Her er de ulovlige leiegebyrene

BOLIG: Akkurat nå er det leiers marked. Men det betyr ikke bare at du kan prute på leieprisen. Du må også passe på at utleieren ikke kompenserer for tapt leieinntekt med å kreve deg for ulovlige gebyrer.

Publisert
Sist oppdatert

Uavhengig av om du selv skal leie ut eller er leietager, er det viktig å være klar over at alle er bundet av de ufravikelige reglene i husleielovens kapittel 3.

Det betyr at utleier og leieboer ikke står fritt til å avtale hvilke ytelser, eller hvor store ytelser leieboeren skal betale. Reglene i husleielovens kapittel 3 gir forbud mot å avtale at leieren skal betale andre ytelser enn husleie, elektrisitet og brensel, samt depositum eller garanti.

Pass på

I følge Leieboerforeningen er det ulovlig å avtale at leieboeren skal betale gebyr for inngåelse eller skriving av kontrakt. I følge foreningen er dette dessverre et vanlig problem der utleier lar et meglerfirma gjøre jobben.

Et annet velbrukt triks er å la leietakeren betale for opprettelsen av depositumskontoen .

Huskelisten over hva du ikke må betale

Kontraktsgebyr Kostnader ved bruk av utleiemeglere Gebyr for depositumskonto Kabel-TV Vaktmester Offentlige avgifter Trappevask Forsikring Offentlige avgifterFellesutgifter

Pass på 6 måneders grensen

Husk at utleier ikke kan kreve depositum og/eller garanti ut over en sum som tilsvarer seks måneders husleie. Forbudet vil også ramme urimelig høye husleier, og tilfeller hvor leien i leieperioden økes mer enn det husleieloven tillater.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer