Her er de ulovlige leiegebyrene

BOLIG: Akkurat nå er det leiers marked. Men det betyr ikke bare at du kan prute på leieprisen. Du må også passe på at utleieren ikke kompenserer for tapt leieinntekt med å kreve deg for ulovlige gebyrer.

Publisert
Sist oppdatert


Uavhengig av om du selv skal leie ut eller er leietager, er det viktig å være klar over at

 • alle er bundet av de ufravikelige reglene i husleielovens kapittel 3.

  Det betyr at utleier og leieboer ikke står fritt til å avtale hvilke ytelser, eller hvor store ytelser leieboeren skal betale.

Reglene i husleielovens kapittel 3 gir forbud mot å avtale at leieren skal betale andre ytelser enn husleie, elektrisitet og brensel, samt depositum eller garanti.

Pass på

I følge Leieboerforeningen er det ulovlig å avtale at leieboeren skal betale gebyr for inngåelse eller skriving av kontrakt. I følge foreningen er dette dessverre et vanlig problem der utleier lar et meglerfirma gjøre jobben.

Et annet velbrukt triks er å la leietakeren betale for opprettelsen av depositumskontoen .

Huskelisten over hva du ikke må betale

Her er de ulovlige leiegebyrene


 • Kontraktsgebyr

 • Kostnader ved bruk av utleiemeglere

 • Gebyr for depositumskonto

 • Kabel-TV

 • Vaktmester

 • Offentlige avgifter

 • Trappevask

 • Forsikring

 • Offentlige avgifter

 • Fellesutgifter

Pass på 6 måneders grensen

Husk at utleier ikke kan kreve depositum og/eller garanti ut over en sum som tilsvarer seks måneders husleie. Forbudet vil også ramme urimelig høye husleier, og tilfeller hvor leien i leieperioden økes mer enn det husleieloven tillater.

Hva kan utleier kreve gebyr for?

Hvis du ikke betaler husleien til riktig tid kan utleier kreve purregebyr. Vilkåret er uansett at purringen er sendt tidligst fjorten dager fra forfall. I følge Leieboerforeningen følger dette av inkassoforskriften, og purregebyrer utover dette er ikke tillatt.

Foreningen presiserer også at det ikke skal betales særskilte gebyrer hvis utleier varsler om utkastelse etter tvangslovens § 4-18. Det er først når selve begjæringen sendes inn til namsmannen at det påløper gebyrer, og dette kan først skje 14 dager etter at varsel er sendt.

Motregning er best

Har du betalt penger for noe utleieren ikke har lov til å ta betalt for, har du i praksis to valg: Du kan enten kreve pengene tilbakebetalt, eller du kan trekke fra det ulovlig innbetalte beløpet i kommende husleie.

Dette kalles motregning, og er ofte den enkleste måten å få pengene tilbake på.

Faller du i denne gruppen bør du imidlertid gi utleier skriftlig melding om dette på forhånd, for å unngå purring på for lite innbetalt husleie. Dette gjøres enklest ved å sende et eget brev, gjerne rekommandert.

Retten til motregning følger forøvrig av husleielovens § 3-7.

Du har krav på renter

I henhold til § 3-7 tredje ledd forrentes kravet etter forsinkelsesrenteloven. Forsinkelsesrenten er på 9,25 % fra 1. januar 2004, og løper normalt fra den dagen leietakeren innbetalte beløpet. Dette vil i likhet med hovedkravet være gjenstand for krav om tilbakebetaling.


Bør du signere når utleier krever mer enn han har lov til?

Leieboerforeningen er her klar i sin anbefaling:

 • Dersom du protesterer på forhånd risikerer du at utleier enten finner en annen leietaker, eller i beste fall setter opp husleien.

  De ufravikelige reglene i husleieloven, kombinert med reglene om tilbakebetaling/motregning betyr at det er liten risiko forbundet med det å underskrive en kontrakt der ulovlige ytelser er tillagt leien.

  Etter at kontrakten er undertegnet er det bare å vise til loven, og nekte å betale disse. Har du allerede betalt ulovlige tillegg er motregning trikset du bør benytte deg av.

Kilde: Leieboerforeningen

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer