Drikkevann fra krana

Her er Norges beste drikkevann

125 vannkilder er testet og 18 områdevinnere er kåret. De skal kjempe om tittelen «Norges beste drikkevann» i en finale neste uke.

NORGES BESTE DRIKKEVANN: Det er kåret 18 vinnere i ni regioner - og snart skal alle disse møtes i en stor finale for å kåre det aller beste drikkevannet i hele Norge. Finner du vannverket ditt i lista med områdevinnere? Foto: Shutterstock/NTB scanpix
NORGES BESTE DRIKKEVANN: Det er kåret 18 vinnere i ni regioner - og snart skal alle disse møtes i en stor finale for å kåre det aller beste drikkevannet i hele Norge. Finner du vannverket ditt i lista med områdevinnere? Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norsk Vann og Norsk Kommunalteknisk forening (NKF) kårer Norges beste drikkevann.

Konkurransen har blitt arrangert siden 2001 og arrangeres hvert 3. år. Alle landets 880 vannverk som oppfyller kravene til kundegrunnlag, inviteres til å være med i konkurransen - men det er altså opp til de enkelte vannverkene hvorvidt de ønsker å delta.

Ni områdevinnere

Kjell M. Jacobsen ved NKF forteller til Dinside at det i år var 128 påmeldte - men at de endte opp med 125 deltakere til slutt.

Konkurransen har pågått gjennom 2017 og 2018, og har blitt arrangert med ni regionale semifinaler - som skal kulminere i en stor landsfinale nå 5. mars.

Det er de regionale vinnerne som møtes i finalen. Det er to klasser: En klasse for kranvann fra vannverk som får vannet sitt fra overflatevann og en klasse for dem som får vannet sitt fra grunnvannskilder.

Vann fra grunnvannskilder regnes som det beste, fordi det krever minst behandling før det sendes ut til forbrukerne. Etter at grunnvann utklasset overflatevann i de to første konkurransene, besluttet arrangørene at det måtte være to separate klasser for disse to vanntypene, fordi forskjellene er så store.

7 av 10 norske husstander får vannet sitt fra overflatevann, mens 3 av 10 får vann fra grunnvann.

- Dette er vannbransjens Oscar

Jacobsen forteller at det har blitt stadig flere deltakere i konkurransen, og at vannkvaliteten har fått økt oppmerksomhet de seinere 4-5 åra.

- Det har blitt mer prestisje, og det er mer fokus på det. Dette er som denne bransjens Oscar-utdeling, sier Jacobsen til Dinside.

- Det er ære og diplom og stor stas, men det er ingen pengepremier involvert, sier han - og poengterer samtidig at kommunene jo bruker dette til markedsføring, dersom de kommer godt ut:

- Det er jo innbyggerne som betaler for kvaliteten på vannet, gjennom vannavgiften i de kommunale avgiftene, sier Jacobsen.

Her er finalistene - og områdevinnerne:

Områdevinnere i klassen for grunnvann:

 • Østlandet: Sundre vassverk
 • Innlandet: Skåbu vannverk
 • Sørlandet: Tonstad vannverk
 • Vestlandet: Skare vannverk
 • Sogn og Fjordane: Øvre Årdal vassverk
 • Møre og Romsdal: Åndalsnes og Isfjorden vassverk
 • Midt-Norge: Oppdal sentrum vannverk
 • Helgeland: Hattfjelldal vannverk
 • Nord-Norge: Misvær vannverk

Områdevinnere i klassen for overflatevann:

 • Østlandet: Skullerud vannbehandlingsanlegg
 • Innlandet: Gålå vannverk
 • Sørlandet: Bykle vannverk
 • Vestlandet: Bømlo vannverk
 • Sogn og Fjordane: Høyanger vassverk
 • Møre og Romsdal: Kvanne vassverk
 • Midt-Norge: Frøya kommunale vannverk
 • Helgeland: Alstahaug vannverk
 • Nord-Norge: Brettesnes vannverk

- Ingen selvfølge med godt drikkevann

- Vi har kanskje verdens beste drikkevann, men det er ingen selvfølge og noe vi må jobbe hardt for å bevare for framtida, sier Sigrun Marie Dahl, vannekspert i Rambøll.

Dahl er et av jurymedlemmene som har vært med i kåringen.

Gjennom kåringen ønsker Norsk Vann og Norsk Kommunalteknisk Forening å synliggjøre vannforsyningens betydning, og utfordringene som ligger der:

- Gamle og underdimensjonerte rør, dårlig vedlikehold, sprengt kapasitet og flere flommer er noe forbrukeren vil merker konsekvensene av framover. Vi er så heldige å ha verdens beste drikkevann, og kvaliteten er svært høy jevnt over. For at dette skal vedvare i framtida må vi jobbe for det, forteller jurymedlem Dahl, som til daglig jobber som vannekspert i Rambøll, Drammen.

40 prosent av landets kommuner

Det er 125 vannverk som har valgt å levere inn vannet til konkurransen, og ifølge Jacobsen er det naturlig at det er de vannverkene som faktisk har godt vann, som velger å levere inn vannprøve til konkurransen.

De 125 vannverkene leverer vann til 140 kommuner, og det utgjør cirka 40 prosent av alle Norges kommuner.

Juryen har bestått av en fast juryformann som har reist rundt til de regionale konkurransene, og har der fått assistanse til juryarbeidet av lokale jurymedlemmer. Dette har ifølge Jacobsen vært en lokal representant fra Mattilsynet, en fra et laboratorium og en som jobber som servitør.

Vannet er tappet fra kran på en spesiell glassflaske som vannverkene har fått tilsendt fra arrangøren, og levert inn til konkurransen. Juryen har vurdert vannet på kriteriene lukt, smak og klarhet.

Vannverket må være godkjent av vanntilsynet for å kunne delta, og må levere vann til minst 300 husstander. Det finnes 1.600 vannverk som leverer vann til over 50 husstander, hvorav 880 som oppfyller kravet om leveranse til minst 300.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer