED-lampene med det mest behagelige lyset.

TEST AV LED-LAMPER: Ikea kommer godt ut i en fersk test av LED-lamper. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB scanpix
TEST AV LED-LAMPER: Ikea kommer godt ut i en fersk test av LED-lamper. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ikea går av med seieren i en test av LED-lamper.

Det er svenske Testfakta.se som har testet til sammen ni LED-lamper som ser ut som klassiske glødelamper.

De har sammenliknet med lyset fra en klassisk glødelampe, og forsøkt å finne den lyspæren som likner mest på lyset fra en glødelampe.

Dette har de testet

Testfakta har altså testet ni LED-lamper med klassisk glødelampeutseende - og med E27-fot.

De har valgt å teste lyspærer med en lysstyrke på cirka 800 lumen - som tilsvarer en glødelampe på cirka 60 watt. Alle lampene er i tillegg dimmbare.

Testen er gjort både som en laboratorietest, men de har også hatt et brukerpanel som har fått vurdere lyseffekten som i en blindtest.

De har målt fargegjengivelse, energieffektivitet, hvordan lyset spres i rommet og eventuell flimring ved dimming av lampene.

Tre av lampene får kritikk for flimring, blant annet lyspæra fra Kjell & Company.

De har testet LED-lamper fra Ikea, Clas Ohlson, Rusta, Osram, Philips, Jula, Star Tradig, Kjell & Company og Ica home.

Du kan lese hele testen hos Testfakta.se.

BEST I TEST: Ikea Ledare-lampen er best i test hos Testfakta. Foto: Ikea
BEST I TEST: Ikea Ledare-lampen er best i test hos Testfakta. Foto: Ikea Vis mer

Ikea: Veldig gledelig

Det er Ikea-lampa Ledare på 600 lumen som går av med seieren i denne testen.

- Dette er veldig gledelig, men ikke overraskende for oss. Vi startet med LED belysning allerede tilbake i 2012 og har i dag 100 prosent basert LED-sortiment. Vi ser at vi er en destinasjon for lyskilder i dag, ikke bare på grunn av pris, men fordi vi har et stort utvalg, sier Gudrun Lægreid, senior kommunikasjonsrådgiver i Ikea Norge, til Dinside.no.

Hun forteller videre at de ser at kunder fortsatt er litt forvirret etter at det gikk fra glødepærer til sparepærer til halogen pærer og nå LED.

- Derfor er vi på Ikea opptatt av å forklare kundene om styrke (Lumen), varmen (Kelvin) og fargegjengivelse (CRI) for å finne gode belysningsløsninger til hele hjemmet, sier hun videre.

Med en pris på 49 kroner per stykk er Ikeas vinnerlampe også en av de rimeligste LED-lampene i testen. Den har også fått veldig god score og er også inne på topp tre i Råd & Röns test av 34 LED-lamper (krever betaling for å lese testen).

Ikeas LED-lampe er også den som lover lengst levetid av alle i testen, med 25.000 timer. Alle de øvrige har en levetid på 15.000 timer. De har imidlertid ikke testet levetiden, i testen.

Kjell & Company: - Overraskende resultat

Erik Broddesson, salgssjef Kjell & Company, sier til Dinside.no at de er overrasket over at lampa deres får kritikk for at den flimrer:

- Flimmer i LED-lamper avhenger mye av hvordan dimmer og lampe fungerer sammen. Og normalt sett skal ikke lampa flimre i det hele tatt ved 100 prosent - og heller ikke merkbart ved dimming, sier Brodesson til Dinside.

- Vi tester derfor alle våre lamper med flere ulike produsenter av dimmere, så resultatet at den flimrer er faktisk overraskende for oss. Vi kommer til å undersøke dette for å kunne forbedre produktet framover, sier salgssjefen videre.

Kjell & Companys lampe er Ledsavers Dimbar LED-pære (806 lm), og koster 79,90 kroner. Det er en Ica Home-lampe som selges hos Ica i Sverige som skårer aller dårligst i testen; totalt 3,2 av 5 mulige poeng. Ledsavers fra Kjell & Co. får 3,3 totalt.

Utfordringer med LED-lamper

Vi har tidligere skrevet om ulike utfordringer ed LED-lamper - og ved overgangen til LED fra for eksempel halogen.

En av utfordringene som vi har skrevet om er at LED-lamper her elektronikk som kan sende forstyrrelser i form av elektromagnetisk støy - som kan forstyrre annen elektronikk som er plassert i nærheten: Som at Rune i denne artikkelen ikke kunne ha på lyset og høre på radioen samtidig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer