Her er husene du bør kjøpe

BOLIG: Det som er dyrest akkurat nå, behøver ikke være det beste kjøpet på sikt. Du bør kjøpe en bolig som beholder verdien over tid. Se listen over eneboligene og leilighetene, og stem på de boligene du tror vil holde seg best.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

For de aller fleste av oss er valg av bolig den største økonomiske investeringen vi gjør. Målet bør derfor være å kjøpe en bolig som holder seg i pris, uavhengig av hvilken retning boligmarkedet tar.

I tillegg til beliggenhet får byggestilen stadig større betydning for hvor etterspurt boligen blir. Men hvilken stil er best? Det danske bladet Penge og privatøkonomi har kartlagt hvilke boliger de mener vil holde seg best i pris over tid.

Vi har tatt utgangspunkt i deres vurderinger og gjort noen endringer tilpasset norske forhold. Eneboligene følger nedenfor, leilighetstypene finner du her.

Patrisiervillaer

Hvilke eneboliger tror du vil være det beste kjøpet over tid?

(Avsluttet)
Vanlige trehus(36%) 670
Arkitekttegnede hus(22%) 403
Murvillaer(21%) 384
Funkisvillaer(11%) 215
Patrisiervillaer(11%) 201
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Patrisiervillaen antas å bevare sin status som en av de mest attraktive boligtypene. Eiendommene oser av overklasse. Detaljnivået er høyt, og det er som oftest brukt materialer av god kvalitet.

Her ser du bilder av lekre patrisiervillaer i Bergen

Dom: Et godt kjøp. Boligene er dyre, men vil utvilsomt bevare verdien eller bli dyrere.

Funkisvillaer

Den firkantede stilarten funkisperioden representerer har mange tilhengere og motstandere. Akkurat nå er det tilhengerne som er i flertall.

Med en funkisvilla signaliserer du at du er opptatt av arkitektur og design. Kvalitetsmessig holder imidlertid ikke alle boligene dagens standard. Og boligtypens popularitet svinger kraftig.

Dom: Her bør du være på vakt. Akkurat nå er prisene ekstremt høye, og det er ikke sikkert at boligene vil klare å beholde sin nåværende popularitet. Du kan risikere å kjøpe på topp, for så å se at prisene faller.

Murvillaer

Murvillaer, ofte kalt byggmestervillaer, oser mer kvalitet enn eleganse. Boligtypen har derfor ikke oppnådd samme interesse som patrisier eller funkisvillaen.

Dom: Et rimelig godt kjøp. Huset vil aldri bli supermoderne, men oser kvalitet.

Arkitekttegnede hus

Atypiske boliger som henter det beste fra forskjellige stilarter kan være spennende.

Dom: Kan stige kraftig i verdi, og være glimrende kjøp. Men pass på så løsningene ikke blir for spesielle.

Vanlige trehus

Vil du ha enebolig for en rimelig penge er det ofte trehus som blir alternativet. Men selv om inngangsprisen kan være lavere enn for mange andre eneboliger bør du huske på at mange fokuserer på vedlikehold og restlevetid. Kort sagt: Murstein holder lenger enn tre.

Dom: Du kan gjøre gode kjøp, men sjekk vedlikeholdet nøye. Husene kan virke attraktive og billige, men kan synke raskt i pris.

Trykk her for å se hvilke leiligheter som vil gjøre det best.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer