Her er framtidens boliger

Visjonære arkitekter har kommet fram til det de mener er framtidens bygninger. Se bildene!

Publisert
Sist oppdatert

Hvordan skal vi bo om 20, 50 eller 70 år? Visjonære arkitekter har kommet fram med noen utkast og spådommer om hvordan husene våre vil se ut i fremtiden. Og resultatene er mildt sagt svært kreative.

Se bildene

Fram til 24. august kan du få et innblikk i hvordan disse arkitektene ser for seg at framtidens bygninger kommer til å se ut. Vandreutstillingen Open House blir arrangert av Norsk Form, og tar for seg hvordan dagens teknologier og materialer kan brukes til å skape framtidens boligarkitektur og levemåter.

Les også: Bygg med fremtidens materialer - i dag

Charlotte Sætre, Norsk Form
Charlotte Sætre, Norsk Form Vis mer


Det er ingen tvil om at mange av bygningsforslagene er spektakulære. Kanskje til og med for spektakulære for at de noen gang kan bli realisert. Men det er heller ikke formålet med utstillingen.

- De er ikke laget med tanke på at skal realiseres, sier informasjonsleder Charlotte Sætre i Norsk Form. Men hun legger til at disse prosjektene kan legge grunnlag for ideer om hvordan deler av framtidens boliger kan bli laget.

- Selv om de ikke er realistiske, kan godt tenke seg at man kan bruke elementer av dem i framtiden, at deler av prosjektene kan bli realisert, sier Sætre.

Les også: Her er framtidens hvitevarer

Grønne skyskrapere

I framtidsvisjonen Seoul Commune 2026 er leilighetene gjort om til små private celler. Sosiale aktiviteter må du gjøre utenfor cellene. Bare pass deg så du ikke faller ned... Illustrasjon: Mass Studies
I framtidsvisjonen Seoul Commune 2026 er leilighetene gjort om til små private celler. Sosiale aktiviteter må du gjøre utenfor cellene. Bare pass deg så du ikke faller ned... Illustrasjon: Mass Studies Vis mer


Muligens et av de mest spennende framtidsprosjektene som blir vist fram i utstillingen er Seoul Commune 2026. Prosjektet er et forslag til hvordan en kan forvandle en nedslitt bydel i Korea til et grønt og moderne leilighetsområde.

Prosjektet blandet høyhusene vi kjenner fra storbyene og parkområdene mange byer sliter med å få plass til, til en helt unik kombinasjon.

Boligparken består av 15 forskjellige tår, som til sammen består av 2.590 leiligheter. Eller "private boligceller", som de kalles. Bocellene er ikke så veldig store, og består av et soverom og bad. Altså mer som et hotellrom enn det vi vanligvis forbinder med en leilighet. Tanken er at sosiale tiltak skal skje på halvprivate fellesområder utenfor leilighetene.

Hver bygning er dekket med grønne planter, som vil trives godt på grunn av et internt vanningssytem, samt en slags dampmaskin som kontrollerer at plantene får riktig temperatur og nok fuktighet. Vanningssystemet virker avkjølende på leilighetene, og fungerer også som vindusvask. Og det trengs, i en så forurenset by som Seoul.

Les også: Det komfortable fremtidshuset

BILDESPESIAL: Framtidens hus

Se bildene av framtidens boliger her


AKTUELT:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer