Her er de beste telysene

Alle disse skal brenne i fire timer, men det er det slett ikke alle som gjør.

Nei, alle holder ikke hva de lover: Vi har testet telys fra ti ulike produsenter. Alle lover å brenne i fire timer - men det er det ikke alle som gjør. Foto: Kristin Sørdal
Nei, alle holder ikke hva de lover: Vi har testet telys fra ti ulike produsenter. Alle lover å brenne i fire timer - men det er det ikke alle som gjør. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I fjor ble det solgt cirka 200 millioner telys på det norske markedet, ifølge Grønt Punkt. Det er rundt 88 per husstand.

Men er du bevisst på hvor du kjøper telysene? Det bør du være, for det er stor forskjell på hvor lenge de brenner!

Vi har testet brenntiden på ti ulike telysmerker, som alle lover at de skal brenne i fire timer.

Det er imidlertid ikke alle som holder det de lover, og de brenner ikke engang de lovte fire timene. Samtidig brenner de beste over en time lenger enn det dårligste.

Les også: Vi lot oss lure av flammeløse lys

Ikea får stryk!

Som sagt: Alle lover at de skal brenne i fire timer. I vår test greier alle unntatt ett dette:

Lyset fra Ikea oppnår testens dårligste resultat, med en brenntid på 3 timer og 38 minutter.

Men selv om Ikea har den korteste brenntiden, er det likevel dette lyset som gir deg mest lys for pengene: Ikea tar 17 kroner for 100 telys, noe som gir en pris på 0,047 kroner per brenntime.

Du kan også velge LED-telys, de er helt uten brannrisiko!

Slik ser det ut etter fire timer: Ikea-lyset har slokket (øverst til høyre), ellers brenner alle. Foto: Kristin Sørdal
Slik ser det ut etter fire timer: Ikea-lyset har slokket (øverst til høyre), ellers brenner alle. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


Disse brenner lengst

Om vi ser kun på brenntid, er det SparKjøps «Living flame» som går av med seieren:

Dette telyset lover å brenne i fire timer, men holdt koken i utrolige 6 timer og 30 minutter. Dette er altså like lang brenntid som du kan forvente av et sekstimerslys.

Nest best på brenntid er lyset Finess fra Rimi, som brant i 4 timer og 58 minutter.

Husk på avstand mellom stearinlysene

Testvinner

Én ting er hvem som brenner lengst, men et annet aspekt er selvsagt hva lysene koster, og hvilke lys som gir deg mest valuta for pengene når en sammenlikner pris med brenntid.

Som du allerede har lest, er det Ikea som gir mest brenntid per krone, men ettersom Ikeas lys ikke greier å oppfylle løftet om en brenntid på fire timer, vil vi ikke utrope Ikea som vinner av testen.

Vi velger å utrope vinneren blant de lysene som faktisk brenner i fire timer, og det lyset som da gir mest brenntid for pengene, er Vie fra Europris: Det brenner i 4 timer og 19 minutter, og koster 0,058 kroner per brenntime.

Hakk i hæl ligger Finess fra Rimi, som brenner i 4 timer og 58 minutter, og koster 0,06 kroner per brenntime.

Her er de beste telysene
Slik gikk det sist gang vi testet telys

Men hva med flammen?

Én ting er forskjell i brenntid, men det er også forskjell i flammen. Det hjelper lite om lyset brenner lenge, om det er slik at flammen er så liten at vi holder pusten for om den skal slukke.

Her utpeker lyset Living Flame fra SparKjøp seg som lyset med testens desidert minste flamme, og som du også kan se av bildene er det ganske store forskjeller her.

Selv om dette telyset brenner lengst av firetimerslysene, ville vi ikke valgt det - rett og slett fordi flammen er irriterende liten.

Lyset fra Living flame/Spar Kjøp (med ring) brant med en betydelig mye mindre flamme enn de øvrige lysene. Det var rett og slett litt kjipt. Foto: Kristin Sørdal
Lyset fra Living flame/Spar Kjøp (med ring) brant med en betydelig mye mindre flamme enn de øvrige lysene. Det var rett og slett litt kjipt. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


Les også: Slik får du stearinlysene dine til å brenne ekstra lenge

Lønner det seg å kjøpe sekstimerslys?

Samtidig med at vi testet firetimerslysene, tente vi også på tre typer sekstimerslys.

Alle tre typene holdt hva de lovet, og brant i mer enn seks timer: Det dårligste brant i seks timer og 47 minutter, og det beste brant i sju timer og 18 minutter.

Billigst per time av sekstimerslysene er lyset fra Ica home, som koster 0,063 kroner per time.

Vi ønsket å undersøke hvorvidt vi kunne få mer lys per krone ved kjøp av sekstimerslys i stedet for firetimerslys, men som du kan se av pristabellene er det ikke slik.

De beste firetimerslysene (som altså brenner i fire timer eller mer) koster fra 0,058 kroner per time til 0,193 kroner per time.

Sekstimerslysene koster fra 0,063 kroner per time til 0,115 kroner per time.

Her er de beste telysene


Selv om vi ikke har testet like mange sekstimerslys som vi testet firetimerslys, gir likevel testresultatene en indikasjon på at, nei, du får ikke mer for pengene om du kjøper selstimerslys enn om du kjøper firetimerslys.

De billigste lysene er fremdeles firetimerslysene, i antall brenntimer per krone.

Når det er sagt kan imidlertid sekstimerslysene holde hele kvelden, og spare deg for bryet med å måtte bytte lys midt i fredagskosen.

Ulykken ute? Slik blir du kvitt flekkene når du har sølt stearin på duken - eller på det snirklete bordbeinet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer