Her er drømmehyttene

Disse hyttene vil vi ha.

Utsikt fra bestselgeren til Nordbohus: Corner.  Foto: Produsenten
Utsikt fra bestselgeren til Nordbohus: Corner. Foto: Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det skal ikke være for moderne, men heller ikke for tradisjonelt, skal vi tro ferdighytteleverandørene vi har snakket med.

Vi har sjekket hva som er de mest populære ferdighyttene hos fem ferdighytteprodusenter: Norgeshus, Nordbohus, Saltdalshytta, Rindalshytter og Eikås hytter og hus.

Det finnes selvsagt mange flere aktører som også leverer ferdighytter på det norske markedet.

Har du kjøpt, sett eller forelsket deg i ferdighytter fra en av de omtalte eller andre produsenter, og vil dele dine positive eller negative opplevelser rundt dette med andre, kan du benytte debattforumet nedenfor artikkelen.

Dette koster det å eie hytte

Selvbygger?

Du kan få ferdighyttene som materialpakke som du altså monterer selv, du kan få delvis hjelp, eller du kan selvsagt kjøpe deg hjelp til å sette opp hytten. Pettersen hos Saltdalshytta forteller at gjennomsnittsprisen på et byggesett fra dem, koster fra 550.000 til 600.000 kroner. Saltdalshytta leveres i moduler, som man setter sammen på tomta.

- Mange leier en erfaren snekker til oppstartshjelp, for så å ha en dugnadsgjeng til å sette opp reisverket, forteller Pettersen.

Fullføringen innvendig kan du så gjøre i ro og mak og i eget tempo, eller selvsagt sette bort arbeidet dersom du ønsker det.

- For 10-15 år tilbake var det ganske vanlig å bygge selv, men dette har blitt mer og mer borte nå, sier markedssjef Stian R. Moursund i Nordbohus.

Dette er hytten din verdt: Prøv vår hyttetakstkalkulator

Her er hytteprodusentenes bestselgere:


Dette vil vi ha

Saltdalshytta har fire forskjellige hytteserier med mange hyttealternativer innenfor hver serie. Aurora er ifølge Jan Petter Pettersen i Saltdalshytta den serien som selger mest fra deres utvalg.

- Den utpreger seg litt ved at den ikke er for moderne, men treffer breddemarkedet, tror Pettersen.

Ifølge markedssjef Stian R. Moursund i Nordbohus er vi på vei vekk fra den tradisjonelle hyttetrenden.

- Nordmenn er veldig glad i tredisjonell stil når det gjelder enebolig, mens det på hyttene kan se ut til at man ønsker å gå vekk fra det helt tradisjonelle og gå for en mer moderne hytte, sier Moursund til DinSide. Normalt sett er det de tradisjonelle som funker i fjell og skjærgård, derfor er det fryktelig artig at en hyttetype som Corner er vår mest populære, fortsetter markedssjefen.

Større og bedre standard

Ifølge daglig leder i Saltdalshytta, Jan Peter Pettersen, er gjennomsnittsstørrelsen på hyttene som de selger til norske forbrukere 76 kvadratmeter brutto.

- Det har økt litt fra i fjor, og hyttestørrelsen har økt halvannen kvadratmeter hvert år de siste seks-sju årene, forteller Pettersen i Saltdalshytta til DinSide. Dette kommer kanskje av at hyttene er mer tilgjengelige, de har bedre fasiliteter og man legger mer til rette for resten av familien - man vil gjerne ha hems og flere soverom, forteller Pettersen videre.

Vi vil også ha samme standard på hytta som hjemme, ifølge markedssjef Moursund i Nordbohus, og endog kanskje enda bedre standard. Vi vil ha plass til å ha folk til middag og selskap også på hytta. I tillegg er vi mer opptatt av å få inn lyset på hytta, enn vi er hjemme. Og hyttestilen med umalt panel på veggene og generelt mye synlig treverk, er ifølge Moursund i Nordbohus på vei ut.

- Vi ser at samspillet mellom flere materialer, som mye bruk av stein og glass, er veldig i tiden på hytter også. Det er ikke nødvendigvis skiferstein, for den er jo også veldig dyr, men mye flis - gjerne i inngangspartiet og i forbindelse med ildsted. Og den tradisjonelle hyttepeisen er i mange tilfeller erstattet med en rentbrennende ovn med glassfront, forteller Moursund.

- Den gamle tradisjonen med hyttekosen, å sitte i ro og fred og slappe av enten ute på uteplassen eller inne foran peisovnen - det er nok den følelsen man ønsker å kjøpe, sier markedssjef Stian R. Moursund.

Svensk eller norsk hytte? Se prisforskjellene

Prisen på hyttedrømmen

Gjennomsnittsprisen på en ferdighytte fra Saltdalshytta er 550.000-600.000 kroner. Dette er kun for byggesettet. Men prisen for en ferdig oppsatt hytte klar til bruk, blir selvsagt høyere enn dette.

- I tillegg kommer utgifter til fundamentering, el., rørlegger og eventuelt snekker, sier daglig leder Jan Petter Pettersen i Saltdalshytta.

Nye byggeforskrifter: Søk nå - spar 100.000 kroner på hytta

- De fleste (hytteleverandørene, red. anm.) kalkulerer med rør og el i dag, men alt avhenger av tilbudet. Alle bør spørre eksakt hva som kommer i tillegg for at hytta skal bli helt ferdig, sier Benn Asgeir Båtvik i Norgeshus.

Det er mange standarder, tilbudene kan være veldig forskjellige på hyttesiden, man bør sjekke nøye slik at man ikke sammenlikner epler og pærer, anbefaler Båtvik.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer