Hvordan spare strøm?

Her er de viktigste strømspare­tipsene

Vil du få ned strømregningen, behøver du ikke å starte med å dempe belysningen.

SPARE STRØM? Du trenger ikke sitte i mørket om du vil spare strøm. De årlige strømutgiftene til lys er nemlig svært lave. Foto: NTB Scanpix
SPARE STRØM? Du trenger ikke sitte i mørket om du vil spare strøm. De årlige strømutgiftene til lys er nemlig svært lave. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Skrur du av lyset hver gang du går ut av rommet for å få ned beløpet på den månedlige strømregningen?

Det er mange smarte måter å spare strøm på - men ikke alle strømsparetips er det verdt å prioritere. Det er nemlig ikke alle elektriske produkter som er like store strømsluk.

Her forteller vi deg hvilke strømsparetips som faktisk monner - og hvilke du ikke trenger å stresse med, om du vil få ned strømregningen.

Lite å spare på å skru av lyset

I en gjennomsnittlig norsk husholdning går store deler av strømforbruket til én ting: Oppvarming.

En rapport Vestlandsforskning utarbeidet for NVE i 2012, viser at oppvarming av bolig i snitt utgjør 57 prosent av husholdningenes energiforbruk.

Dermed vil det ikke være færre klesvask eller å sitte i mørket som merkes best på strømregningen.

- Mange tror det er elektriske apparater, belysning og klesvask som fører til høye strømregninger, sier Daniel Milford Flathagen, kommunikasjonsrådgiver i Enova til Dinside.

En oversikt laget av strømselskapet Norgesenergi, viser at elektriske produkter som kjøkkenvifta, hårføneren og støvsugeren gir deg svært lave strømutgifter i løpet av et år. Heller ikke TV-en bruker mye strøm, og ifølge strømselskapet koster 21 timers ukentlig TV-titting deg 132 kroner i året.

Enovas seks beste råd for lavere strømregning

  • Senk temperaturen. Som en tommelfingerregel kan du regne med at du reduserer energibruken til romoppvarming med ca. 5 prosent for hver grad du senker innetemperaturen
  • Styr temperaturen automatisk. Et varmestyringssystem tidsstyrer temperaturen i boligen din og sikrer effektiv energibruk når du er hjemme, og når du ikke er til stede. I beste fall kan energibruken til oppvarming normalt reduseres med 20 prosent.
  • Monter tettelister. Du finner enkelt luftlekkasjer rundt vinduet ved å føre et tent lys langs listene og langs vegg- og taklister inne i rommet. Flammen vil blafre dersom det er trekk.
  • Spar på varmtvannet. Bytt til sparedusj og montér sparedyser på vannkraner.
  • Etterisoler boligen. Utilstrekkelig isolering fører til kalde gulv og vegger, samt høy strømregning.
  • Bytt oppvarmingskilde. Med en varmepumpe får du mer varme ut av hver kilowatt-time. Det kan også lønne seg å installere f.eks. en vedovn eller pelletsovn.

Ifølge rapporten fra Vestlandsforskning står lys for bare 5 prosent av det totale strømforbruket i en helårsbolig, mens hvitevarer totalt utgjør 8 prosent av strømforbruket.

Skru ned varmen og dusj raskere

Det er oppvarming av rom og varmtvann som utgjør den største energibruken i en bolig, et sted mellom 50 og 75 prosent avhengig av boligen og de som bor der, sier Milford Flathagen. På en klar andreplass etter oppvarming finner vi vannoppvarming, viser også rapporten.

Grep som påvirker behovet for å varme opp boligen med elektrisitet, og dermed kutter strømforbruket, vil altså være å senke temperaturen, hindre varmetap gjennom isolasjon og tettelister, eller å bytte oppvarmingskilde.

Dette påvirker strømregningen mest, understreker Milford Flathagen i Enova.

Er dere mange i boligen som dessuten tar lange dusjer, kan det være penger å spare også der. Da Dinside tidligere regnet ut hva det koster å ta en 10 minutter lang dusj, kom vi frem til at du bruker 5,58 kWh på én dusj.

Med SSBs gjennomsnittspris på strøm fra november, som inkludert nettleie og avgifter lå på 123,4 øre per kWh, koster én dusj 6,89 kroner.

Dusjer du en gang om dagen, utgjør dette totalt 2.515 kroner årlig.

Er dere mange i husholdningen, sier det seg selv at kortere eller færre dusjer, og bruk av sparedusj, vil kunne påvirke strømregningen betydelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer