Stor oversikt:

Her er det dyrest og billigst å kjøpe bolig

Ved å være bevisst på hvor du kjøper leilighet eller enebolig, kan du gjøre et boligkupp. Det samme gjelder hvis du skal leie bolig.

BILLIG BOLIG: I Notodden i Telemark finner du de billigste eneboligene på 150 kvadratmeter. Se flere rangeringer av pris på leiligheter og eneboliger, samt leiepriser, i saken under. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
BILLIG BOLIG: I Notodden i Telemark finner du de billigste eneboligene på 150 kvadratmeter. Se flere rangeringer av pris på leiligheter og eneboliger, samt leiepriser, i saken under. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Planlegger du å leie eller kjøpe en leilighet og lurer på hvor du kommer billigst fra det? Eller eier du en enebolig som du vil selge og undres om den ligger et sted med gode kjøpepriser?

I begge disse tilfellene er den ferske statistikken til Rubrikk.no et godt sted å starte prisjakten. De har nemlig rangert hvor det er billigst og dyrest både å kjøpe eller leie eneboliger og leiligheter i vårt langstrakte land.

Her er tre tendenser som utmerker seg:

  1. Hvor du finner de billigste alternativene er varierende alt etter om du skal eie eller leie, samt hvor stor bolig det er snakk om. Skien befinner seg imidlertid på tre av fire billig-rangeringer.
  2. Når det gjelder de dyreste alternativene, er den gjennomgående tendensen at disse er konsentrert på Østlandet i nærheten av hovedstaden.
  3. I flere tilfeller kan det også lønne seg å se på boliger i nabokommunene til de største byene, for der finnes det billigere alternativer, eksempelvis rundt Trondheim.

Få komplett oversikt videre i saken.

Om statistikken

Rangeringen til Rubrikk er basert på fra 7808 til 9625 leiligheter og fra 1068 til 7861 eneboliger funnet første halvår av 2019. De har også stilt krav til antallet leiligheter eller eneboliger som måtte være til salgs et sted for at de skulle inkluderes i statistikken.

Prisene som er oppgitt er basert på medianverdier for at ikke eiendommer som skiller seg veldig ut fra normalen skal påvirke snittprisene i statistikken. Hvis du setter alle prisene opp i stigende rekkefølge, vil medianen være verdien i midten.

Her er det billigst og dyrest å kjøpe leilighetene

Ser du etter en leilighet på rundt 70 kvadratmeter, finner du de billigste i Levanger, Skien og Verdal med en medianpris på opp til drøyt 1,3 millioner kroner.

Grafikk: rubrikk.no
Grafikk: rubrikk.no Vis mer

De dyreste alternativene på samme størrelse finner du, ikke overraskende, i Oslo, Bærum og Asker.

Grafikk: rubrikk.no
Grafikk: rubrikk.no Vis mer

Det er for øvrig verdt å merke seg at nummer fire og fem på lista over de dyreste leilighetene på 70 kvadrat er henholdsvis Trondheim og Melhus, ikke langt unna de billigere byene Levanger og Verdal. Dermed kan du spare noen kroner på å bevege deg utenfor Trondheim kommune og heller pendle dit hvis det er der du jobber eller studerer.

BILLIGE LEILIGHETER: I Levanger finner du rimelige leiligheter på 70 kvadratmeter. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
BILLIGE LEILIGHETER: I Levanger finner du rimelige leiligheter på 70 kvadratmeter. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer

Her er det billigst og dyrest å kjøpe eneboligene

Er du, derimot, på jakt etter en enebolig med størrelse rundt 150 kvadratmeter til en rimelig penge, bør du avgrense Finn-søket ditt til følgede steder:

Grafikk: rubrikk.no
Grafikk: rubrikk.no Vis mer

Det er altså i Notodden, Steinkjer og Flekkefjord du finner de billigste eneboligene av denne størrelsen, mens de dyreste nok en gang er i Oslo, Bærum og Asker.

Grafikk: rubrikk.no
Grafikk: rubrikk.no Vis mer

Steinkjer, Namsos og Verdal, som er representert bland de billigere eneboligene, er igjen ikke langt unna Trondheim, for de som synes det er greit å pendle inn til trønderhovedstaden.

Her er det billigst og dyrest å leie leilighet

Topplasseringen blant de billigste leie-leilighetene på 50 kvadratmeter er godt nytt for studenter i Volda. Her er det drøyt 1220 kroner billigere å leie i median enn neste sted på lista (Skien).

Grafikk: rubrikk.no
Grafikk: rubrikk.no Vis mer

Også når det gjelder leie, ligger Oslo på topp blant de dyreste byene, etterfulgt av Trondheim og Bærum.

Grafikk: rubrikk.no
Grafikk: rubrikk.no Vis mer

Hvis du vil spare noen kroner i leie, kan det lønne seg å se litt utenfor oslogryta, nærmere bestemt Ås, Lillestrøm og Asker, men dette er fortsatt blant de dyreste byene å leie leilighet i landet.

Her er det billigst og dyrest å leie enebolig

Trenger du større plass enn en leilighet på 50 kvadrat når du skal finne leiebolig, er det følgende steder du finner de billigste 120-kvadratmeters eneboligene på leiemarkedet:

Grafikk: rubrikk.no
Grafikk: rubrikk.no Vis mer

De tre billigste byene er Harstad, Skien og Hønefoss, mens de tre dyreste byene å leie enebolig i er Oslo, Trondheim og Bærum, altså de samme byene hvor det var dyrest å leie leilighet.

Grafikk: rubrikk.no
Grafikk: rubrikk.no Vis mer

Moderat prisvekst

Da Eiendom Norge nylig presenterte boligprisstatistikken for september 2019, ble det lagt fram følgende regional prisutvikling:

Foto: skjermdump
Foto: skjermdump Vis mer

- De regionale forskjellene i boligprisutviklingen gjennom 2018 og 2019 er langt mindre enn tidligere år, og hele det norske boligmarkedet er preget av moderat prisvekst og stor aktivitet. Etter vårt skjønn tilsier denne utviklingen at boliglånsforskriften, som nå er oppe til ny vurdering, bør beholdes i dagens form uten større justeringer, sa administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer under pressekonferansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer