Her er kokkenes kjøkkenfavoritter

Skal du bare investere i ett kjøkkenrenredskap, er det en kniv du skal kjøpe.

Terje Ness, Kari Innerå og Jørn Lie sverger til gode kniver hjemme - men ikke nødvendigvis de dyreste. Her på Ness' nyeste restaurant Onda på Aker Brygge i Oslo. Foto: Per Ervland
Terje Ness, Kari Innerå og Jørn Lie sverger til gode kniver hjemme - men ikke nødvendigvis de dyreste. Her på Ness' nyeste restaurant Onda på Aker Brygge i Oslo. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De er blant Norges, og dermed også verdens, beste kokker, og på jobb har de tilgang på det aller beste kjøkkenutstyret. Men hva bruker de til hverdags, når de kommer hjem? Hva klarer de seg ikke uten?

Vi har snakket med tre av dem; Terje Ness, Kari Innerå og Jørn Lie; og de har alle én ting til felles: En god kniv. Her kan du se hvilken de helst bruker - og hvilket annet utstyr de må ha tilgjengelig.

Test: Den skarpeste kniven i skuffen

Mac the knife

Kari Innerå er kjøkkensjef på restauranten Cru i Oslo, har vært kjøkkensjef på Bagatelle, og er blant annet tidligere landslagskokk, og årets fiskekokk. Foto: Per Ervland
Kari Innerå er kjøkkensjef på restauranten Cru i Oslo, har vært kjøkkensjef på Bagatelle, og er blant annet tidligere landslagskokk, og årets fiskekokk. Foto: Per Ervland Vis mer


Kari Innerå forteller DinSide at hun stort sett bruker helt vanlige kjøkkenredskap hjemme. Noen bruker hun mer enn andre; og rivjernet fra Microplane er Innerås favoritt, og et redskap som hjelper henne å sette smak på maten.

– Jeg bruker den til alt; hvitløk, sitron, parmesan ...

Når det kommer til kniv, har hun valgt en japansk kokkekniv, og merket er Mac. Hun har ikke mange, bare én tradisjonell kokkekniv, 16 cm lang.

– Den har ikke så hardt stål, så den er lett å holde ved like, sier Innerå.

Selv om den er enkel å slipe, passer hun likevel godt på den. Den går aldri i oppvaskmaskinen, men blir kun vasket i varmt vann, eller varmt vann og zalo.

– Pass på at du ikke legger den i en skuff, da blir den fort sløv, sier Innerå. – Jeg pleier å legge den på et kjøkkenhåndkle, så er den lett tilgjengelig, og blir ikke slitt i skuffen.

Store kokkekniver fra Mac får du fra rundt 700 til 1.000 kroner, litt avhengig av hvilken modell du velger.

Du legger vel ikke kniven i skuffen? Slik tar du vare på kjøkkenknivene dine

Sverger til proffkniv

Tidligere landslagskokk, bondelagskokk og kjøkkensjef på Gamle Raadhus i Oslo, Jørn Lie.  Foto: Per Ervland
Tidligere landslagskokk, bondelagskokk og kjøkkensjef på Gamle Raadhus i Oslo, Jørn Lie. Foto: Per Ervland Vis mer


Ifølge Jørn Lie er det viktig med en god komfyr, som er kjapp og lett å regulere. Hjemme sverger han til gass, og i motsetning til det de fleste kanskje skulle tro, mener han det er svært barnevennlig.

– De kan se flammen, og se at det er varmt, sier Lie til DinSide.

Maten kutter han opp med en profesjonell kokkekniv fra Exxent.

Bruker ikke dyre kniver hjemme

Terje Ness har gull i Bocuse d'Or, bakgrunn fra kokkelandslaget, og et par Michelinstjerner på samvittgheten. Her fra hans nye restaruant Onda på Aker Brygge.  Foto: PER ERVLAND
Terje Ness har gull i Bocuse d'Or, bakgrunn fra kokkelandslaget, og et par Michelinstjerner på samvittgheten. Her fra hans nye restaruant Onda på Aker Brygge. Foto: PER ERVLAND Vis mer


–Man trenger alltid gode kniver, sier Terje Ness til DinSide. I tillegg er han avhengig av en matpinsett, en fin sil eller sikt, og et godt dørslag.

Den kniven som er mest i bruk hjemme, er imidlertid en brødkniv. Og ifølge Ness skal man ikke undervurdere verdien av en god brødkniv.

– Jeg har små barn, og da må man ha en god brødkniv, eller en god sagkniv til brød og andre ting.

Når det kommer til kokkekniv skiller Ness mellom jobb og fritid, og det varierer hvilke merker han bruker. På jobb, der han har sine egne kniver, som han oppbevarer i en egen knivtaske, er det dyre japanske kokkenkiver som gjelder. Hjemme velger han norsk:

– Akkruat nå bruker jeg Øyo sine kniver, det er en kniver som er veldig gode til en fornuftig pris. Har du egne kniver som kona eller andre bruker, går de gjerne i oppvaskmaskinen og i kjøkkenskuffa, og da er det mye bedre å bruke en kniv til normalpris, og da synes jeg Øyo er det helt klart beste alternativet.

Kniver fra Brødrene Øyo fås blant annet kjøpt fra egen nettbutikk; fra rundt 350 kroner for en stor, god kokkekniv.

Les også: Snart kan du trygt kjøpe svarte pastredskaper til matlagingen

Hva spiser de?

Forfatter Thomas Horne med Min Mat; kokeboken med maten kokkene lager til seg selv.  Foto: Per Ervland
Forfatter Thomas Horne med Min Mat; kokeboken med maten kokkene lager til seg selv. Foto: Per Ervland Vis mer


Er du blant dem som lurer mer på hva de spiser enn hva de bruker for å lage maten, kan vi anbefale en titt på boken Min mat. Her forteller A-laget av norske kokker; Terje Ness, Trond Moi, Tom Victor Gausdal, Kari Innerå, Lars Erik Underthun, Even Ramsvik og Jørn Lie hva de helst lager til seg selv. Både personalmaten kokkene spiser på restauranten mellom slagene, og den maten de lager hjemme til hverdags - og til fest.

Min mat er skrevet Thomas Horne, med bilder av Espen Grønli. Pris: 395 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer