Her er hjemmefellene

Det er mye som kan gjøre deg syk hjemme. Her er verstingene.

ZZZZZZZZZZUUUUUUUG: Støvsugeren kan være en ekstremt bråkete affære, men det er heldigvis ikke tilfelle med Tænks best i test-vinnere. Foto: colourbox.com
ZZZZZZZZZZUUUUUUUG: Støvsugeren kan være en ekstremt bråkete affære, men det er heldigvis ikke tilfelle med Tænks best i test-vinnere. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nesa renner eller og hosten er tørr, og du er overbevisst om at det var mannen ved siden av deg på bussen som har smittet deg.

Men visste du at 65 prosent av forkjølelser og sykdommer kommer fra hjemmet ditt?

Det du gjør hjemme har mye å si for helsen din, både på kort og lang sikt, melder WebMD.

Her er seks ting du gjør i hjemmet ditt, som kan gjøre deg syk.

Ti råd mot bassilusker

Å bruke svamp

Det mest skitne rom i alle hus, er kjøkkenet. Det er fordi vi jobber med døde dyr på kjøkkenbenken og i vasken, ifølge Phillip Tierno, som blant annet har skrevet boken The Secret Life of Germs. Ifølge ham kan rødt kjøtt være bærere av både E. Coli, salmonella og andre viruser og bakterier.

De fleste vasker kjøkkenbenken og kjøkkenbordet etter å ha spist og lagd mat med det vanligste ”verktøyet” i de fleste hjem: svampen eller kluten. Denne blir da bærer av E. coli bakterie og andre uønskede bassilusker.

- Det er det mest skitne vi har i hele kjøkkenet, sier Tierno.

Og ironisk nok, jo mer du vasker og jo renere du prøver å få det, jo flere bakterier sprer du rundt i kjøkkenet. Tierno mener at kluten og svampen kan bli bostedet til millioner av bakterier, som kan gjøre deg syk.

Løsningen: Ifølge Tierno kan det være lurt å legge svampen og kluten i klorvann før du vasker overflater. Det er en god og billig måte å unngå spredning av bakterier.

I tillegg anbefaler han å la svampen og kluten lufttørke. Bakterier trives ikke i et tørt miljø. Alternativt kan du legge svampen eller kluten i mikrobølgeovnen i et par minutter hver uke.

- Legg litt vann på en tallerken, og putt svampen oppå. Vannet vil koke og varmen vil distribueres jevnlig, som vil drepe bakteriene.

Les også: Bilen er en kjemikaliebombe

Støvsuging

Tradisjonelle støvsugere skal suge opp og oppbevare støvpartikler, også kjent som hybelkaniner. Men har du tenkt på hvor mange av de små støvpartiklene som blir kastet rett opp i luften, eller som er så små at de kommer seg rett ut av støvsugerposen igjen? Selv om gulvet kan virke aldri så rent etter en omgang med støvsugeren, er huset mest sannsynlig fult av støvpartikler som kan forårsake både allergier og astma.

Løsning: Skal man støvsuge, oppnås best resultat med sentralstøvsuger og støvsugere med såkalt HEPA-filter, som filtrerer bort selv de minste artiklene.

Puter og madrasser

Gjennomsnittsmennesket mister bortimot 1,5 millioner hudceller i timen. Disse hudcellene hopes opp i både puter og madrasser, og støvmidd kan begynne å vokse fram.

Hvis du ikke synes det er ekkelt nok, tilføyer Tierno at en madrass vil doble vekten sin hvert tiende år på grunn av opphopningen av kroppshår, dyrehår, bakterier, kjemikalier, støv, støvmidd, deler av insekter osv. Og etter bare fem år, er cirka 10 prosent av vekten av puten støvmidd. Og alt dette puster du inn når du sover.

- Det du sover på, kan forverre allergier og astma, sier han.

Løsning: Det finnes allergisikre og middsikre trekk som beskytter puten og madrassen. På den måten kommer verken noe inne eller ut. Tierno anbefaler også å vaske trekkene hver uke i varmt vann.

Grille kjøtt

Grilling av kjøtt kan bringe fram kreftfremkallende stoffer. Det skjer når fettet fra maten drypper ned på det varme kullet og det begynner å brenne. Det gode forkullede kyllingbrystet kan dermed være en reell trussel. Disse stoffene kan også dannes når man steker mat ved høy temperatur på kokeplaten.

Dette burde du vite om grilling

Løsning: Ikke grill hver dag, og bruk folje eller mikrobølgeovn når du lager kjøtt, råder ekspertene. Legger du kjøttet i folje og lager noen hull med en kniv, lar du fettet dryppe ut, men reduserer mengden farlige stoffer som får komme inn i matvaren. Et annet tips er å legge matvaren i mikrobølgeovnen først, eller å velge magrere kjøtt.

Åpne vinduer

Om sommeren er det veldig deilig å åpne opp vinduer, og la den friske luften komme inn. Men for mange kan dette være uheldig. Tenk på mengden forurensing og pollen du slipper inn! Og blandes dette med bakterier, tobakk, dyrehår og andre viruser, har du virkelig lagd en cocktail som kan gjøre deg syk!

Løsning: Begrens tiden du har åpne vinduer og bruk air-condition med beskyttende filter. En studie publisert i tidsskriftet England Journal of Medicine viser at hvis vi puster inn ren luft kan vi plusse på fem ekstra levemåneder.

Foran TV-en

TV er blitt en fritidssyssel for mange. Og TV går ofte hånd-i-hånd med snacks, brus og godterier.

Det øker risikoen for fedme, hjertesykdom og en rekke andre sykdommer, og ifølge eksperter kan TV-en utgjøre en større risiko enn selv den skitne oppvaskkluten.

Løsning: Skru av TV-en, legg godteposen til side og kom deg ut på tur!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer