Kalenderen sier tre måneder til jul, men øynene våre plukker opp andre signaler. På Jula er julepynten allerede satt fram.
- Vi begynner med det i midten av september, vi trenger litt tid for å bygge en flott juleavdeling, sier Johnny Albøge, administrerende direktør i Jula, til DinSide.

- Skjønner at folk rister på hodet
Varene settes fortløpende ut i tida fram mot jul.
Det mest populære de selger er lysslynger, julenisser, figurer og julepynt, som jevnt over troner på bestselgertoppen.
- Det eneste unntaket er lysslynger, som vi selger mest av i november.
Vil lyse opp balkongen
Ikke alle er like ivrig med julepynten som Jula. Selv om det ikke frontes like bredt i butikkene, kan du handle julepynt på nett fra blant annet Rusta og Europris allerede.
Hos Rusta kommer julesortimentet i butikk fra slutten av september til midten av oktober, forteller Rustas landssjef Erlend Kramer.
Også de selger godt med belysning - særlig utebelysning.
- Mange ønsker å lyse opp hagen og balkongen når mørket kommer, så det går mye av belysning i begynnelsen, sier Kramer til DinSide.
I tillegg ser de at mange begynner julehandelen tidlig.
Ikke startet
Hos Clas Ohlson venter de til oktober.
- Vi introduserer julesortimentet i våre butikker fra og med midten av oktober, da vi også pleier å se en økt etterspørsel fra våre kunder. Vi starter vår julesesong på samme tid vi har gjort de siste åra, sier Anders Wahl, pressekontakt i Clas Ohlson.
Også Nille drøyer en stund til, de setter ikke fram julepynten før i begynnelsen av november, ifølge Kjersti Hobbøl, administrerende direktør i Nille.
Skyver på jula
Det skader ikke å være tidlig ute, men når bør man egentlig pynte til jul?
De siste tiåra har det skjedd en ganske stor endring i når og hvordan vi feirer jul, forteller Annechen Bahr Bugge, sosiolog og forsker på OsloMet.
Hennes forskning tar utgangspunkt i julematen, men den henger gjerne sammen med pynten.
Før pyntet man ofte litt til advent, men ventet til lille julaften før man pyntet tre og hele huset, og spiste julematen.

- Jula begynte lille julaften, og varte så til trettende dag, eller trettende januar - eller påske, ler Bugge.
- Nå starter vi mye tidligere, men mange rydder bort jula fort etter julaften.
- En eneste, kjempelang fest!
En av grunnene til at vi starter tidligere med julefeiringen, er et skift i matvanene våre, ifølge Bugge.
- Før spiste vi den julematen vi var vant, med, mens nå er vi i økende grad interessert i alle tradisjonsrettene, og vil spise oss gjennom hele repertoaret.
Vi skal også gjennom en rekke feiringer og julebord. Førjulstida er gjerne venner og kollegaer, mens jula hører nær- og storfamilien til.
- Framfor å være så negative og moralistiske som vi gjerne er, så viser jo den tidlige starten at vi er glade i høytidene. Vi har blitt mer sekulære, og bruker mer tid til mat og måltider gjennom julehøytida.
Det er heller ikke bare julefeiringen som strekkes ut. Før jula begynner, skal vi feire halloween, og når gresskarene ryddes bort, er julebrusen for lengst i butikk. Jula begynner tidligere, men varer ikke lenger til påske. Først skal vi feire valentines, med roser, hjerter og sjokolade, og så kommer påska.
- Til slutt blir det bare en eneste, kjempelang fest!
- Starter i oktober
I matbutikkene begrenser de seg ørlite mer. Uke 42 er den offisielle lanseringsuka for juleprodukter, men tradisjonen tro er det alltid noen som ikke klarer å vente, og setter fram produkter uka før.
Selv om datoen er satt, er ikke alle fornøyde. I fjor snakket vi med flere oppgitte kunder i slutten av oktober.
Julevarer lanseres i tre ulike bølger, ifølge Kine Søyland, kommunikasjonssjef i NorgesGruppen.
Første bølge er langtidsholdbare varer som julebrus og tørrvarer og kommer i uke 42. Seinere i oktober kommer ferskvarer og julematvarer, og siste bølge, med blant annet juleøl, kommer andre uka i november.